PADOMI: 5 idejas skaistam un sakoptam dārzam Aktuālie padomi

PADOMI: 5 idejas skaistam un sakoptam dārzam

Trešdiena, 27 jūnijā, 2018

Neatkarīgi no tā, vai esi liela dārza vai mazdārziņa īpašnieks, pavasaris un vasara ir labākais laiks, kad paskatīties uz savu dārzu vai pagalmu ar svaigu skatu un ieviest pārmaiņas.

Labā ziņa – lai panāktu redzamu efektu, nav obligāti jāaicina profesionāļi un jāveic grandiozi darbi! Apkopotas vienkārši īstenojamas idejas, kā ātri un bez piepūles jebkuru dārzu pārvērst par īstu paradīzes stūrīti.

1. Mauriņš
Paskaties kritiski uz piemājas zālāju un novērtē mauriņa izskatu pēc garās ziemas. Ja vietām parādījušies izkaltuši plankumi bez neviena zaļa zāles stiebra, ir īstais brīdis doties uz dārzniecības veikalu pēc zāles sēklām. Pavasarī, kad zeme vēl ir mitra, zāle sadīgs ātrāk, un mauriņš īsā laikā kļūs atkal vienmērīgi zaļš. Pievērs uzmanību arī mauriņa malām – vai zālājs nav ielauzies kādā puķu dobē vai ieaudzis dārza celiņā. Precīzas un tīras robežas starp mauriņu un citiem dārza elementiem radīs profesionāli sakopta dārza skatu viens divi!

2. Puķu dobju mulčēšana
Diemžēl pavasarī mostas ne tikai kultūraugi, bet arī nezāles. Lai dārza darbi vasarā neaizņemtu lielāko daļu tava brīvā laika, ir vērts padomāt par puķu dobju mulčēšanu. Te noderēs gan veikalā nopērkamā skujkoku mizas mulča, gan vari mulču pagatavot pats no dārzā pieejamiem materiāliem. Pirms mulčas uzklāšanas gan nāksies dobes kārtīgi izravēt, toties pēc tam dārzs būs tīrs un sakopts ilgāku laiku, un tev atliks vien laiku pa laikam izraut pa nezālei.

3. Koku zaru un krūmu sakopšana
Veci un pārauguši ogu krūmi vai nokaltuši augļu koku zari rada nesakoptības iespaidu un pat visskaistākajam dārzam piešķir drūmu noskaņu. Īpaši tas redzams pavasarī, kad apkārt viss plaukst un zaļo. Tāpēc izmanto šo laiku un atbrīvo savu dārzu no nokaltušiem kokiem un krūmiem. Izzāģē vecos zarus, apcērp dzīvžogu un izroc neražojošus ogu krūmus – tā ne tikai sakopsi dārzu, bet arī atbrīvosi vietu citiem augiem.

4. Iekarināmie puķu podi un puķu kastes
Ja gribi padarīt dārzu krāšņāku un košāku, bet nevēlies veidot jaunas puķu dobes, izmanto daudzveidīgo puķu podu piedāvājumu – iekarināmus, uz palodzēm vai atsevišķi stāvošus. Plastmasas izstrādājumu vietā izvēlies pītus grozus, metāla kalumus, akmens masu vai keramiku – veikalu piedāvājums ir plašs, un tu noteikti atradīsi ko savai gaumei atbilstošu!

5. Atjauno dārza mēbeles
Dārza ballīšu un grila sezona ir atklāta! Lai atpūta būtu īpaši patīkama, neaizstājamas ir dārza mēbeles – galds, krēsli un kāds ērts zvilnis. Ja vēl neesi iegādājies dārza mēbeles, iepazīsties ar ieteikumiem to izvēlei .

Savukārt, ja dārza mēbeles tev kalpo jau vairākus gadus, reizi sezonā pārskati, vai koka mēbeles neprasās pēc jaunas krāsas vai lakas kārtas. Salabo, ja kaut kas saplīsis, un atvadies no nelabojami salūzušām mēbelēm. Dārza krēslus lieliski atsvaidzinās krāsaini spilveni, bet noskaņu dārzā izmainīs gaumīgi dārza dekori.

Avots: dzivenotiek
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 3 mēneši 27 dienu portālā
Bija online 26 maijā 20:04
Meklētājs būvniecības nozarē