Skandināvijas dizains - mūsdienīga un demokrātiska dzīvesstila apliecinājums Актуальные советы

Skandināvijas dizains - mūsdienīga un demokrātiska dzīvesstila apliecinājums

Пятница, 14 июля, 2017

Skandināvijas dizaina popularitātes aizsākumi meklējami pagājušā gadsimta 50.– 60. gados, kad Ziemeļvalstu amatnieku un dizaineru vienkāršie, funkcionālie un par demokrātisku cenu pieejamie interjera priekšmeti ieguva arvien lielāku popularitāti. Arī šodien, pēc vairāk nekā pusgadsimta, skandināvu stilā iekārtots interjers joprojām ir mūsdienīga un demokrātiska dzīvesstila apliecinājums.

as nav tikai balti krāsots interjers, kurā izvietotas IKEA iegādātas mājlietas un mēbeles, kā sākotnēji varētu šķist. Skandināvu dizains balstās demokrātijas pamatprincipos. Tā ideja – skaisti ikdienas priekšmeti ikvienam, ne tikai bagātajiem. Tas sajūtams gan materiālu izvēlē, kur dominē nedārgi materiāli - finieris, plastika, stikls, alumīnijs, papīrs, gan telpas iekārtojumā – daudz brīvas telpas, funkcionālas mēbeles, vienkārši, pat robusti priekšmeti un dekori.

Paši skandināvi uzskata, ka dizains sakņojas viņu dziļajā saiknē ar dabu, bet gaišās krāsas interjerā un daudzie dabiskie un mākslīgie gaismas avoti palīdz mazināt skarbo klimatisko apstākļu ietekmi un radīt mājīgumu drēgnās un tumšās rudens un ziemas dienās.

Skandināvu stila interjerā dominē vienkāršība, formu skaidrība, dabiski materiāli un gaiši toņi. Sienu krāsojumā visbiežāk tiek izmantotas visdažādākās baltās krāsas nianses un toņi, taču neizpaliek arī gaiši pasteļtoņi un niansēti pelēkie toņi. Grīdas segums visbiežāk ir veidots no koka, bet, ja tiek izmantoti koksnes izstrādājumi, tad tie visbiežāk būs gaišās koksnes – bērza, dižskābārža, egles, priedes krāsās. 

Telpās noteikti būs daudz brīvas vietas, bet mēbeles būs funkcionālas un praktiskas, bez liekiem rotājumiem vai dekoriem. Priekšroka tiek dota dabiskiem toņiem. Tekstīlijas veidotas no dabiskām šķiedrām – lina, kokvilnas, ādas, bet interjera priekšmeti no koka, keramikas, akmens. Skandināvi interjerā nevairās no amatnieku izstrādājumiem un rokdarbiem. Bieži vien tieši tie ienes interjerā noskaņu un dzīvesprieku, bet īpašu mājīgumu piedod ar malku kurināma krāsns vai kamīns.

Источник: bonava.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 2 месяца 20 дней на портале
Был онлайн 18 апреля в 21:47
Строительный поисковик