Ar ko sākt un padomi interjera iekārtošanā Aktuālie padomi

Ar ko sākt un padomi interjera iekārtošanā

Otrdiena, 18 septembrī, 2018

Daļa cilvēku interjeru mājoklī izvēlas iekārtot paši, bet daļa nolemj konsultēties ar speciālistu un viņam uzticēt dizaina izveides koncepciju. «Viens no pirmajiem jautājumiem, ko visbiežāk klienti uzdod: ar ko man sākt? Kā notiks process, ja talkā ņemšu dizaineru?» stāsta interjera dizainere Andra Eriņa.

 

Ar ko jāsāk

 

Vispirms ir jāatvēl laiks, lai apkopotu savas vai ģimenes domas. Katram ir jāizsver un jāapzinās, ko varēs paveikt pats un kuros darbos saprotams, ka bez speciālista palīdzības neiztiks. Dizainere bilst, ka cilvēki parasti intuitīvi jūt, vai viņi to var izdarīt paši, vai viņiem būs nepieciešama speciālista palīdzība. Visbiežāk noteicošais ir finansiālais aspekts - vai dizainers nāks talkā pie konkrētas mājokļa zonas vai palīdzēs iekārtot visu no nulles. Ja finansiālās iespējas atļauj, tad labāk izvēlēties speciālistu pilnam interjeram. «Svarīgi ir kopīgi iziet visam etapam cauri no A līdz Z, veikt plānojumu un sakārtot veicamos darbus secīgi, lai nerastos sajukums,» uzsver dizainere. Viņa novērojusi, ka cilvēki bieži vien mājoklī vispirms ierīko elektroinstalāciju un tikai tad sāk domāt par to, kur novietos mēbeles. Tad seko vilšanās - daudzas ieceres šī iemesla dēļ vairs nav iespējams realizēt tā, kā gribētos. «Vispirms ir jāuzbur aina, kā mājoklis izskatīsies, un tad seko tehniskās lietas. Taču cilvēki nereti sāk no otra gala. Ja nav atvēlēts pietiekami daudz laika pārdomātam dizainam, visbiežāk sanāk nevis tā, kā būtu gribējies, bet tā, kā notikumus diktēja konkrētā situācija,» secina A. Eriņa.

 

Vākt un apkopot informāciju

 

Pirms remontdarbu uzsākšanas dizainere mudina vākt un apkopot informāciju par to, kas patīk un ir saistošs. Tās var būt atlasītas bildes no interneta resursiem, piemēram, Houzz.com, vai kolāžas ar izgrieztiem krāsu salikumiem, interjera detaļām un mēbelēm no interjera žurnāliem. «Neatkarīgi no tā, vai cilvēks iekārtos interjeru saviem spēkiem vai izmantos dizainera pakalpojumus, savāktā informācija noderēs. Rezultātā radīsies lielāks priekšstats par to, ko viņš vēlas, kādus toņus un mēbeles labāk izvēlēties. Šī informācija būs svarīga un noderīga arī dizaineram, jo tā precīzi pastāstīs par to, kas klientam ir saistošs, interesants un kas nē. Tas atvieglos darba procesu un palīdzēs precīzāk izstrādāt tieši klienta dzīvesveidam un stilam atbilstošu risinājumu. Visgrūtāk ir tad, ja klients pasaka - es nezinu, ko vēlos, bet lai ir skaisti.»

Stāstot par interjera stiliem, viņa teic, ka jauni pāri un tie, kuri vēlas mājokli iekārtot par mazākām izmaksām, priekšroku dod minimālismam - mēbeles galvenokārt izgatavotas no lamināta, lakoniskas, taisnas līnijas, baltie toņi un koks, kas apvienojumā izskatās eleganti un mūsdienīgi. Mākslinieki un brīvdomātāji savukārt izvēlas eklektiku, kura ietver moderno, klasiku un senlaicīgas mēbeles. Cilvēki, kuri pēc dabas ir mākslinieki un paši iekārto mājokli, izvēlas interjerā sev tuvus dekorus, kuriem ir īpašs stāsts. Raksturīgas detaļas ir šķīvji pie sienas, gleznas, dekori un lietas, kas saņemtas dāvanā vai atvestas no ceļojumiem, radot ļoti personisku vidi - apgalvo dizainere.

 

Jāizpilda mājas darbs

 

Kad domas ir apkopotas un pieņemts lēmums darbam piesaistīt speciālistu, ir jāizpilda mājas darbs. Proti, jāsagatavo informācija dizaineram. Šī informācija noderēs abiem - klientam tā palīdzes apkopot domas, savukārt dizaineram labāk izprast klientu.

Nākamais solis ir iepazīšanās. Svarīgi ir saprast, vai abiem izdodas tikt uz viena domu viļņa; vai viens ar otru spēs viegli saprasties, uzticēties un sadarboties. Kad tiek meklēts speciālists, ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību ne tikai dizainera darbiem, bet arī tam, kāda ir savstarpējā komunikācija. Ir jāņem vērā, ka ar dizaineru konkrētu laika posmu būs jāstrādā kopā.

 

Nevajag veikt steigā

 

A. Eriņa iesaka: remontu nekad nevajag veikt steigā, bet darbiem atvēlēt vairākus mēnešus (ja vien dzīves apstākļi ļauj to darīt!), vēl jo vairāk tāpēc, ka remontdarbos tiek ieguldīti līdzekļi. Lai rezultāts būtu skaists un pārdomāts, tam ir nepieciešams laiks. Ja remonts plānots vasarā, tad lietderīgi ziemā vai jau rudenī sākt izstrādāt dizainu. Viņa savā praksē novērojusi, ka cilvēki meklē dizaineru pārāk vēlu, visbiežāk, kad strādnieki jau ir sarunāti un laika ir palicis ļoti maz. Tomēr jāņem vērā, ka labs dizainers nekad nebūs pieejams uzreiz, viņam būs saplānoti darbi uz priekšu. Tāpēc, ja ir nolemts ņemt talkā speciālistu, vēlams to plānot laikus, lai nebūtu vilšanās.

Dizaina koncepta radīšanai labi palīdz 3D vizualizācijas, kas klientam parāda vairākus iespējamos risinājuma veidus, ņemot vērā mājoklī dzīvojošo vajadzības un vēlmes, kā arī ļauj ar dizainera palīdzību veikt korekcijas, kamēr saskaņo vēlamo risinājumu. Noslēguma skices kalpo kā vadlīnijas, kuras jāņem vērā, realizējot kopējo dizaina konceptu. Tāpēc A. Eriņa apstiprina, ka līdzekļu ierobežojuma dēļ remontu var veikt arī pakāpeniski. «Ja ir izveidots risinājums 3D skicē, tad neveidojas situācija, ka viena telpa tiek izremontēta un pēc tam cilvēks nezina, kā veidot pārējās, jo ir materiāls, kuru var izmantot jeb «špikot».

Ne vienmēr tam ir jābūt pilnam interjeram, dizaineru var aicināt talkā arī tad, ja grūtības sagādā kāda no telpām. Piemēram, izremontē guļamistabu un virtuvi, rezultāts patīk, un tad sāk prātot, ko darīt ar viesistabu. Dizainers palīdzēs iekārtot šo telpu, ņemot vērā pārējo telpu iekārtojumu.» A. Eriņa atklāj, ka visbiežāk cilvēkiem lielākais klupšanas akmens ir viesistaba un virtuve, kur iemītnieki pavada visvairāk laika.

 

Atvērtā tipa virtuve

 

Joprojām aktualitāti nav zaudējusi atvērtā plānojuma virtuve, kas apvienota ar dzīvojamo telpu. «Ir cilvēki, kuri nav izdzīvojuši sajūtu, ko nozīmē virtuve, kas apvienota ar dzīvojamo istabu, tāpēc izvēlas šādu variantu. Pluss, ko dod šo abu zonu apvienojums - plašums un iespēja ģimenei būt kopā, savukārt mīnuss - smaržas, kas rodas, virtuvē gatavojot.» Savukārt atsevišķa virtuve dod mājoklī papildu telpu - tajā pie galda var strādāt, ja nav atsevišķa darba kabineta, kamēr pārējie ģimenes locekļi izmanto viesistabu. A. Eriņa iesaka šajā nolūkā izvērtēt, cik liela ir ģimene, kas dzīvo mājvietā, kāds ir iemītnieku dzīvesveids un citus faktorus, pirms izvēlēties apvienotu vai standarta virtuves plānojumu.

Ar klientiem pirms dizaina izstrādes vienmēr tiek pārrunāts, cik daudz ir mantu, kurām ir jāatrod vieta, kas patika iepriekšējā interjerā un plānojumā, kas traucēja vai kā pietrūka, lai zinātu, kā veidot jauno dizaina konceptu. Plānojot vienmēr tiek ņemti vērā cilvēka ieradumi. Interjera speciāliste ir pārliecinājusies, ka cilvēki par prioritāti mājokļa iekārtojumā izvirza funkcionalitāti, pēc tam - estētiskās funkcijas.

 

Apgaismojums rada mājīgumu

 

Veidojot interjeru, mazsvarīga nav gaismekļu izvēle. «Cilvēki bieži vien uztraucas, kādas lampas izvēlēties pie griestiem. Guļamistabā dažkārt var iztikt bez griestu apgaismojuma, ja vien tā nav apvienota ar darbistabu. Ērts risinājums ir mēbelēs iebūvētas LED lampas, ar kuru palīdzību telpu var padarīt plašāku un gaišāku, it īpaši tumšos stūrus. Vienmērīgs apgaismojums padara interjeru mājīgāku.»

Sienu apdarei piedāvājums ir daudzveidīgs - tapetes, krāsojamās tapetes, dekoratīvais apmetums, ķieģeļflīzes, koks un citi. Mūsdienās ir pieejami dažādi risinājumi krāsojamajām tapetēm, kas izskatās interesanti un eleganti arī mājvietā, ne tikai ofisā. Piemēram, vienai sienai var izvēlēties kā akcentu tapeti, bet pārējās sienas nokrāsot. Topā vēl joprojām ir sienas ar ķieģeļa apdari. «Ķieģelis, stikls, koks, metāls un akmens ir klasiskas vērtības, kas aktuālas būs vienmēr. Ja cilvēks prāto, kā izveidot ilgmūžīgu interjeru, tad tajā ieteicams izmantot koku, stiklu, akmeni un dabas toņus, ko var papildināt ar mūsdienīgiem aksesuāriem un akcentiem, kurus, laikam ritot uz priekšu, var viegli nomainīt.»

 

Informācija, ko nepieciešams sagatavot dizaineram

  • objekta (mājas vai dzīvokļa) bildes,
  • mājokļa plāns,
  • vēstule dizaineram, apraksts brīvā formā par to, kāda palīdzība nepieciešama. Šajā vēstulē var minēt gan vēlmes, gan to, kādas šaubas māc, uzdot neskaidrus jautājumus. Ja ar dizaineru plānots sadarboties pirmo reizi, jāatceras, ka nav muļķīgu jautājumu. Galvenais ir noskaidrot to, kas nav zināms, un pavēstīt speciālistam par to, kas jau simtprocentīgi ir zināms;
  • iedvesmas bildes, kurās redzami interjeri ar stilu, noskaņu un mēbelēm, kas sirdij ir tuvas un patīk.

JĀATCERAS!

 

Dizains un tehniskās lietas ir savstarpēji saistītas. Pirmais, ko jautās strādnieki, uzsākot remontu - par apdares materiāliem, elektroinstalāciju, ūdeni un kanalizāciju. Lai zinātu, kur pareizi ierīkot izvadus, ir jāizsver, kāds būs mēbeļu risinājums un plānojums. Lai zinātu, kādos toņos labāk izvēlēties apdares materiālus, ir jābūt priekšstatam, kādas būs mēbeles un dizaina koncepts. Tāpēc ļoti svarīgi ir vispirms iztēlē uzburt ainu, uzlikt to uz papīra un vadīties pēc dizaina koncepta, gluži kā ceļotājs izmanto karti un neapmaldās. Tieši tāpat tiks ieviests risinājums - ierīkoti izvadi, nopirkti apdares materiāli un pasūtītas mēbeles. Secīgi, plānveidīgi un nekļūdīgi - iesaka Andra Eriņa.

 

Interjera dizainere Andra Eriņa iesaka

  • Lai interjers ir ilgmūžīgs un ātri neapnīk, labāk izvēlēties klasiskus krāsu salikumus. Nav ieteicams izvēlēties savstarpēji grūti saskaņojamas lietas un trendus, kas pēc gada vai diviem vairs nebūs aktuāli. Tas galvenokārt attiecas uz pamatlietām, kuras ir grūtāk nomainīt - grīda, flīzes, iebūvējamās mēbeles.
  • Skaistu vizuālo efektu var panākt ar neitrālu fonu, kuru papildina ar akcentiem, kurus var viegli nomainīt: dekoratīvie spilveni, aizkari, paklāji, lampu abažūri, trauki un citi dekori. Pēc kāda laika, kad telpas noskaņa ir apnikusi, tādējādi to var viegli mainīt, neieguldot lielus līdzekļus.
  • Ja ir vēlēšanās mājoklī radīt plašumu, nav ieteicams katrai telpai izvēlēties spilgtus, krasi atšķirīgus krāsu toņus. Tie telpas sadalīs un radīs optisku sajūtu, ka mājoklis ir mazāks.
  • Lai telpā radītu harmoniju, ieteicams akcentus likt uz detaļām, bet lielos laukumus - grīdu, sienas un daļu mēbeļu - atstāt kā fonu. Interjeram noskaņu, stilu un raksturu piešķir galvenokārt detaļas.
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 28 dienu portālā
Bija online 3 minūtes pirms
Meklētājs būvniecības nozarē