VEIDŅU NOMA – KĀ TAS NOTIEK? Aktuālie padomi

VEIDŅU NOMA – KĀ TAS NOTIEK?

Svētdiena, 11 aprīlī, 2021

Ja mājas pamatus veidojam no betona, tad mums noteikti būs nepieciešami pamatu veidņi. Veidņus ir iespējams veidot pašam, vai iet vienkāršāko un ātrāko ceļu, proti pamatu veidņus nomāt. Kā tad notiek šo veidņu noma, vari izlasīt šajā rakstā

BETONĒŠANA AR VEIDŅIEM

Betons kā jau zināms ir viens no pamatmateriāliem būvniecībā, bez kura noteikti neiztikt veidojot kvalitatīvus pamatus. Ēkas pamatu būvniecība iesācējam var šķist kā neiespējama misija, bet varbūt nemaz viss nav tik sarežģīti, ja veidosim pamatus no īres veidņiem.

KAS BŪTU JĀZINA, UZSĀKOT BETONĒŠANAS UN VEIDŅOŠANAS DARBU PLĀNOŠANU?

Vispirms ir jābūt gan ēkas, gan betona konstrukciju projektam. Nosūtot šo projektu veidņu komplekta plānošanas speciālistam, tas Jums sakomplektēs nepieciešamo veidņu komplektu, ar kuru Jūs tad arī varēsiet izveidot savas mājas pamatus (līdzīgi kā ar lego – katram savs komplektiņš). Jautājot padomu mūsu kompānijas veidņu speciālistiem, tie, pēc Jūsu projekta apskates, sniegs Jums nepieciešamo informāciju. Projektā būs precīzi aprēķināts nepieciešamā betona daudzums, veidņu montāžas plāns, izmaksas veidņu nomai, kā arī teorētiskais laiks, kurā veidņus varēsiet samontēt.

KĀ IESPĒJAMS IETAUPĪT?

1.- Viens no variantiem kā ietaupīt ir, atvedot veidņus ar kravas auto jācenšas tos izkraut pēc iespējas tuvāk montāžas zonai – projektētajiem pamatiem gan vienā, gan otrā pusē. Veidņu komplekts pamatiem sver vairākas tonnas un šādā veidā tiks būtiski ietaupīts darba laiks un līdzekļi.

   2.-Veidņu nomu iznomātājs cenu aprēķina pa dienām un kvadrātmetriem, minimālais veidņu nomas termiņš ir viena nedēļa. Salīdzinoši lielas ir veidņu komplekta transporta izmaksas līdz objektam un atpakaļ, tādēļ ja veidņu komplekts ir lielāks par vienu auto kravu, izdevīgāk būtu iznomāt pusi no nepieciešamā daudzuma un betona pamatus ieliet divās reizēs. Ātri strādājot, to ir iespējams paveikt nedēļas laikā, tādējādi ieekonomējot naudu gan uz transportu, gan maksājot nomu tikai par pusi no veidņu kvadrātmetriem. Pilnīgi apsurda ir Latvijā bieži dzirdētā frāze par to, ka viss apjoms ir jāielej vienā piegājienā, lai nebūtu plaisas, šuves u.c. Šis apgalvojums ir neaptiess, jo betona masa cietējot sarūk (samazina savu izmēru) un, jo lielāks ir tā apjoms, jo vairāk plaisas veidojas. Gan no izmaksu viedokļa, gan no tehnoloģijas ir pareizi liet betonu pa etapiem. Kā noblīvēt darba šuves – tas jau ir cits stāsts. Par to nākamajā rakstā.

   3.-Ir lietderīgi jau savlaicīgi padomāt par visiem komunikāciju pieslēgumiem, kur betonā varētu būt nepieciešami kanāli elektrībai, ūdensvadam vai kanalizācijai. Ieliekot veidgabalu kanālu (caurumu) izveidei būs daudz lētāk un kvalitatīvāk kā vēlāk urbt caurumus pamatos. Veidgabalus iespējams izgatavot no koka, finiera vai arī izmantot jau rūpnieciski sagatavotas specializētās čaulas.

KĀDUS VEIDŅUS LABĀK IZVĒLĒTIES?

  Privātmāju un mazo ēku būvniecībā ideāls variants ir mūsu firmas piedāvātie atvieglinātie rokas veidņi „Paschal raster”. Tā ir veidņu sistēma kur katru elementu iespējams pārvietot un montēt ar rokām,neizmantojot tehnikas palīdzību, kas arī ir šo veidņu galvenais pluss, jo šādā veidā iespējams krietni ietaupīt un paveikt šo darbu pašu spēkiem.

KĀ NOTIEK VEIDŅU MONTĀŽA?

  Veidņu montāža, kā jau iepriekš tika minēts notiek ar rokām, tos ievietojot būvbedrē un savstarpēji sasaistot ar speciāliem rokturiem, kurus pagriežot veidņi tiek stingri sastiprināti, tikpat viekārši notiek arī to demontāža.

  Veidņus savā starpā augšpusē sastiprina ar perforētu metāla loksni , ko pie veidņiem piestiprina ar atslēgu. Apakšējā daļā veidņus, pamata sienas platumā, nostiprina ar plastmasas distanceri, caur kuru izvada savilci.

 Augšējie stiprinājumi  Apakšējie stiprinājumi

KAS IR VEIDŅU EĻĻA?

  Veidņu eļļa ir smērviela, ar ko tiek ieziesti pamatu veidņi no iekšpuses, lai iestrādājot betonu, tas nepieliptu pie veidņu sienām. Pamatu veidņus no iznomātāja saņem tīrus un saeļļotus. Pēc betonēšanas veidņi ir jānotīra un jāsaeļļo, kad tie ir saeļļoti varam tos atdot atpakaļ iznomātājam.

CIK IZMAKSĀ VEIDŅU ĪRE?

Veidņu īri iznomātājs aprēķina par izmantoto dienu skaitu, bet cenu dod par nedēļu, jo tas arī ir minimālais veidņu nomas laiks. Ja veidņi tiek lietoti ilgāk, nomu aprēķina par dienām. Aptuvenā nomas maksa 1m2 nedēļā ir 3,5 euro, jeb 0,58 euro dienā. Atkarībā no nomas laika un veidņu nepieciešamā apjoma, ir iespējams piemērot klientam atlaides.

CIK LAICĪGI NEPIECIEŠAMS VEIDŅUS IEPRIEKŠ PIETEIKT?

Iznomātājam noliktavā ir ierobežots veidņu apjoms un gadās, ka veidņi sezonas laikā (vasarā) trūkst, tas nozīmē, ka vajadzīgo komplektu nevarēs saņemt uzreiz, tādēļ uz veidņiem ir jāgaida nedēļa vai vairāk. Lai pasūtītu veidņus, ir jāizveido jūsu pamatu plāns un arī šis darbs aizņem pāris dienas (atkarībā no noslodzes). Kad veidņu daudzums zināms, būs jānoslēdz līgums par veidņu nomu un jāapstiprina piedāvātais veidņu komplekts. Kad viss paveikts varam saņemt veidņus un veikt pamatu ieliešanu.

Vladimirs Klujevs @rubric
Руководитель проекта
5 gadu 3 mēneši 18 dienu portālā
Bija online 19 jūlijā 09:50
Meklētājs būvniecības nozarē