PADOMI: Mūsdienīgas mobilas konstrukcijas apģērbu un citu lietu glabāšanai Aktuālie padomi

PADOMI: Mūsdienīgas mobilas konstrukcijas apģērbu un citu lietu glabāšanai

Sestdiena, 21 oktobrī, 2017

Moderna minimālisma stila interjeru fotogrāfijās neredz mājokļa iemītnieku dienišķās mantas. Tas tāpēc, ka mūsdienīga mantu uzglabāšanas sistēma ļauj visu vajadzīgo vienkārši, ātri un nemanāmi savietot.

Agrāk mantu organizēšanas karalienes bija lādes, kuras briesmu gadījumā varēja ātri paņemt līdzi. Mantu uzglabāšanas sistēmas var būt noslēgtas (piemēram, drēbju skapis, ko no visām pusēm nosedz plāksnes), plauktveida (vaļēji grāmatplaukti, kuru karkasu veido plāksnes), bet ekonomisku plauktu karkass var sastāvēt no līstēm, ļaujot labāk aplūkot plauktu saturu un nodrošinot ventilāciju (bieži praktizē garāžā). Visbeidzot plaukti var būt izvietoti uz kronšteiniem, tad tie ir brīvi aplūkojami no trim pusēm un ir vieglāk atrast meklēto. Tagad veikalos populāro uzglabāšanas sistēmu atklātums un vietas ekonomija arvien vairāk kļūst populāra sadzīvē – robustās koka līstes nomaina ažūrs metāla karkass un režģis. Šādu uzglabāšanas sistēmu jeb tā saukto zviedru sienu konstrukcija ir vienkārša. Vienkāršākajā veidā pie sienas pieskrūvē divas vertikālas tērauda vadotnes, kuras perforācijā stiprina (ieāķē) plauktus. Perforācija uz statņa ir divās rindās, tātad uz viena balsta var blakus āķēt divus plauktus. Statnis no statņa atrodas standarta mēbeļu soļa – 60 vai 90 cm – attālumā. Perforācijas solis ir ik pa trim centimetriem, tā ļaujot precīzi noregulēt konstrukciju augstumu.

Sliede un vadule

Efektīva uzglabāšanas sistēmas bāzes sastāvdaļa ir augšējā horizontālā vadule jeb sliede, ko stiprina sienas augšpusē, un tajā ieāķē vertikālās vadules. Līdz ar to viss plauktu satura smagums turas uz sliedes un vadules atsevišķi nav jāstiprina. Sistēmas stiprināšanai noteikti izmanto piemērotas nestspējas skrūves, kas var katrai sienai atšķirties. Gāzbetonā būs vajadzīgākas garākas skrūves ar resnākiem dībeļiem, nekā stiprinot betona sienā.

Sliedes sistēmas priekšrocība ir mobilitāte, jo tā ļauj ātri papildināt sistēmu konstrukciju vai izmainīt esošo sienas plānojumu, piemēram, drēbju glabājamās konstrukcijas un grāmatplauktus atbīdīt uz sāniem, vidū ieliekot televizoru ar lielāku ekrānu. Lai arī var sākt sienu komplektēt ar statņiem un īsu sliedi, labāk uzreiz iegādāties garu sliedi no sienas līdz sienai, lai sistēmu varētu attīstīt tālāk. Platīna tonis un funkcionālais dizains sliedi saskaņo ar pārējo sienu. Ja nepieciešams, to var krāsot.

Plaukti un atvilktnes

Uzglabāšanas sistēmas pamats ir plaukti, kas var būt no metāla, koka vai melamētas kokšķiedru plāksnes. Plaukti ieāķējas vadulē un ieguļas speciālos kron­šteina robos, veidojot stabilu konstrukciju. Plaukti ir īsāki un garāki, šaurāki un platāki. Metāla izpildījumam ir platīna, balta vai melna krāsa, kokšķiedru plāksnēm – balta vai melna, bet no dabiskās koksnes gatavoti plaukti ir bērza un tumšāka ķirša toņos.

Pie plauktu malām var uzkarināt āķus, to vidū iespējams piekarināt stieni drēbju pakaramajam. Piemēram, gaisīgs drēbju skapis no metāla plauktu uzglabāšanas sistēmas izskatīsies šādi (sākot no augšas): pie sliedes ieāķētās vadulēs augšā stiprina platos plauktus, kuros novieto retāk izmantojamus priekšmetus, šajos plauktos ieāķē stieni, uz kura karina drēbes. Skapja kreisajā pusē veido atvilktņu sistēmu no metāla režģa, kas nodrošina labu caurredzamību. Apakšējās atvilktnes parasti ir dziļākas un piemērotas lielāku mantu glabāšanai, bet augšējās atvilktnes – seklākas. Tām var būt arī mazāks režģis. Skapja apakšējā daļā atrodas plaukti apaviem – tie var būt gan slīpi, gan taisni. Sistēmu mēdz papildināt speciāli statīvi kaklasaitēm un veļai. Var ievietot šaurākus plauktiņus, uz kuriem liek caurspīdīgas plastmasas kastes sīkumiem.

Metāla sieta atvilktnēm ir savs šarms, to praktiskums un futūrisms droši konkurē ar koka atvilktnēm. Tajās nekrājas putekļi, tās var kārtot no sienas līdz griestiem, iekarināt vadulā kā atsevišķu plauktu vai sakārtot rindās. Lielākās kastes noder robustākām lietām, mazākas – smalkākām. Jaunākajās kolekcijās veido smalkas izbīdāmas atvilktnes no masīva koka.

Metāla plauktu sistēma šobrīd ir operatīvākais un ekonomiskākais veids, kā mainīt telpas organizāciju. Arī tradicionālo rakstāmgaldu var izveidot no masīvas koka plāksnes un diviem metāla atvilktņu skapīšiem. Blakus vadulēs atliek ierīkot plauktu sistēmas grāmatām un dokumentiem. Mobilā sistēma rada revolūciju arī darbavietas sakārtošanā. Tajā ietilpstošās perforētās plāksnes un sešu veidu āķi ļauj ļoti labi un pārskatāmi izvietot instrumentus un palīgmateriālus, sākot no prāvākiem un beidzot ar sīkumu glabāšanas kastītēm.

Aiz durvīm

Plauktu sistēmu var veidot atklātu, piemēram, garāžā pie sienas. Bet to var iebūvēt speciālā mantu glabāšanai domātā istabā, kā to dara ārzemēs. Guļamistabā vai viesistabā plauktu sistēmu mēdz nosegt ar aizkariem, vertikālajām žalūzijām vai bīdāmām durvīm, kuras iespējams izvēlēties kontrastainas, pieskaņotas istabas krāsojumam vai ar spoguļvirsmu. Durvis var segt skapja augstumu vai arī veidot sienu līdz griestiem. Šajā sistēmā praktizē noslēpt visu lieko, tostarp televizoru, akustiskās sistēmas.

Sistēmas plānošana

Iespējams iegādāties kādu atsevišķu plauktu sistēmas elementu un to pārbaudīt praksē. Var pats uzzīmēt vēlamo mantu izvietojuma shēmu, tikai jāatceras, ka plauktus nevajadzētu pieblīvēt. Der aprunāties ar atbilstoša tirdzniecības uzņēmuma speciālistu un sagatavot skici 3D formātā, pēc kuras sistēmu komplektēt. Sistēmas priekšrocība ir iespēja to papildināt ar aizvien jauniem, noderīgiem aksesuāriem, kas ik pa laikam ienāk tirgū. Tāpat iespējams nomainīt un uz citu telpu pārvietot vienu krāsu sistēmu, atjaunojot interjeru. Uzglabāšanas sistēmas pārdod būvniecības preču lielveikalos, kā arī specializētajos veikalos.

Avots: la.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē

Preču atlase pēc tēmas