Iznācis jaunākais žurnāla Новости

Iznācis jaunākais žurnāla "Būvinženieris" numurs

Среда, 22 июня, 2022

Jaunajā Būvinženierī – lielākie ārvalstu kapitāla būvuzņēmumi Latvijā, kas jāzina par sankcijām būvniecības sektorā, vērienīgs mūsdienīgas sporta infrastruktūras paraugs Valmierā.

Jūnija žurnālā Būvinženieris Nr. 86:

Aktualitātes

Lielākie ārvalstu kapitāla uzņēmumi būvniecībā un būvmateriālu ražošanā
Pēdējos gados samazinoties būvniecības un būvmateriālu ražošanas uzņēmumu skaitam, sarucis arī šajās nozarēs reģistrēto ārvalstu kapitāla uzņēmumu skaits, liecina Lursoft pētījuma dati. Šī gada maija vidū Latvijā bija reģistrēti 13,3 tūkstoši būvniecības uzņēmumu, no tiem 6,81% ar ārvalstu kapitālu. 

Kas būvniecības sektoram jāzina par sankcijām
Noteikto sankciju dēļ būvniecības nozarē sadarbība ar partneriem Krievijā un Baltkrievijā šobrīd un pārredzamā nākotnē teju vairs nebūs iespējama. 2022. gada vasarā beigsies noteiktie pārejas periodi attiecībā uz sankciju piemērošanu vairākiem būvniecībā plaši izmantotiem izejmateriāliem, tāpat arī rudenī pilnā apmērā stāsies spēkā aizliegumi Krievijas uzņēmumu dalībai publiskajos iepirkumos, tajā skaitā arī kā apakšuzņēmējiem. 

Logu un ugunsdrošo durvju jomā vēl daudz uzlabojama
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) arī 2021. gadā turpināja īstenot logu un ugunsdrošo durvju tirgus uzraudzības pasākumus, kas aizsākti pirms dažiem gadiem. 
2021. gada testēšanas rezultāti nav iepriecinoši, jo no septiņiem ekspertīzes veikšanai nodotajiem paraugiem pieciem konstatētas neatbilstības.

Personība

Arhitekts un viņa zelta likumi
Arhitekts Edvīns Vecumnieks ir 2021. gada Būvindustrijas lielās balvas laureāts nominācijā Mūža ieguldījums būvindustrijā. Kopš 1959. gada pašaizliedzīgi kalpojis savam arodam un joprojām ir atbildīgs par nozarē notiekošo. Apliecinājis augstu profesionalitāti un spoži realizējis savas arhitektoniskās ieceres, nav vairījies no laikmetam atbilstīgiem inovatīviem inženiertehniskiem risinājumiem.

Darīt patiesi un no sirds
Pārliecinošs profesionālis, vienlaikus ļoti cilvēcīgs, draudzīgs, izpalīdzīgs, atvērts un pozitīvs – šis ir tikai viens no daudziem raksturojumiem, ko kolēģi veltījuši apbalvojuma Būvindustrijas lielā balva laureātam, SIA RERE Būve projektu direktoram Arvi Mūrniekam. 

Būve

Vieglatlētu sapņa piepildījums Valmierā 
Jāņa Daliņa stadiona rekonstrukcija Valmierā ir viens no pēdējo gadu vērienīgākajiem sporta infrastruktūras projektiem Latvijā. Pārbūves procesā faktiski palikusi tikai objekta lokācija, stadions ir pilnībā uzbūvēts no jauna, būtiski paplašinot visu sporta kompleksu.

Smiltenes baznīcas pārtapšana
Noslēgušies Smiltenes evanģēliski luteriskās baznīcas restaurācijas un atjaunošanas darbi, kas bija lielākie un vērienīgākie tās pastāvēšanas vēsturē. 

Koka būve

Jelgavā jauna koka ēka Latvijas valsts mežu darbiniekiem
Akciju sabiedrības Latvijas valsts meži Zemgales reģiona klientu centrs Jelgavā ir otrā no trīs dažādos Latvijas reģionos iecerētajām tipveida koka konstrukciju biroja ēkām, kurās jau projektējot daudz domāts par saudzīgu un ilgtspējīgu resursu izmantošanu ne vien būvniecības procesā, bet arī telpu ikdienas ekspluatācijas laikā.

Energoefektivitāte

Pārvietojama modulāra energoapgādes iekārta RenGo
Apstākļos, kuros nav iespējams pieslēgties stacionāram elektrotīklam, visbiežāk izmanto pārvietojamus dīzeļģeneratorus. Videi draudzīgāku alternatīvu ir izstrādājuši Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas institūta pētnieki. Pārvietojamā modulārā energoapgādes iekārta, kurai ir dots nosaukums RenGo, apvieno fosilo un atjaunīgo resursu izmantošanu enerģijas ražošanai. 

Energoefektīvākās ēkas dienasgrāmata

Saules paneļu un kolektoru faktiskās efektivitātes eksperimentālais novērtējums
Trīs Latvijas Universitātes (LU) studentu viesnīcas pēc renovācijas ir aprīkotas ar saules kolektoru sistēmām, un LU Botāniskajā dārzā ilgtermiņa monitoringam ir uzstādīti dažādas orientācijas saules paneļi. Faktiski saražotās enerģijas apkopojums parāda saules enerģijas izmantošanas iespējas Latvijas klimatā.

Infrastruktūra

Rail Baltica dzelzceļa stacija lidostā Rīga un saistītā infrastruktūra
Rail Baltica dzelzceļa stacija lidostā Rīga un tās saistītā infrastruktūra ir viens no sarežģītākajiem jaunbūvējamā dzelzceļa projekta posmiem Latvijā; to paredzēts pabeigt līdz 2025. gada beigām. Šī stacija ar savu novietojumu ir unikāla būve no Baltijas skatu punkta – tā būs pirmā dzelzceļa stacija Baltijā, kam ir tiešs savienojums ar starptautisko lidostu. 

Mantojums

Āgenskalna tirgus – pastāvēs, kas pārvērtīsies 
Attīstoties tirgus laukumiem ārpus Rīgas centra, 19. gadsimta pēdējā ceturksnī radās arī pirmie tirgus laukumi Rīgas nomalēs – 1892. gadā tika atklāts tirgus Aptiekas ielā Sarkandaugavā; Maskavas ielā tika atklāts Krasnaja Gorka tirgus, un ap šo laiku izveidojās arī pirmie tirgus laukumi Pārdaugavā – neliels tirgus laukums Klīversalā, kā arī tirdziņš Āgenskalnā, Sētas ielas apkaimē.

Arhitektūra


Privātums arhitektūrā: grūti definējams un mūžam mainīgs
Privātumam ir daudz un dažādu interpretāciju, un tas var tikt skatīts no legālā, filozofiskā, socioloģijas, bioloģijas un psiholoģijas viedokļa. Arhitektūrā privātums nosaka telpiskās robežas, un tā definīcija ir atkarīga no vides, konteksta un personiskām vēlmēm.

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.m.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 лет 10 месяцев 12 дней на портале
Был онлайн 25 августа в 12:04
Строительный поисковик