PADOMI: Komunālie maksājumi: kā samazināt rēķinus par ūdeni? Aktuālie padomi

PADOMI: Komunālie maksājumi: kā samazināt rēķinus par ūdeni?

Otrdiena, 19 decembrī, 2017

Kā Jums šķiet – cik daudz ūdens nepieciešams, lai nomazgātu pusdienu traukus? Trīs litri? Četri? Izrādās daudz vairāk, ja vien jūs traukus nemazgājat bļodā. Tikai minūtes laikā, ja ūdens tek pa krānu nepārtraukti, iztek vidēji 15 līdz 18 litri ūdens. Un tikpat ātri, kā tek ūdens, aug arī ikmēneša rēķini par to, jo neapzinoties mēs regulāri patērējam daudz vairāk ūdens nekā mums tas patiesi būtu nepieciešams. Tāpēc zemāk pašvaldības uzņēmums Rīgas Namu Pārvaldieks sniedz dažus vienkāršus ieteikumus ūdens patēriņa samazināšanai.

Kamēr mazgājiet zobus, aizveriet krānu

Viena no vienkāršākajām darbībām, ko ikdienā veikt, lai netērētu vairāk ūdens kā vajadzīgs, ir krāna vai dušas noslēgšana posmā, kad tiek tīrīti zobi vai veikta ziepēšanās dušā. Ūdens tiek izmantots tikai, lai samitrinātu un noskalotu zobu birsti vai ķermeni.

Samaziniet ūdens patēriņu ar īpašu uzgali

Ir iespējams arī vēl vairāk samazināt to ūdens daudzumu, kas iztek pa pašu ūdens krānu.

Vidēji vienā minūtē tie ir 15 līdz 18 litri ūdens, taču, pievienojot īpašus jaucējkrānus vai aeratora uzgaļus, patērētā ūdens daudzumu var samazināt pat līdz 6 litriem minūtē.

Šādu efektu nodrošina aerators, kas spēj piejaukt ūdens plūsmai pat trešdaļu gaisa. Šādu jaucējkrānu galvenā pazīme ir tā, ka mazgājot rokas, tās noklājas ar maziem, manāmiem gaisa burbulīšiem. Gaiss ļauj ne tikai ietaupīt ūdeni, bet arī paātrina mazgāšanu, jo spiediens palīdz no rokām un traukiem ātrāk un efektīvāk noskalot netīrumus. Šādu uzgaļu vidējā cena ir ap diviem eiro. Protams, cena var atšķirties atkarībā no ražošanas specifikas vai konkrētā uzgaļa tipa.

Viens no lielākajiem patērētājiem- toletes pods

Pat trešo daļu no ūdens patēriņa var veidot tualetes pods, kas ir 9 līdz 12 litri. Ekonomēšanai var tikai mazliet piespiest tvertnes slēdzi, kontrolējot ūdens plūsmas apjomu, vai arī noregulēt skalojamās kastes ūdens līmeni no, piemēram, 10 uz 5 litriem. Šo metodi jau sen piedāvā vairums vadošo tualetes podu ražotāju, kuri izmanto divu veidu skalojamās kastes pogas. Vienu: lielāka ūdens daudzuma nolaišanai, otru mazākam daudzumam.

Klozetpods ir arī labākā vieta, kur izmantot jau lietotu ūdeni, piemēram, no vannas.

Ūdens patēriņu podā var arī samazināt, ievietojot ūdens tvertnē mazliet ar akmentiņiem vai citu svaru piepildītu, aizskrūvētu pudeli, kas apturēs daļa ūdens plūsmu no tvertnes uz pašu podu skalošanas laikā. Protams, šī pašrocīgā metode neder visiem tualetes podiem un būtu jāizmēģina piesardzīgi, lai nesabojātos tvertnes mehānisms.

Nepārblīvējiet veļasmašīnu

Mazgājot drēbes, vajadzētu veļas mašīnas tvertnē ievietot atbilstošu daudzumu apģērba. Ievietojot lielākā tilpnē tikai vienu kreklu vai bikses, velti tiek tērēts ūdens, elektrība un mazgājamie līdzekļi. Savukārt mazākā tilpumā, ievietojot pārlieku daudz veļas, tā neizmazgāsies tik efektīvi. Īpaši ekonomiskas veļas mašīnas patērē pat līdz 40 % mazāk ūdens un līdz 50 % mazāk elektroenerģijas nekā vecāki modeļi.

Uzmaniet pilošus krānus

Tāpat mazgājot vienāda daudzuma traukus (piemēram, 10 šķīvjus un sešas glāzes) ar rokām un ar trauku mazgājamo mašīnu, ūdens patēriņa starpība ir ievērojama: mazgājot ar rokām tiek patērēti vidēji 60-80 litri ūdens, ar trauku mazgājamo mašīnu - 13 litri.

Arī ieteicams uzraudzīt un cieši noslēgt pilošus krānus, kā arī pilošu dušu. Tie nemanot patērē ļoti daudz ūdens - diennaktī tie var būt līdz pat 90 litri. Pat caur lēni pilošiem krāniem var aizplūst pat no 5 līdz 10 litriem ūdens dienā!

Visbeidzot, iesakām uzmanīgi sekot līdzi saviem ūdens skaitītāja rādījumiem, lai spētu noteikt, cik efektīvi ūdens tiek taupīts un vai nav radušās kādas nemanītas noplūdes – piemēram, pilošs krāns.

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 19 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas