Kā izvēlēties fasādes apdares materiālu Aktuālie padomi

Kā izvēlēties fasādes apdares materiālu

Pirmdiena, 13 jūlijā, 2020

Fasāde ir ēkas redzamākā daļa  un arī ir viena no ēkas jutīgākajām daļām. Tāpēc rodas daudz jautājumu.  Kādu fasādes materiālu mājai izvēlēties ? Kāds fasādes veids ir labākais un kā veidojas izmaksas ?



Lai fasāde saglabātu skaistumu ilgāk – fasādi ar ģipša apmetumu vai ventilējamo fasādi?

Ģipša apmetuma fasādes galvenā priekšrocība ir  sākotnējās lētākās izmaksas. Ģipša apmetuma fasādei iespējama plaša krāsu un tekstūru daudzveidība. Tomēr lielāka uzmanība jāveltī nevis skaistumam, bet gan darba kvalitātei uzklājot fasādi, jo ģipša apmetums ir ļoti jutīgs pret vides apstākļiem. Tādēļ jāveic papildu pasākumi, lai nodrošinātu kvalitāti. To nevar uzstādīt ziemā. Turklāt ģipsis ir diezgan viegls materiāls.
Ģipša apmetuma negatīvie aspekti ir tādi, ka izmaksas sadārdzinās, ja fasāde ir sarežģītāka. Turklāt ģipša apmetums nav īpaši ilgmūžīgs. Ik pēc pāris gadiem, iespējams, nāksies to remontēt un pārkrāsot. Ģipša apmetums nav noturīgs pret grafiti, tas stipri absorbē krāsu. Ģipša apmetums nav noturīgs pret mehāniskiem bojājumiem. 


Mūsu klimata apstākļiem ieteicama ir ventilējamā fasāde, jo tā uzlabo ēkas skaņas izolāciju, telpās ir patīkamāks mikroklimats un izvēloties labus apdares materiālus tā būs ilgmūžīgāka. Tāda fasāde ir ekoloģiskāka, jo tās uzklāšanai izmanto tikai dabīgus materiālus. Ventilējamās fasādes uzklāšana jāveic kvalitatīvi, taču ir vieglāk vēlāk labot kļūdas, savukārt apmetumu labot nav iespējams. Tā kā ventilējamā fasāde nav jutīga pret vides ietekmi, to var uzklāt pat ziemā. Ventilējamām fasādēm pieejama plaša materiālu daudzveidība – dēļi, paneļi, plāksnītes, kā arī iespējams izvēlēties no daudzām krāsām un tekstūrām, tādēļ ikviens atradīs labāko variantu. Visbeidzot, Ventilējamā fasāde ir noturīga pret mehāniskiem bojājumiem. Ventilējamās fasādes materiāli, kurus ražo “Eternit Baltic”, ir ugunsdroši (A2 ugunsreakcijas klase).


Šķiedrcemta fasādes apdares materiāli

Šķiedrcements ir materiāls ir vēsturi, no tā ražo gan fasādes apdares plāksnes , gan dēļus, gan plāksnītes, katram no šiem materiāla veidiem ir savas vizuālās īpašības un mājas īpašniekam ir vispirms jāsaprot, kas tieši viņam patīk vislabāk. 
Lūk, dažas šķiedrcementa priekšrocības:

  • viegli uzklāt, iespējams to paveikt saviem spēkiem un ietaupīt naudu;
  • plaša tekstūru un krāsu daudzveidība, pat visizvēlīgākie atradīs labāko variantu;
  • noturīgs pret vides ietekmi;
  • ugunsdrošs – A2 ugunsdrošības klase;
  • ekoloģisks, dabīgs un veselīgs materiāls;
  • Vairāk kā 50 gadu kalpošanas laiks;
  • rūpnīcā krāsota virsma – nav jāpārkrāso; noturīga pret bojājumiem.

Škiedrcements vai koks ? 

Daudzi cilvēki izdara kļūdu, apsverot tikai vienu fasādes materiālu īpašību – cenu. Jā, cena ir būtiska, tomēr nevajadzētu ierēķināt tikai sākotnējos ieguldījumus, bet arī izmaksas visā fasādes apkopes laikā. Apspriedīsim ne vien cementa un koka cenas, bet arī abu materiālu priekšrocības un trūkumus nākotnes perspektīvā.
Parunāsim par naudu. Ja rēķina sākotnējos ieguldījumus, šķiedrcements ir dārgāks materiāls. Taču ražotājs dod 10 gadu garantiju krāsai un kalpošnas laiks tam ir 50 gadi. Jūs to uzliekat un varat to aizmirst. Savukārt koka fasāde ik pēc 3–5 gadiem ir jāpārkrāso un, ja nav izmantots pareizs impregnēšanas līdzeklis, iespējams, pēc 10 gadiem jānomaina. Tātad pat 10 gadu laikā koka fasāde kļūst daudz dārgāka. Nemaz nerunājot par neērtībām, kādas rada katri būvdarbi – putekļi, troksnis, smakas.
Salīdzinot citas materiālu īpašības – abus ir diezgan viegli uzlikt; to var paveikt saviem spēkiem. Abi materiāli ir skaisti un dabīgi. Koks nav noturīgs pret mehāniskiem bojājumiem, savukārt šķiedrcementu grūti sabojāt. Turklāt koka fasāde ir vieglāk uzliesmojoša par šķiedrcementu. Visbeidzot, koks ir daudz jutīgāks pret vides ietekmi – plaisā gan krāsa, gan pats koks, tas nav ūdensizturīgs.



Škiedrcements vai plastmasa? 

Ir daudz cilvēku, kuri fasādei izvēlas plastmasu. Parasti šādu izvēli nosaka cena. Tomēr ko jūs zināt par šo materiālu?
Plastmasas paneļus ražo no polivinilhlorīda (PVC), tas ir sintētisks polimērs. Būdams nedabīgs materiāls, tas ir diezgan kaitīgs, jo vidē izdala bīstamas vielas, kuras var izraisīt vēzi un citus veselības traucējumus. Tas nav īpaši veselīgs arī pašai ēkai, jo caur plastmasas fasādi tā nespēj kārtīgi “elpot”. Plastmasa nav noturīga pret aukstumu un UV stariem. Tai piemīt statiskā enerģija, tādēļ fasāde pievelk putekļus. Tā nav noturīga pret mehāniskiem bojājumiem. Visbeidzot, plastmasa ir ļoti viegli uzliesmojošs materiāls, kā arī jāatcerās, ka plastmasas dēļi vairumā gadijumu pēc jau ļoti īsa lika izskatās "bēdīgi" un prasīsies pēc nomaiņas. 


Fasādes patiesās izmaksas. 

Fasāde nav tikai fasādes seguma materiāls. Tā ir arī koka vai alumīnija konstrukcija, izolācijas slānis, profili, stiprinājuma elementi un viena slepenā sastāvdaļa, kura nosaka fasādes pilno cenu.
Fasādes seguma materiāla cena ir 30–40 % no visas fasādes izmaksām. Jā, tā ir diezgan liela daļa, tādēļ kopējā cena ir no tās atkarīga. Pārējās fasādes daļas izmaksā apmēram līdzīgi. Jūs jautāsiet – kādēļ jāpērk dārgāki materiāli, ja ir lētāki. Pirmā atbilde ir kvalitāte. Cena parasti parāda kvalitāti, un lētākais risinājums jums kalpos tik ilgi, cik daudz būsiet par to samaksājuši. Otrā atbilde ir garantija. Parasti šiem produktiem ir īsāks garantijas laiks vai arī tie netiek ražoti pārdošanas valstī (vai tiem nav vietējā pārstāvja) un ir gandrīz neiespējami pieprasīt garantiju. Beidzamā atbilde slēpjas slepenajā sastāvdaļā.
Šī slepenā sastāvdaļa ir uzstādīšanas izmaksas. Dažādiem materiāliem nepieciešamas atšķirīgas prasmes, tādēļ dažiem materiāliem var būt grūti atrast pienācīgus speciālistus. Otrkārt, ar dažiem fasādes materiāliem jāstrādā ļoti precīzi un kvalitatīvi, tādēļ pat mazākā kļūda (kurai ir ļoti liela iespēja gadīties) var radīt vairāk problēmu un izdevumu. Visbeidzot, jūs nevarat to paveikt saviem spēkiem, un ir diezgan grūti uzticēties svešiem. Ir tādi produkti, piemēram, šķiedrcementa dēļi, kuras varat uzklāt paši un ietaupīt naudu.


Izvēloties fasādes materiālu būtiski ir apskatīties, kā konkrētā ražotāja materiāli Latvijā izskatās pēc 10 un 15 gadiem, jo solīt jau var daudz ko, bet vislabāk par materiālu runā tas kā tie izskatās pēc ilgāka kalpošanas laika, nenoslinkojot un apskatot vecākus realizētos objektus katrs pats var spriest vai konkrētais materiāls ir tas ko viņš vēlas savai mājai.



 

Elviss Siliņš @elvis_silins
Tirdzniecības vadītājs
5 gadu 5 mēnešu 25 dienu portālā
Bija online 19 janvārī 15:34
Meklētājs būvniecības nozarē