Noturiet siltumu mājoklī ar vienkāršiem paņēmieniem! Актуальные советы

Noturiet siltumu mājoklī ar vienkāršiem paņēmieniem!

Пятница, 8 октября, 2021

Ņemiet vērā šīs Elektrum Energoefektivitātes centra speciālistu sniegtās atziņas, lai siltums nepamet mājokli!

1. Neļaujiet siltumam aizmukt
Vai zināt, kāds ir siltuma īsākais ceļš uz brīvību? Logi un durvis, kas var radīt līdz pat 20 % no ēkas siltuma zudumiem. Ķeriet siltumu tur, kur tas var izsprukt visžiglāk – pat tikai logu un durvju noblīvēšana ļaus paturēt vismaz 5 % no mājas siltuma.

Lai saprastu, cik uzticami ir jūsu logi, pārbaudiet tos ar vienkāršu metodi, kas prasa vien parastu papīra lapu. Lapa izpaudīs jums caurvēja noslēpumus! Ja starp aizvērtu logu un tā rāmi ievērtu lapu viegli var izvilkt, tikpat viegli starp tiem ceļos arī aukstums. Ja logu rāmis ir labā stāvoklī, bet no tā jūtama gaisa plūsma, loga malās pielīmējiet pašlīmējošās blīvgumijas.

Neļaujiet aukstumam ienākt arī pa ārdurvīm! Ja gaisa plūsma jūtama no ārdurvju puses, durvju lejasdaļā pielīmējiet pašlīmējošu blīvējumu, kas izskatās kā birstīte. Blīvgumijas izdevīgi varat iegādāties saimniecības preču veikalos un uzstādīt pāris minūšu laikā. Neliels darbiņš, bet manāms siltuma ietaupījums!

Nosiltināta māja samazinās izmaksas par siltumu. Ja līdzekļu un jaudas pietiek, ieteicams noblīvēt ne vien logus un durvis, bet arī nosiltināt ārsienas, bēniņus un pagraba pārsegumus, kā arī uzstādīt energoefektīvus logus un durvis. Noskaidrot ēkas siltuma noturību un atklāt gaisa noplūdes vietas varat ar spiediena testa metodi. To dēvē arī par BlowerDoor testu, un tas palīdzēs noteikt, cik hermētiski ir uzbūvēta ēka. Ēkas hermētiskums ietekmē tās energoefektivitāti – ja ziemas sezonā pa spraugām zūd uzsildītais gaiss, apsildīšanai būs jātērē vairāk enerģijas un naudas.

2. Vēdiniet prātīgi
Lai cik nešpetns laiks valdītu aiz loga, telpas ir nepieciešams vēdināt arī rudenī un ziemā, ja jūsu mājoklī nav mehāniskās ventilācijas iekārtas, kas parūpējas par svaigo gaisu telpās. Nevēdinātā telpā uzkrājas ogļskābā gāze (CO2), kas var izraisīt nogurumu, darba spēju samazināšanos un dažādas veselības likstas. Nevēdināšana var gaisu padarīt gan pārlieku sausu, gan nevajadzīgi mitru. Abas galējības ir kaitīgas – sauss gaiss var atstāt nelabvēlīgu ietekmi uz ādu, elpceļiem, deguna gļotādu un acīm, radot kairinājumu, bet pārlieku mitrs gaiss var izraisīt gan veselības problēmas, gan pelējumu.

Kā izvēdināt mājokli efektīvi un tā, lai pēc iespējas saglabātu siltumu? Lai cik neierasti tas šķistu, aukstajā laikā vēdiniet telpas, atverot logu līdz galam. Ja iespējams, atveriet vairākus logus pretējās mājokļa pusēs, radot vilkmi – tā telpas izvēdināsies iespējami īsā laikā, neradot lielus siltuma zudumus. Logus turiet vaļā vien dažas minūtes, lai nepaspēj atdzist mēbeļu un grīdas virsmas. Vēdināšanas laikā izslēdziet elektrisko sildītāju vai aizgrieziet radiatora regulatoru, lai tas lieki netērētu enerģiju, atdodot sastrādāto siltumu caurvējam. Gādājot par svaigu gaisu un siltumu, vērts laiku pa laikam pārbaudīt arī ventilācijas sistēmu, lai noskaidrotu, vai tai nav nepieciešama apkope vai uzlabojumi.

3. Parūpējieties par sildītāju
Pirms iegādājaties elektrisko apsildes ierīci, izvērtējiet, kādam mērķim tā būs nepieciešama – straujai telpas piesildīšanai vai ilgstošai siltuma uzturēšanai? Izvēloties atbilstošu ierīci, enerģija netiks tērēta lieki.
Kā saprast, cik jaudīgs sildītājs būs piemērotākais? Telpā ar 3 metru augstiem griestiem katra telpas kvadrātmetra apsildei nepieciešamā jauda ir aptuveni 100 W. Piemēram, 10 m2 lielai telpai būtu piemērots elektriskais sildītājs ar 1000 W jeb 1 kW jaudu.

Izvēlieties sildītāju ar temperatūras regulēšanas iespējām – taimeri un termostatu, kas ļauj regulēt sildīšanas jaudu un uztur izvēlēto temperatūru, tādā veidā lieki netērējot elektrību.
Lai sildierīces kļūtu par labāko draugu un sabiedroto, saposiet tās apkures sezonai – noslaukiet no tām putekļus un atbrīvojiet no bieziem aizkariem un mēbelēm, kas atrodas pārlieku tuvu. Ļaujiet siltumam brīvi plūst!

Lai strauji sasildītu telpu, ieslēdziet elektrisko sildītāju uz maksimālo temperatūru, bet vēlāk noregulējiet uz zemāku. Tā sildīšana izdosies krietni efektīvāk un maciņam draudzīgāk. Arī, dodoties ārpus mājas, izslēdziet elektrisko sildītāju – parūpējieties par mājokļa drošību!

4. Katram grādam ir sava cena
Lielā mērā tieši gaisa temperatūra nosaka mājokļa omulību un tā iedzīvotāju labsajūtu. Piemērota un situācijai pielāgota gaisa temperatūra nāk par labu ne vien komfortam, bet arī mājinieku veselībai un budžetam. Regulējot telpu temperatūru, der zināt – samazinot apsildes temperatūru par 1 °C, enerģijas patēriņš samazināsies par 5 %!

Ja temperatūru iespējams regulēt, tā ir lieliska iespēja radīt ideālu klimatu, kas ļaus ietaupīt enerģiju, samazināt apkures rēķinu un nāks par labu veselībai. Mājokļa optimālā temperatūra apkures sezonā dienā ir no +20 līdz +22 °C. Savukārt naktī temperatūru vajadzētu pazemināt par 3–4 °C, jo šāda temperatūra nodrošina labu miegu un stiprina imunitāti.

Ja temperatūras regulācijas iespējas ir vēl plašākas, pielāgojiet temperatūru katrai telpai:

  • virtuvē, kur rodas siltums gatavojot, optimālā gaisa temperatūru būs no +19 līdz +21 °C;
  • viesistabā un vannas istabā no +20 līdz +22 °C;
  • guļamistabā no +17 līdz +18 °C;
  • dodoties prom no mājām uz ilgāku laiku, samaziniet apkures temperatūru līdz +16 °C.

Īstais brīdis atgādināt, ka, samazinot temperatūru par 2 grādiem, ietaupīsi 10 % enerģijas!
Lai temperatūras regulācija nekļūtu nogurdinoša, lielisks palīgs ir viedās ierīces, piemēram, Elektrum Viedā māja. Ar to palīdzību varēsiet attālināti kontrolēt klimatu mājās un izmantot apkuri tieši tik jaudīgi, cik nepieciešams. Piemēram, kad mājinieki dodas ikdienas gaitās ārpus mājas, sistēma automātiski samazinās siltumu, bet laikus atjaunos vēlamo temperatūru, lai varat atgriezties siltā mājā. Saglabājot un pat palielinot komfortu, viedās apkures vadības ierīces ļaus samazināt apkures rēķinus vidēji par 30 %!

Atklājiet pārējos ieteikumus, kas neļaus siltumam aizbēgt!
Lai noskaidrotu, kā jūs varat sagatavot tieši savu mājokli apkures sezonai, aicinām pieteikties bezmaksas konsultācijai ar Elektrum energoefektivitātes ekspertiem!

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.m.buvbaze.lv/user_3213148/
5 лет 9 месяцев 14 дней на портале
Был онлайн 17 апреля в 19:42
Строительный поисковик