Rīgas mājās tiek izmantotas saules baterijas? Ziņas

Rīgas mājās tiek izmantotas saules baterijas?

Ceturtdiena, 16 novembrī, 2017

Saules baterijas dzīvojamās mājās – modes kliedziens vai reāla siltumenerģijas ekonomija? Par to, vai Rīgas mājas apsilda ar saules enerģiju un cik šī metode ir lietderīga mūsu klimatā.

Pēdējos gados mājas ar saules paneļiem uz jumtiem ir kļuvusi par ierastu parādību pasaules nekustamo īpašumu uzņēmumu reklāmās. Kosmonauti izmanto satelītus ar saules baterijām kopš 1960. gada un saules apkures sistēmas, kuras saules enerģiju pārvērš siltumā tika izmantotas ASV mājās vēl Otrā pasaules kara laikā.

Saules enerģijai ir vairāki plusi:

tā ir neizsmeļama
tā ir ekoloģiski tīra
tā neizdala gāzes, kas veicinātu siltumnīcas efektu
Pārsvarā PV paneļus un kolektorus (Saules baterijas) Rīgā izmanto privātmājās. Daudzdzīvokļu māju attīstītāji pagaidām atsakās lietot PV paneļus un kolektorus, jo tas izskatās dārgi. Lai saules gaismu pārvērstu enerģijā, tiek izmantoti fotoelektrisko elementu paneļi. Un tā ir dārga tehnoloģija. Turklāt paneļi ir jāapsaimnieko – vienalga, vai tā ir attīrīšana no sniega, putnu mēsliem vai kritušajām koku lapām.

Tāpat svarīga ir mājas atrašanās vieta. Ja mājai apkārt ir daudz ēnu no netālu esošajiem kokiem vai mājām, tad paneļi nestrādās ar 100% potenciālu. Ir ļoti svarīgi, lai gaisma uz tiem kristu no plkst. 10.00 līdz 14.00, bet, ja tas ir iespējams, tad arī citos diennakts laikos. Jo ilgāk, jo labāk.

Ja būvnieki par šo tēmu interesētos vairāk un domātu par izdevīgumu klientiem, tad mums arī daudzdzīvokļu mājas būtu aprīkotas ar PV paneļiem un kolektoriem. Jo īpaši saules enerģija ir izdevīga privātmājās un sociālajās mājās.

Citur Eiropā pašvaldības ar saules paneļiem (kolektoriem) aprīko sociālo mājokļu jumtus, lai maznodrošinātiem cilvēkiem būtu mazāki rēķini par karsto ūdeni vai apkuri. To varētu darīt arī ar pašvaldību īres namiem. PV paneļus un kolektorus var izmantot arī apkures atbalstam ziemā, kad apkures sistēmā piesilda ūdeni. Mazāk enerģijas ir vajadzīgs, lai iegūtu optimālo temperatūru apkures sistēmā. Piemēram, ūdens ir +5 grādi pēc Celsija skalas, saule to piesilda līdz +30, un no +30 līdz +60 piesilda ar gāzi vai ko citu.

Kad tika izmantots klimata pārmaiņu finanšu instruments (KPFI), daudzās citās Latvijas pašvaldībās (ārpus Rīgas) bērnudārzi un dažas skolas tika aprīkotas ar saules kolektoriem un PV paneļiem.

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas