Eiropas dzelzceļa līnijas iepazīstinās ar Rail Baltica stacijas projektu lidostā Rīga Ziņas

Eiropas dzelzceļa līnijas iepazīstinās ar Rail Baltica stacijas projektu lidostā Rīga

Otrdiena, 5 novembrī, 2019

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" īstenošanu Latvijas teritorijā atbildīgais uzņēmuma "Eiropas dzelzceļa līnijas" šodien iepazīstinās ar "Rail Baltica" stacijas projektu starptautiskajā lidostā "Rīga" un informēs par izsludināto starptautisko konkursu tā būvniecībai, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāve Rita Voronkova. 

Preses konferencē piedalīsies satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP), "Eiropas dzelzceļa līniju" valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris un "RB Rail" reģionālais vadītājs Latvijā Ģirts Bramans.

Pasākums notiks šodien plkst.10.30 "Eiropas dzelzceļa līniju" birojā Rīgā, Ģenerāļa Radziņa krastmalā 9.

Jau ziņots, ka "Eiropas dzelzceļa līnijas" pirmdien izsludināja iepirkuma konkursu par Rīgas lidostas dzelzceļa stacijas, tās saistītās infrastruktūras un estakāžu būvniecību, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija.

Pretendenti pieteikumus konkursā var iesniegt līdz 2020.gada 10.janvārim.

Iepirkuma nolikumā teikts, ka būvniecība notiks sešos posmos. Pirmajā posmā paredzēts izveidot termināļa un estakādes būvkonstrukcijas un piebraucamos ceļu ar saistīto infrastruktūru, bet otrajā posmā plānoti termināļa būvdarbi, izņemot būvkonstrukcijas. 

Trešajā posmā plānots izbūvēt estakādi no Mazās Gramzdas ielas līdz terminālim un no termināļa līdz Dzirnieku ielai. Savukārt ceturtajā posmā tiks būvēta divceļu dzelzceļa estakāde no Dzirnieku ielas līdz Mārupes teritorijai 1860 metru garumā. 

Piektajā posmā plānoti uzbēruma no Imantas stacijas līdz Mazās Gramzdas ielai būvdarbi, kā arī dzelzceļa pārvada pār Kārļa Ulmaņa gatvi būvniecība. Noslēgumā, sestajā būvniecības posmā, noritēs dzelzceļa sliežu ceļu būvdarbi no Imantas stacijas Rīgā līdz teritorijai Mārupē. 

Iepriekš Vingris aģentūrai LETA stāstīja, ka iepirkums par "Rail Baltica" stacijas celtniecību lidostā, visticamāk, tiks rīkots tāpat kā Rīgas Centrālās stacijas gadījumā, iegūstot pretendentu visam projektam, bet būvdarbi pēc tam notiks pa kārtām atbilstoši finansējuma pieejamībai.

Viņš atzina, ka "Rail Baltica" stacijas izbūve būs salīdzinoši sarežģīta. "Nepietiek ar to, ka pats stacijas projekts ir ļoti nopietns - paralēli tam tiks īstenota pašas lidostas termināļa paplašināšanas sestā kārta un "Latvijas gaisa satiksmes" jaunā lidojumu vadības torņa būvniecība. Tādēļ darbu plāni ir jāsinhronizē, jāveido pagaidu risinājumi, jālemj, kur būs automašīnu stāvvietas, kā pārvietosies pasažieri, kā mēs ievērosim ļoti stingrās drošības prasības, kā darbosies sakaru un komunālo pakalpojumu infrastruktūra. Tādēļ pašlaik tiek veikti arī risku un drošības auditi," viņš teica. 

Iecerēts, ka "Rail Baltica" stacija pie lidostas "Rīga" atradīsies pirms tagadējās autostāvvietas pie lidostas izlidošanas termināļa. Stacijas ēka būs trijos līmeņos - pirmajā līmenī stacijas ēkā varēs nokļūt autotransporta lietotāji, otrajā līmenī būs savienojums ar lidostas termināli, bet trešajā līmenī pa izbūvētajām estakādēm stacijas ēkā iebrauks vilcieni. Būvdarbus lidostā iecerēts sākt 2021.gadā. 

"Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 milimetru) dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, ieskaitot atzaru, ko nolemts izbūvēt starp Kauņu un Viļņu. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Plānots, ka "Rail Baltica" dzelzceļa līnija būs gatava satiksmei 2026.gadā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 8 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē