VNĪ būvniecības iepirkumos prasīs BIM izmantošanu Ziņas

VNĪ būvniecības iepirkumos prasīs BIM izmantošanu

Otrdiena, 5 februārī, 2019

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) 2019.gadā plāno būvniecības nozares iepirkumus 22 miljonu eiro kopvērtībā, vēstīts mājaslapā vni.lv. Kā uzsver VNĪ valdes locekle Sigita Janvāre, 2019.gada otrajā pusē VNĪ būvniecības iepirkumus papildinās jaunums, proti, prasība izmantot būvju informācijas modelēšanu jeb BIM. Tas ir veids, kā uzlabot gan procesu caurspīdīgumu, gan būvniecības efektivitāti un kvalitāti.

Ar būvniecību saistītos iepirkumos VNĪ 2019.gadā plāno noslēgt līgumus vērtībā ap 22 miljoniem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Lielākie ar būvniecību un projektēšanu saistītie iepirkumi būs prototipēšanas darbnīca Latvijas Mākslas akadēmijas un Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas vajadzībām, kā arī Nacionālās operas un baleta skatuves dekorāciju darbnīca. Abiem projektiem, kuri plānoti 4,4–4,5 miljonu eiro apmērā katrs, ir piesaistīts Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums. Tie vienlaikus paredz līdz šim degradēto teritoriju revitalizāciju un organizāciju darba apstākļu uzlabošanu.

“Sešas darbnīcas Aristīda Briāna ielā, kurās Latvijas Mākslas akadēmijas un Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņi varēs papildināt praktiskās iemaņas, labi sasauksies ar radošo industriju inkubatoru, kas taps “TabFab” kvartālā. Mēs, attīstot šo rajonu, ceram, ka organizāciju starpā izveidojusies sadarbība pavērs jaunu elpu iemītniekiem un ar padarītā rezultātiem ļaus konkurēt gan Baltijas, gan Eiropas līmenī,” teica Sigita Janvāre.

Nacionālās operas un baleta skatuves dekorāciju darbnīcas pārbūvei un mēģinājumu zāles izveidei Lubānas ielā 80 būs vairāki ieguvumi. Pirmkārt, opera un balets varēs operatīvāk sagatavot, pielāgot un izmēģināt izrāžu dekorācijas, jo līdz šim skatuves izmēģinājumi notika operas Jaunajā zālē. Otrkārt, jaunbūvējamā mēģinājumu zāle ar laiku varētu tikt atvērta arī pasākumiem plašākai publikai, Šķirotavas rajonā radot vēl vienu kultūras telpu.

Iesniegšanai būvvaldē tiek gatavots pilnais būvprojekts Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriālam, kas atradīsies līdzās rekonstruētajam Okupācijas muzejam un Nākotnes namam. Plānots, ka memoriāla būvniecības darbi tiks sadalīti vairākās kārtās, un pirmais iepirkums varētu notikt šogad. Sākta tehniskās dokumentācijas gatavošana ideju konkursam par ēkas Audēju ielā 7, Vecrīgā, pārbūvi. Viens no konkursa aspektiem būs ieteikumi ēkas turpmākai izmantošanai.

Pērn decembrī “Mercell” iepirkumu sistēmā rīkotā piegādātāju aptauja apliecināja, ka VNĪ iepirkumi pēdējos gados tiek pietiekami labi novērtēti. Gandrīz 80% respondentu bija pozitīvs vērtējums gan par VNĪ iepirkumiem kopumā, gan par to administrēšanas kvalitāti, tehniskajām specifikācijām un pieejamās informācijas kvalitāti. “Mercell” iepirkumu sistēmas aptaujas rezultāti liecina – aptuveni trīs ceturtdaļas piegādātāju uzskata, ka VNĪ konkursos viņu piedāvājumi ir vērtēti godīgi un lēmumi ir pieņemti atklāti. 

Janvāre uzsver, ka veiksmīgu un saimnieciski izdevīgu būvniecības iepirkuma rezultātu nodrošina iespējami precīzāka uzdevumu formulēšana, atklāta komunikācija ar pretendentiem un laba pasūtītāja reputācija. “Ja mēs kā pasūtītāji paši esam pārliecināti par to, ko vēlamies sasniegt, esam labi sagatavojuši mājas darbu, proti, spējam konkrēti formulēt prasības, tad arī iepirkums kopumā būs veiksmīgs. Ļoti nozīmīga ir sadarbība ar telpu lietotājiem, lai mēs izprastu viņu vajadzības un varētu tās apmierināt iespējami labākajā veidā,” skaidro VNĪ valdes locekle.

Janvāre pauž – veiksmīgam iepirkumam un patiešām izdevīgu piedāvājumu saņemšanai ir svarīgi noteikt optimālus piedāvājumu iesniegšanas un izvērtēšanas termiņus. Tad būvnieki var izrēķināt savas iespējas, precizēt neskaidrās nianses, un iepirkumu komisija var izsvērti pieņemt lēmumu. VNĪ vēlas padarīt iepirkumus starptautiskus, tādēļ piedalīties iepirkumos mudina arī būvniekus kaimiņvalstīs. Tiesa, visā Baltijas reģionā būvniecības nozare ir aktīva, tādēļ interese pagaidām nav pārāk liela. Taču starptautisks vēriens bija pērn notikušajam “TabFab” radošā kvartāla metu konkursam, kurā pieteikumus iesniedza pretendenti ne tikai no Latvijas, bet arī Dānijas, Japānas, Lielbritānijas, Lietuvas un Itālijas. Patlaban ar konkursa uzvarētāju Latvijas arhitektu biroju „NRJA” jeb “No Rules Just Architecture” notiek sarunas par būvprojekta izstrādi.

VNĪ patlaban īsteno 32 nozīmīgus attīstības projektus aptuveni 135 miljonu eiro vērtībā. Uzņēmums nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību ap 500 nekustamo īpašumu adresēm ar 1700 ēkām 1,2 miljonu kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4100 zemes īpašumu vairāk nekā 10 miljonu kvadrātmetru platībā. Uzņēmums dibināts 1996.gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija.

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.m.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 10 mēnešu 12 dienu portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē