BITUMENA MASTIKAS  PALĪGS LĪMĒJOT UN VEIDOJOT HIDROIZOLĀCIJU Строительство

BITUMENA MASTIKAS PALĪGS LĪMĒJOT UN VEIDOJOT HIDROIZOLĀCIJU

Пятница, 26 ноября, 2021

Sabiedrība “Mida LT” piedāvā četras bitumena hidroizolācijas mastikas, kas pēc sava sastāva un īpašībām ir pielāgotas visām iespējamām izmantošanas jomām. Šīs mastikas tiek ražotas no naftas bitumena, kas modificēts ar mākslīgo kaučuku, kā arī no pildījumiem un organiskiem šķīdinātājiem. Atkarībā no pielietojuma, atšķiras tajās esošo piedevu daudzums un šķīdinātāja proporcijas. Kā izvēlēties piemērotāko mastiku efektīvākajam un kvalitatīvākajam rezultātam? Lasi mūsu padomrakstā.

TECHNONICOL NR. 21: AUKSTAI HIDROIZOLĀCIJAS SAGATAVOŠANAI

2.jpg
Šī mastika ir paredzēta mastikas jumtu ierīkošanai, visu veidu jumta segumu remontam, būvkonstrukciju (pamatu, pagrabu, pāļu un citu objektu, kas atrodas zemē vai kuriem ir kontakts ar mitru vidi) hidroizolācijai un metāla virsmu, tostarp cauruļu un automobiļu virsbūvju, hidroizolācijai un aizsardzībai pret koroziju.
Galvenā mastikas īpašība ir elastība, kas dod iespēju to izmantot gadījumos, kad ugunsdrošības noteikumi neatļauj konstrukcijām nonākt kontaktā ar liesmu. Remontēt jumtu ar piekausējamiem bitumena seguma ielāpiem šādos gadījumos var būt sarežģīti, tāpēc palīgā nāk mastika TECHNONICOL Nr. 21. Tās sastāvs papildus bagātināts ar elastomēru SBS (stirēns-butadiēns-stirēns) modifikatoru, ko sauc arī par mākslīgo kaučuku. Tas nodrošina mastikai elastību. Pēc sacietēšanas tā veido ļoti izturīgu un elastīgu – ar relatīvo pagarināšanos plīšanas brīdī apt. 500 % – pārklājumu, kas līdzīgs gumijai. Šāds segums saglabā savas nemainīgās ekspluatācijas īpašības ļoti plašā temperatūras diapazonā – no -20 līdz +30 °C. Tas ievērojami paildzina ar mastiku pārklāto konstrukciju ekspluatācijas laiku.

Izcilā elastība palīdz arī tādos gadījumos, kad šī mastika tiek izmantota pamatu, pagrabu un citu zemē esošo konstrukciju, uz kurām iedarbojas temperatūras un strukturālās deformācijas, hidroizolācijai. Ar hidroizolāciju, kurai ir tik lieliska elastība, pārklātam pamatam nav jāuztraucas par deformācijām un pat plaisām – mastikas hidroizolācijas īpašības tāpēc nemaz nezaudē savas īpašības.

 

 

TECHNONICOL NR. 23: BITUMENA DAKSTIŅIEM

3.jpg
Šī bitumena mastika, ko dēvē arī par FIXER, paredzēta salīdzinošai šaurai, bet ļoti populārai izmantošanas jomai: tā ideāli piemērota bitumena dakstiņu vai citu bitumena segumu uzstādīšanai, kuri savstarpēji jāsalīmē, jāpielīmē pie ķieģeļu mūra, betona, metāla, keramiskām un citām virsmām. Mastikas sastāvā esošais organiskais šķīdinātājs sabalansēts tā, lai, intensīvi iztvaikojot, neveidotu līmējamajā slānī pūslīšus. Šādi pūslīši kaitē līmējuma gludumam un var sabojāt pašus dakstiņus, tāpēc ļoti svarīgi, lai mastikā šķīdinātāja ir pēc iespējas mazāk, bet vienlaikus būtu pietiekami daudz, lai salīmēšanas kvalitāte saglabātos ideāla.
Tieši šādu līdzsvaru izdevās panākt TECHNONICOL Nr. 23 mastikas gadījumā. 0,5–1 mm biezs mastikas slānis, uzklāts ar lāpstiņu uz vienas no līmējamām virsmām, savieno to ar otru virsmu tā, ka neveidojas grumbas un gaisa pūslīši. Līmējamās virsmas saspiežot vienu ar otru tik daudz, lai no šuvēm parādītos mastika, tiek iegūts vienmērīgs, hermētisks un kvalitatīvs savienojums.


TECHNONICOL NR. 24: STABILĀM KONSTRUKCIJĀM

Mastika TECHNONICOL Nr. 24 –izmantošanai pilnībā gatavs produkts, kas paredzēts būvkonstrukciju (pamatu, pagrabu, pāļu un citu zemē vai kontaktā ar mitru vidi esošu objektu) hidroizolācijai un metāla virsmu, konstrukciju un izstrādājumu, tostarp cauruļu un automobiļu virsbūvju, aizsardzībai pret koroziju. Pēc sava sastāva tā ir tuva mastikai Nr. 21, taču tajā nav modifikatora, kas nodrošina elastību. Tāpēc virsmām, kuras tiek pārklātas ar šo mastiku, būtu jābūt stingrām un nekustīgām. Uzklājot mastiku ar lāpstiņu vai otu, vai vienkārši uzlejot un to rūpīgi izlīdzinot, produkta patēriņam vienam slānim būtu jābūt līdz 1 kg/m². Šīs mastikas izmantošana var būt ekonomisks risinājums sekli ieraktiem vai pāļu tipa privātmāju vai kotedžu pamatiem, kur deformācijas varbūtība ir minimāla.


TECHNONICOL NR. 27: SILTUMIZOLĀCIJAS SLĀNIM

Visu bitumena mastiku sastāvā ir organiskais šķīdinātājs – dažos, ņemot vērā pielietojumu, tas ir nedaudz vairāk, dažos – mazāk. Taču tas ne tikai kvalitatīvi atšķaida bitumenu līdz lietošanai ērtai konsistencei, bet tam piemīt arī nepatīkama īpašība – tas šķīdina polistirēnus: poliestirēna putuplastu EPS un ekstrudēto polistirēnu XPS. Tas nozīmē, ka ar bitumena mastikām nedrīkst līmēt siltināšanas materiālus. Taču uzņēmums TECHNONICOL atklāja risinājumu šai problēmai - šiem darbiem tiek piedāvāta specializēta mastika TECHNONICOL Nr. 27, kas izceļas ar minimālu šķīdinātāju daudzumu. Tas ir tik mazā daudzumā, ka masa kļūst pilnībā droša visiem putuplastiem. Šķīdinātāja daudzums ietekmē arī mastikas konsistenci: tā ir pastas formā, kas savukārt pozitīvi ietekmē tās pielipšanu pie vertikālām virsmām: bitumena, bitumena-polimēru izolācijas materiāla, betona, metāla un koka. Pārklājot siltumizolācijas virsmu ar mastikas joslām, tām jābūt vismaz 40 mm platām, un to skaitam – vismaz četrām uz kvadrātmetru. Punktveida stiprināšanas gadījumā mastika sadalāma ar triepieniem, patēriņš – pa 50–80 g katram triepienam, punkti jāizvieto vienmērīgi pa 10 gab. uz kvadrātmetru.

Speciālisti iesaka izmantot bitumena mastiku TECHNONICOL Nr. 27, ierīkojot pamatu hidroizolācijas un siltināšanas sistēmas. Mastikas ir neizturīgas pret UV stariem, tāpēc droši jāpārsedz – šādā gadījumā gan ar siltināšanas slāni, gan ar augsni.

4.png


IETEICAMS GRUNTĒT

Nevienādas, porainas virsmas pirms jebkuras TECHNONICOL bitumena mastikas izmantošanas ieteicams papildus sagatavot, pārklājot ar grunti Ar mastikām labi sader divas UAB “Mida LT” piedāvātās bitumena gruntis: augstas kvalitātes naftas bitumena šķīdums “Bitumen Prime Coating” vai hidroizolācijas mastika “Technonicol Dysperbit”.
Pirmā grunts pēc sava sastāva atgādina bitumena mastiku, tikai daudz šķidrāka, var izmantot visur un vienmēr, pat zemā temperatūrā. Izņēmums ir gadījumi, kad pamatne ir ļoti samirkusi: tad grunts plēvīte veidojas nevis uz pašas virsmas, bet uz to sedzošā mitruma slāņa. Skaidrs, ka gruntēšana šādā gadījumā ir veltīga.
Samirkušo virsmu gruntēšanai sabiedrības specialisti iesaka hidroizolācijas mastiku “Technonicol Dysperbit”, jo tā tiek gatavota ne no organiskā šķīdinātāja, bet uz ūdens bāzes. Vienmērīgi iztvaikojot no mastikas, kas uzklāta uz gatavojamās virsmas, ūdens kopā iztvaicē arī daļu virsmu pārklājošā mitruma, tāpēc mastika iekļūst dziļumā virsmas porās un pārsedz to ar uzticamu grunts plēvīti, kurai piemīt bāzes hidroizolācijas īpašības. Šādā veidā nogruntēto virsmu var droši pārklāt ar bitumena mastikām, vai līmēt pie tās piekausējamos, pašlīmējošos jumta segumus un hidroizolācijas materiālus.

JĀSARGĀ NO SAULES STARIEM

Kā jau minēts, visas bitumena mastikas nav izturīgs pret UV stariem. Tas nozīmē, ka tās jāpārsedz pret tiešiem saules stariem. Pamatu un citu pazemes konstrukciju hidroizolācijas gadījumu risinājums ir vienkāršs – virsma, kas apstrādāta ar mastiku, pārklājama ar augsni, drenāžas membrānas vai siltumizolācijas plāksnēm.

1.png

Savukārt jumta segumu un citu atklātu vietu apstrādes gadījumā būtu labāk atklātos cietējošos mastikas fragmentus pārkaisīt ar tādiem pašiem minerāliem materiāliem, ar kādiem tiek pārklāti ruļļu piekausējamie plakano jumtu segumi vai bitumena jumta dakstiņi. Materiālu kaisīšanai var pasūtīt tieši no ražotāja – UAB “Mida LT”. Šādā veidā bitumena mastika tiks aizsargāta no tiešiem saules stariem, nezaudēs savas lieliskās ekspluatācijas īpašības un kalpos ļoti ilgi.

Matīss Rasims @user_5135809
https://www.m.buvbaze.lv/user_5135809/
2 года 10 месяцев 21 день на портале
Был онлайн 01 февраля в 13:20
Строительный поисковик