Gada laikā dzīves vides kvalitātes indekss Rīgā sarucis par 4,1 punktu Новости

Gada laikā dzīves vides kvalitātes indekss Rīgā sarucis par 4,1 punktu

Понедельник, 21 ноября, 2022

Gada laikā dzīves kvalitātes indekss Rīgā sarucis par 4,1 punktu, liecina pētījumu kompānijas "Latvijas fakti" augustā un septembrī veiktā rīdzinieku aptauja.

Dzīves vides kvalitātes indekss tiek vērtēts robežās no 0, kad neviens nav apmierināts ar attiecīgajiem dzīves aspektiem, līdz 100, kad visi ir apmierināti ar visiem dzīves aspektiem. 

Indeksa aprēķināšanai izmantoti 16 parametri - dabas vides daudzums un kvalitāte apkaimē, teritorijas tīrība, gaisa kvalitāte, trokšņu līmenis dienā un naktī, sportošanas un aktīvās atpūtas iespējas, sabiedriskā transporta pieejamība un kvalitāte.

Tāpat tika vērtēta bērnudārzu pieejamība, vispārējās izglītības iestāžu pakalpojumu pieejamība, primārās veselības aprūpes pieejamība, apbūvētās vides kvalitāte apkaimē.

Tika vērtēts mājokļu piedāvājums un kvalitāte pilsētā kopumā, kā arī drošība.

Rīgas iedzīvotāju dzīves vides kvalitātes indekss saskaņā ar pētījumu ir 67,4 punkti. 

Tas liecinot, ka vērtējumam piedāvātie dzīves kvalitātes aspekti vidēji apmierina divas trešdaļas aptaujāto Rīgas iedzīvotāju. Tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējo pētījumu rezultātiem, šogad vērojams dzīves vides kvalitātes indeksa kritums par 4,1 punktu.

Iedzīvotāju ieskatā prioritāri risināmie aspekti dzīves vides kvalitātes paaugstināšanai būtu mājokļu piedāvājums, mājokļu un apbūvētās vides kvalitāte, pašvaldības pirmsskolas un vispārējās izglītības iestāžu pakalpojumu pieejamība, kā arī primārās veselības pieejamība. Šie aspekti tika vērtēti zemāk par vidējo.

Salīdzinoši augstākie dzīves vides kvalitātes indeksi šogad iegūti Imantā (73,1), Zolitūdē (72,1), Grīziņkalnā (70,4), Āgenskalnā (69,6), Mežciemā (69,4).

Aptaujā tika iztaujāti 2207 Rīgas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 gadiem.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 2 месяца 16 дней на портале
Был онлайн 9 часов назад
Строительный поисковик