Grīdas remonts Hruščova laika mājā. Remonts

Grīdas remonts Hruščova laika mājā.

Pirmdiena, 4 janvārī, 2016

     Jebkuras grīdas konstrukcija sastāv no piecām daļām: pamatnes, hidroizolācijas slāņa, aiz kura seko skaņas un siltumizolācija, savilcēji vai pagrīda un grīdas segums. Grīdas pamatne vecajās Brežņeva laika mājās galvenokārt bija no betona, tādēļ grīdas remontam Hruščova laika mājās ir savas īpatnības.    

 Koka grīda parasti jāremontē šādu faktoru dēļ: grīda izžūst, sāk čīkstēt un atsevišķās vietās kļūst atsperīga. Šajā gadījumā Hruščova laika mājā var iztikt ar nenozīmīgu grīdas kosmētisko remontu. Ja grīda sāk izžūt, jāaizdrīvē izveidojušās spraugas.

Sīkās spraugas var aizdrīvēt ar tepi, bet lielās spraugas novērš, saliekot dēļus blīvāk. Šim nolūkam noņem grīdlīstes un vecos dēļus, tad uzliek jaunus vai labi notīrītus vecos dēļus.

Dēļi jāliek pēc iespējas blīvāk, tos nostiprina ar kokskrūvēm.

Bet pirms šīs procedūras veikšanas jāpārbauda gulšņu izturība, skaņas izolācijas slānis. Ja bojājumu nav, var pārklāt grīdu, pretējā gadījumā nāksies bojātās vietas remontēt no jauna.    

 Grīda sāk čīkstēt tādēļ, ka gulšņi ir izkustējušies vai nav labi piestiprināti pie pamatnes, šajā gadījumā ciešāk jāpieskrūvē gulšņi pie pamatnes, un tad dēļi pie gulšņiem.

Grīda kļūst atsperīga, ja tās ieklāšanai izmantoti pārāk plāni dēļi vai ir pārāk liels attālums starp gulšņiem. Lai šo defektu labotu, nāksies ielikt papildus gulšņus, ja problēma ir tajos, vai arī nomainīt grīdas dēļus pret biezākiem.    

 

Parasti grīdas remonts Hruščova laika mājā nozīmē veikt sarežģītākas procedūras, lai novērstu vienus vai otrus bojājumus, jo šādās mājās visbiežāk nepieciešams pilnīgi nomainīt vecās grīdas, kurām vecuma dēļ rodas būtiskākas problēmas. Šādām problēmām jāpieskaita tās, kuras nevar atrisināt ar parasta kosmētiskā remonta palīdzību, piemēram, spēcīgi sašķiebumi atsevišķos grīdas posmos.  
 

 Koka grīdu var izlīdzināt, izmantojot zāģu skaidas, speciālu līmi, līmeni, līstes, finieri, skrūves vai naglas. Ar horizontālā līmeņa palīdzību grīdā iesit līstes. No līmes un zāģskaidām pagatavo maisījumu, kuram pēc savas konsistences jāatgādina biezs krējums.

Zāģskaidas iepriekš jāsamērcē ar ūdeni, lai tās neiesūktu lieku mitrumu. Ar šo maisījumu ļoti gludi un līdzeni aizpilda visu telpu starp līstēm. Kad maisījums sastindzis, pāriet pie otrā slāņa uzklāšanas, un tā tik ilgi, kamēr sanāks vajadzīgā augstuma virsma. Katrs slānis nedrīkst pārsniegt 1 cm. Tālāk var uzklāt izlīdzinošu materiālu, pārklāt grīdu ar finiera plāksnēm..

Tas, protams, ir vislētākais grīdas remonta veids vecā tipa ēkā, bet pietiekami efektīvs.      Veicot grīdas remontu Hruščova laika mājā, var izmantot tādas metodes kā pašizlīdzinošie maisījumi savilkšanai vai betona grīda, kuru var dekoratīvi noformēt.

Dzelzsbetona plātņu pārsegumu vietā, kuri raksturīgi Hruščova laika mājām, var ieklāt grīdu pa gulšņiem vai regulējamu finieri. Bet jāatceras, ka grīda šādās mājās nedrīkst būt pārāk augsta, jo vecajās ēkās parasti ir zemi griesti.

Ja grīdām ir koka pārsegums, tad nav ieteicams izmantot savilcēju vai ielietās grīdas, citādi esošā konstrukcija var neizturēt lielo smagumu.      Kapitālais grīdas remonts Hruščova laika mājā var arī nebūt nepieciešams, ja tā ir izgatavota no KSP, bet tādai grīdai jāizveido atveres, lai varētu piekļūt caurulēm applūšanas gadījumā.

Bet lai pasargātu KSP no mitruma, var, atsedzot plates, aizdrīvēt to salaiduma vietas ar PVA līmi, ar kuru var apstrādāt arī atklātos griezumus. Vispār, grīdas apšūšana ar KSP vai finieri ir vislētākais remonta veids vecā tipa mājās, ar kura palīdzību grīda kļūst izturīgāka.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē