Аренда земли: как RNP для жителей создает «подушку безопасности» Ziņas
Foto: riga.lv

Аренда земли: как RNP для жителей создает «подушку безопасности»

Ceturtdiena, 15 decembrī, 2016

Pašvaldības uzņēmums „Rīgas namu pārvaldnieks” informē, ka ceturkšņa rēķinos par zemes nomas maksu var tikt norādītas divu veidu maksājumu pozīcijas. Viena no tām ir izveidota kā „drošības spilvens”, lai apsaimniekotāja klientiem nenāktos vienā dienā maksāt lielu summu zemes īpašniekam.  Paskaidrojam, par ko ir runa.


Tātad, rēķinā var būt divu veidu pozīcijas, kas var tikt iekļautas rēķinā:

  • Zemes nomas maksa par iznomāto zemesgabalu - ja līgums par zemes nomu ir noslēgts un ir spēkā;
  • Uzkrājums zemes nomas maksai –  ja tiek risināts jautājums par zemes nomas līguma noslēgšanu (vai noris tiesvedība) ar zemes īpašnieku.

Uzkrājums zemes nomas maksai tiek veidots savlaicīgi, lai klientiem izlīdzinātu maksājumus par zemes nomu līdz nomas līguma noslēgšanai.

Šī nauda tiek rezervēta zemes nomas saistību segšanai, tā izslēdzot iespēju nākotnē palielināt ikmēneša maksājumus dzīvokļu īpašniekiem (nomas maksas aprēķināšanu vienā maksājumā par vairākiem mēnešiem vai gadiem).   

Svarīgi uzsvērt, ka tā nav pārvaldnieka noteikta maksa, bet tā, kuru var pieprasīt  zemes īpašnieks, ja māja atrodas uz privatizēta zemesgabala. Atbilstoši Civillikumam zemes īpašnieks var pieprasīt zemes nomas maksu līdz pat 6% apmērā no zemes kadastrālās vērtības, turklāt par laika periodu līdz pat iepriekšējiem 10 gadiem.

Savukārt mājas pārvaldnieks vienmēr pārstāv iedzīvotāju intereses un ar zemes īpašnieku cenšas vienoties par iespējami mazāku nomas maksu. Procesos, kas saistīti ar zemes nomu, RNP ieņem mājas iedzīvotāju pārstāvja lomu, ar kura starpniecību tiek noslēgts līgums starp mājas kopīpašniekiem un zemes īpašnieku, jo tā to paredz normatīvie akti. Dzīvokļa īpašniekam ir pienākums maksāt nomas maksu par zemes lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes.

Dzīvokļu īpašniekiem ir jāveic maksa par zemes nomu, tāpēc ikmēneša maksājumi uzkrājumam gadījumos, kad zemes nomas līgums vēl nav noslēgts, nepieļaus situāciju, ka iedzīvotāji saņem  lielus rēķinus par iepriekšējo mēnešu vai pat gadu zemes nomu ar noteiktiem apmaksas termiņiem.

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 15 dienu portālā
Bija online 27 minūtes pirms
Meklētājs būvniecības nozarē