Apstrādes rūpniecībā ražotāju cenas stabilizējas Ziņas

Apstrādes rūpniecībā ražotāju cenas stabilizējas

Ceturtdiena, 24 novembrī, 2016

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2016. gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā praktiski nepieauga.

 Vietējā tirgū realizētajai produkcijai tās palielinājās vien par 0,1%, bet eksportētajai produkcijai tās saglabājās nemainīgas.

 

  Kopumā šā gada desmit mēnešos ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā samazinājās par 0,6%,vietējā tirgū realizētajai produkcijai tās samazinājās par 0,1%, bet eksportētājai produkcijai – par 0,8%. Pēdējos mēnešos ražotāju cenām apstrādes rūpniecībā ir vērojams gan neliels kāpums, gan kritums, bet kopš februāra kopējais cenu līmenis nav mainījies, kas norāda uz cenu stabilizēšanos.

 

  Šā gada desmit mēnešos ietekmīgākais ražotāju cenu pieaugums nozaru griezumā bija apģērbu ražošanā – par 5,5% un koksnes izstrādājumu ražošanā – par 0,3%. Ražotāju cenu pieaugumu šajās nozarēs noteica eksportētās produkcijas cenu pieaugums. Jāatzīmē, ka arī pārtikas produktu ražošanā šī gada desmit mēnešos bija vērojams neliels pieaugums (par 0,2%), ko ietekmēja cenu kāpums septembrī-oktobrī.

 

Pārtikas produktu ražošanā cenas pieauga vietējā tirgū realizētajai produkcijai. Lielākā pazeminošā ietekme šā gada desmit mēnešos bija ražotāju cenu samazinājumam dzērienu ražošanā – par 6,4%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 6,4%,nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 2,8% un ķīmisko vielu ražošanā – par 3,4%, ko pārsvarā ietekmēja eksportētās produkcijas cenu kritums šajās nozarēs.

 

Gada griezumā 2016. gada oktobrī ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā bija par 0,5% zemākas nekā gadu iepriekš. Ražotāju cenas gan vietējā tirgū realizētajai produkcijai, gan eksportētājai produkcijai oktobrī bija attiecīgi par 0,4% un 0,6% zemākas nekā pirms gada, kas galvenokārt skaidrojams ar straujo energoresursu cenu kritumu kopš 2014. gada vidus.

 

Tā kā lielākā daļa saražotās produkcijas tiek realizēta eksporta tirgos, tad ražotāju cenu līmeni lielā mērā ietekmē eksportētās produkcijas ražotāju cenu svārstības, ko pamatā nosaka cenu tendences pasaulē un pasaules izejvielu cenu dinamika. 2016. gada desmit mēnešos pasaules enerģijas, rūpniecības izejvielu un lauksaimniecības izejvielu cenas uzrādīja pieaugumu, kas ar laiku ietekmēs ražotāju cenu dinamiku Latvijā. em.gov.lv

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 25 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē