Kā izveidot drošu un aizraujošu spēļu laukumu bērniem piemājas pagalmā? Aktuālie padomi

Kā izveidot drošu un aizraujošu spēļu laukumu bērniem piemājas pagalmā?

Ceturtdiena, 7 maijā, 2020

Gada siltais laiks ir piemērotākais aktivitātēm svaigā gaisā. Īpaši labvēlīgi darbošanās ārā ietekmē augošos bērnu organismus. Ja Jums ir savs pagalms un bērni, tad funkcionāla un pievilcīga spēļu laukumiņa ierīkošana ir lieliska iespēja ļaut bērniem ikdienā aizraujoši pavadīt laiku un krietni izkustēties. Jautri piedzīvojumi tepat pie mājas – jebkura bērna sapnis! Arī Jums kā vecākam būs liels gandarījums par nodarbinātām un apmierinātām atvasēm. Spēļu laukuma izvietošana pagalmā viennozīmīgi ir ilgtermiņa ieguldījums veselībā un labsajūtā, jo:

  • rāpjoties, lēkājot, šūpojoties bērns mācās pārvaldīt savu ķermeni, attīsta fiziskās spējas un rezultātā – uzlabo imunitāti!

  • bērnam būs sava personīgā spēļu zona. Psiholoģiski svarīgs moments, kas māca patstāvību un atbildību, sniedz komforta un drošības sajūtu.

  • bērns varēs iesaistīties kolektīvās spēlēs ar brāļiem/māsām/draugiem, attīstot arī savas komunikācijas prasmes.

  • Jūsu atvase būs ilgstoši nodarbināta, bet Jums atliks daudz vairāk laika saviem darbiem, neuztraucoties par bērna drošību.

Laukuma ierīkošana – solis pa solim

Kad lēmums „Laukumam tapt!” ir pieņemts, jāsāk rīkoties! Sekojiet līdzi vienkāršiem soļiem un drīzi vien tiksiet pie pievilcīgas spēļu zonas Jūsu pagalmā. 

 

1. Apsveriet, cik lielu teritoriju varat atvēlēt laukumiņam. Protams, Jūs varat dažādus spēļu laukuma elementus izvietot pa visu pagalma teritoriju, taču ieteicams to darīt koncentrētāk, kādā noteiktā vietā. Šādi Jūs sniegsiet bērniem tik svarīgu sajūtu par savu personīgo teritoriju, kā arī pasargāsiet no nejaušas sabradāšanas puķu dobes un dārza dekoratīvos elementus. Ja vietas nav daudz, tas nav iemesls atteikties no idejas. Jūs būsiet pārsteigti, cik daudz kompaktu risinājumu pašlaik ir, – nelielas plastmasas smilšu kastes, mazas, bet omulīgas rotaļu mājiņas, kompakti piepūšamie baseini utt.

 

2. Izpētiet piedāvājumu un izvēlieties piemērotākos spēļu laukuma elementus. Paturiet prātā galveno mērķi – laukumam vajadzētu aizraut bērnu, mudināt pavadīt tajā daudz laika.  Kuras konstrukcijas tad ir piemērotākās? Atbilde vienkārša:

  • tās, kas patīk Jūsu bērnam. Ja Jūsu atvase ir pietiekami liela, vienkārši pajautājiet, kādu viņš vēlētos redzēt savu laukumiņu. Ja Jums ir mazulis, papētiet, kas viņu visvairāk saista, kad apmeklējat citus spēļu laukumus. Stundām ilgi šūpoties, rāpties pēc iespējas augstāk vai arī spēlēties ar smiltīm? Te nu būs arī atbilde!

  • bērna vecumam atbilstošas. Ņemiet vērā šo kritēriju, bet domājiet arī par nākotni, jo bērni ātri aug. Ir prātīgi izvēlēties gan tādas konstrukcijas, kas patiks bērnam šeit un tūlīt, gan arī uz attīstību vērstās. Piemēram, smilšu kaste tūlītējai lietošanai un neliela augstuma kāpšanas siena perspektīvai. Tā būs motivācija apgūt jaunas prasmes!

3. Vizualizējiet savu ieceri. Nav jābūt māksliniekam, lai vienkārši ieskicētu topošo laukumiņu uz papīra. Tas palīdzēs rast precīzu iespaidu, savlaicīgi saskatīt trūkumus un novērst tos, ieplānot savu darbību secību laukuma izveidē. Šajā posmā ir ļoti svarīgi pārdomāt arī laukuma drošību (lasīt ieteikumus zemāk)!

 

4. Rīkojieties! Kad preces ir izvēlētas un plāns izdomāts, atliek tikai pasūtīt vēlamo, sagaidīt un ķerties pie uzstādīšanas.  Tas aizņems zināmu laiku, taču paturiet prātā gala ieguvumus! Ņemiet talkā arī savu radošumu un papildiniet gatavo laukumu ar pievilcīgiem dekoratīviem elementiem – saulessargiem, dārza figūriņām, lampiņām utt.

 

5. Baudiet rezultātu kopā ar saviem bērniem!

Populārākie elementi spēlēm un aktivitātēm

Mūsdienās spēļu laukumu elementi tiek ražoti uzlabotā versijā - vēl drošākā, funkcionālākā un pievilcīgākā. Interneta veikalā 220.lv Jūs atradīsiet visu nepieciešamo aizraujoša un droša laukuma izveidei, dekorēšanai un uzlabošanai. Pērciet atsevišķus elementus un apvienojiet tos vienā laukumā vai arī iegādājieties jau gatavus rotaļu kompleksus, - pēc Jūsu pēc sirds patikas!

 

Slīdkalniņi un smilšu kastes pašiem mazākajiem.  Dažāda augstuma krāsainie slīdkalniņi drošības nolūkos ir aprīkoti ar augstajām malām. Papildus jautrībai atsevišķi modeļi papildināti ar kāpšanas sienām, tornīšiem utt. Smilšu kastes pieejamas lielā izmēru klāstā – no kompaktām plastmasas kastēm līdz plašām koka kastēm, kur vienlaikus var spēlēties vairāki bērni.  Lietošanā ērtas ir kastes ar vāku, nojumi (pasargā no tiešajiem saulesstariem), platajām malām un soliņiem, uz kuriem var gan apsēsties, gan uzcept kārtējo smilšu „pīrādziņu”.

 

Šūpoles. Pašiem mazākajiem izvēlieties šūpoles ar drošības barjerām vai uz zemes liekamās plastmasas šūpoles jautru dzīvnieciņu veidā. Lielākiem bērniem patiks šūpoles uz virvēm un ķēdēm ar lielāku svārstību amplitūdu, kā arī dažāda diametra apaļas tīklveida šūpoles. Ja Jums ir divi vai vairāk bērnu, izvēlieties šūpoles-karuseli vai konstrukcijas ar divām vai pat vairākām šūpolēm.

Rotaļu laukumu moduļi. Šajā kategorijā varēsiet atrast daudz variāciju gan mazulīšiem, gan krietni vecākiem bērniem. Rotaļu laukumu moduļi apvieno divus, trīs un vairāk elementu: šūpoles, slīdkalniņš, mājiņa, kāpšanas siena, virvju kāpnes, paaugstinājuma platforma utt. Jūs varat nopirkt jau gatavu moduli, bet varat izveidot arī savu variantu no atsevišķi nopērkamiem elementiem. Rezultātā gan ietaupīsiet, gan iegūsiet tieši Jūsu bērna vēlmēm atbilstošu laukumu!

Mājiņas. Krāsainas un rotaļīgas plastmasas mājiņas vai reālistiskas koka mājas ar žogiem, terasēm, slīdkalniņu, šūpolēm utt. Mājiņai nav obligāti jābūt lielai, lai bērns iemīļotu tajā spēlēties. Tā var būt pat kompakta, bet omulīga telts.

Ūdens atrakcijas. Bērni dievina spēles ar ūdeni! Piepūšamie baseini un ūdens atrakciju baseini (ar slīdkalniņiem, strūklakām, bumbiņām u.c. spēļu elementiem) kļūs par topa atpūtas vietu svelmainās dienās. Piedāvājumā gan ļoti sekli maza diametra baseini mazulīšiem, gan plašāki un dziļāki modeļi lielākiem bērniem.

Batuti maksimālai enerģijas izlādei patiks ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem! Pērciet lielāka diametra batutu un lēkājiet jautrā kompānijā. Šādi kopā būšanas brīži ir neatsverami svarīgi bērniem, tāpēc batutam noteikti jābūt Jūsu dārzā!

Bērnu laukums un drošība – svarīgākie momenti

Ierīkojot piemājas teritorijā speciālu spēļu zonu, bērna savainošanās risks jau ir krietni zemāks. Mazajam nevajadzēs pašam izdomāt sev aktivitātes, kuras mēdz iegūt visai bīstamu nokrāsu. Mūsdienās spēļu laukuma elementu ražotāji garantē savu preču ekspluatācijas drošību. Taču absolūtam drošumam pievērsiet uzmanību vēl dažiem papildus momentiem.

  • Montējot jauniegādātās preces (batutu, slīdkalniņu, šūpoles, kāpšanas sienu u.c.) vienmēr sekojiet līdzi ražotāja instrukcijām un ieteikumiem! Kad konstrukcija ir gatava, pārliecinieties, vai nekur neizspiežas skrūves, vai visas savienojuma vietas ir līdzenas un cieši pieguļošas.

  • Ja nejūtaties drošs par savām montāžas spējām, uzticiet šo darbu speciālistam!

  • Izvietojiet spēļu laukumu pēc iespējas tuvāk mājai, īpaši ja Jums ir pavisam mazi bērni. Pārliecinieties, ka Jums ir nodrošināta laukumiņa pilnīga pārskatāmība no dažādiem teritorijas punktiem un mājas. Šādi Jūs varēsiet vērot bērnu pa logu un paralēli darīt savus darbus. Droši un ērti!

  • Laukumiņa izvietošanas teritorijai jābūt līdzenai, labi apgaismotai un pasargātai no vējiem.

  • Neizvietojiet spēļu zonas pie ūdenstilpnēm, uz nogāzēm, blakus stikla siltumnīcām.

  • Kādu spēļu laukuma daļu ieteicams izvietot ēnā, piemēram, zem koka. Ja tāda nav, var ierīkot nojumīti vai uzstādīt saulessargu. Īpaši tas attiecas uz smilšu kastēm, kur bērni mēdz uzkavēties ilgāku laiku. Tā Jūs pasargāsiet bērnu no tiešajiem saules stariem un pārkaršanas, apdegumu riska.

  • Ekspluatācijas laikā regulāri apsekojiet spēļu laukuma elementus. Virves, margas, kāpnes un citi konstruktīvie elementi var nolietoties un radīt traumu risku. Taču, ja pievērst tam visam savlaicīgu uzmanību un nepieciešamības gadījumā veikt uzlabojumus, spēļu laukumiņš piemājas teritorijā priecēs bērnus un Jūs ilgstošu laiku! 

Antoņina Zalāne @pigu_latvia
https://www.m.buvbaze.lv/pigu_latvia/
4 gadi 1 mēnesis 10 dienu portālā
Bija online 30 aprīlī 11:45
Meklētājs būvniecības nozarē