Saules paneļi - labākais darījums ar sauli! Строительство

Saules paneļi - labākais darījums ar sauli!

Среда, 9 июня, 2021

Saules paneļus katru gadu izvēlas arvien vairāk cilvēku, jo apzinās, ka šis ir dabai draudzīgs un ilgtermiņā izdevīgs ieguldījums. Arī Elektrum Energoefektivitātes centra speciālists Anrijs Tukulis ir pārliecināts, ka saule ir resurss, kas var kļūt par neizsīkstošu enerģijas piegādātāju ikvienai mājai.

Lai gan saules paneļu popularitāte pieaug, daļa joprojām šaubās, vai mūsu klimata apstākļos tie darbosies pietiekami efektīvi. Kā īsti ir?


Saule spīd visā Latvijā, tāpēc tā ir piemērotākais resurss daudzām privātmājām. Interesanti, bet saules intensitāte Latvijā ir līdzīga kā Dānijā, Vācijā, Francijā, kur saules paneļus izmanto krietni plašāk. Turklāt Latvijā ir vēl viens ieguvums – pavasaros un vasarās pie mums nav tik karsti kā minētajās valstīs, jo, saules paneļiem uzkarstot, to efektivitāte samazinās. 


Runājot par saules paneļu ieguvumiem, nosaukšu vismaz trīs. Pirmkārt, saules paneļi ir investīcija, kas sāk atmaksāties uzreiz, – pēc paneļu uzstādīšanas, izmantojot saražoto elektroenerģiju vai nododot to tīklā, ikmēneša elektrības rēķins samazinās vidēji par 50% vasaras mēnešos. Turklāt par paša saražoto saules enerģiju, kas nodota tīklā, vairs nav jāmaksā tā dēvētā OIK mainīgā daļa. Otrkārt, tā ir neatkarība no elektrības cenu izmaiņām. Par paša saražoto un uzreiz izmantoto enerģiju nav jāmaksā, bet, ja gadās saražot vairāk enerģijas, nekā tajā brīdī vajag, tā automātiski nonāk tīklā. Vēlāk to var izmantot, maksājot tikai par pārvades un sadales pakalpojumu. Treškārt, saules enerģijas ražošana ir dabai draudzīga. Tāpat atšķirībā no citām tehnoloģijām saules paneļiem nav kustīgu detaļu, nekas negriežas, nekas nav jāeļļo. 


Saules paneļus uzliek uz ēkas jumta vai uz zemes, un, tiklīdz spīd saule, paneļi ražo enerģiju. Visvairāk enerģijas tie ražo no marta līdz septembrim, dienas vidū, no astoņiem rītā līdz astoņiem, deviņiem vakarā. Iespējams, daudzi domā, ka dienā nespēj patērēt tik daudz enerģijas, cik tā saražojas, taču tā nav problēma. Latvijā mājsaimniecībām ir NETO uzskaites princips, kas nozīmē, ka brīdī, kad saules paneļi saražo vairāk, nekā dienas vidū māja var patērēt, enerģiju atdod tīklā un ņem atpakaļ tad, kad tā ir nepieciešama, – vakarā vai pat ziemas mēnešos. 

Kādām mājām saules paneļi ir īpaši ieteicami? 


Ja mājsaimniecības elektrības patēriņš ir vismaz 150 kWh mēnesī un īpašumā ir vieta saules paneļu uzstādīšanai – uz jumta vai uz zemes, tad šis ir ļoti izdevīgs risinājums. Viens saules panelis gadā saražo aptuveni 300-380 kWh elektroenerģijas, un mazākais saules paneļu komplekts, ko uzstāda Elektrum, ir četri, bet lielākais – līdz pat 28 paneļiem.


Vienu vai divus paneļus parasti neuzstāda, jo arī vienam panelim būs nepieciešams invertors, kas saules paneļa saražoto līdzstrāvu pārvērš mājas elektrotīklā izmantojamā maiņstrāvā. Līdz ar to uzstādīt vienu paneli un invertoru nav ekonomiski izdevīgi. Ja uzstāda pārāk maz paneļu uz vienu invertoru, tad invertors tehniski neieslēdzas. Esam atraduši minimālo variantu, kad strādā mazākais invertors, – tie ir četri saules paneļi.

Saules paneļu saražoto enerģiju var patērēt arī saimniecības ēkās, ja tām ir pievilkts elektrotīkla pieslēgums, – ja viens skaitītājs iet gan uz dzīvojamo māju, gan pirtiņu, gan arī siltumnīcu un saimniecības ēku, iegūto enerģiju var patērēt arī tur. Tāpat saules paneļu saražoto enerģiju var izmantot āra baseinam, kondicionētājam, var laistīt vai dzesēt siltumnīcu. 


Tomēr, lai uzstādītu saules paneļus, vajadzīga atbilstoša vieta, mežs laikam īsti nederēs.


Saules paneļus var uzstādīt arī dziļos laukos, meža mājā, kur elektrības pieslēguma ievilkšana maksā ļoti dārgi. Šādā gadījumā saules paneļi jāuzstāda kopā ar akumulatoru, kur uzkrāt saražoto enerģiju. Lai nav tā – tiklīdz saule pazūd, pazūd arī elektrība. Tiesa, tas maksā dārgāk. Ja saules paneļu sistēma bez akumulatora maksā aptuveni 5000 eiro, tad ar akumulatoru – 10 000 eiro. Savukārt, ja elektrības pieslēgums jau ir izbūvēts un cilvēks pirms tam elektrību ir lietojis, izdevīgāk ir izmantot NETO uzskaites principu, jo akumulatora uzstādīšana tikai paildzinās sistēmas atmaksāšanās laiku. 


Lielākā daļa cilvēku saules paneļus uzstāda uz jumta. Ja mājai ir slīpais jumts, būtu labi, ja paneļi atrastos dienvidu, dienvidaustrumu vai dienvidrietumu virzienā. Vasarā virziens nav tik būtisks, bet gada griezumā tomēr vēlams, lai saules paneļi atrastos uz dienvidiem. Saules paneļus var uzstādīt arī uz plakanajiem jumtiem, tikai tad liek arī papildu stiprinājumus, lai paneli novietotu slīpāk. Jo efektīvāk tas darbojas, ja atrodas 30-35 grādu slīpumā pret horizontu. 


Saules paneļus var uzstādīt uz gandrīz uz visiem jumta segumiem, izņēmums varētu būt vienīgi niedru jumts, jo tas nav droši gan no stiprinājumu, gan arī ugunsdrošības viedokļa. 

Kā aprēķina, cik daudz paneļus vajag konkrētajai mājai?


Ideāli, ja mājā ir viedais skatītājs, kas fiksē, cik enerģijas mājsaimniecība patērē katru stundu, un tad piemeklē atbilstošāko risinājumu. Varbūt šobrīd enerģijas patēriņš nav tik liels, bet cilvēks plāno iegādāties elektroauto vai uzsākt mājražošanu. Tad viņa elektrības patēriņš pieaugs, tāpēc jau uzreiz labāk izvēlēties lielāku komplektu. Otrs noteicošais faktors ir jumta platība, bet, ja uz tā trūkst vietas, paneļus var likt uz zemes vai šķūnīša. 


Pirms saules paneļus uzstādīšanas Elektrum speciālisti veic datorsimulāciju un piedāvā precīzus datus par to, cik enerģijas saražos gada laikā, kāda būs paneļu efektivitāte un kā paneļi izskatīsies uz konkrētā objekta. Mēs piedāvājam šādu risinājumu, lai atmaksāšanās laiks būtu pēc iespējas īsāks. Mums bija klients, kam pie mājas auga koki, kurus viņš negribēja nozāģēt. Mēs veicām simulāciju, kas notiks, ja kokus atstās un paneļus uzliks uz jumta. Izrādījās, ka tad to efektivitāte būtu 75% no 100%. Kā alternatīvu piedāvājām iespēju paneļus uzstādīt tālāk, 50 metrus no mājas, uz zemes – tur paneļu efektivitāte bija 98%. Protams, ka klients izvēlējās uzstādīt paneļus uz zemes. Tas parāda, ka risinājumi ir vienmēr.

Ko sevī ietver Elektrum piedāvājums Solārais 150+?

Tas nozīmē, ka mēs veicam mājas izvērtējumu, skatoties elektroenerģijas patēriņu, kā arī jumta vai zemes platību, un sagatavojam piedāvājumu. Ja cilvēks piekrīt, viņš iegūst četrus saules paneļus, kas saražos 1500 kWh gadā. Tālāk jau var izvēlēties: maksāt uzreiz – 2909,99 eiro par Solārais 150+ vai arī ņemt bezprocentu nomaksu līdz pieciem gadiem, maksājot ik mēnesi 43,65 eiro. Šajā summā ietilpst uzstādīšana, datorsimulācija, apdrošināšana uz gadu, arī visas garantijas, un tas Elektrum atšķir no citiem saules paneļu tirgotājiem. Var izvēlēties arī Elektrum komplektus ar lielāku paneļu un saražotās enerģijas daudzumu – Solārais 350+, Solārais 500+, Solārais 700+ un Solārais 1000+.

Mēs arī palīdzam veikt visu saskaņošanu ar būvvaldi un Sadales tīklu. Mūsu meistari paneļus uzliek uz jumta, pieskrūvē, visu saslēdz, un to montāža vidēji ilgst dienu, maksimums divas.

 
Cik ilgi saules paneļi kalpo?


Atkarībā no paneļu veida ražotājs dod 12 līdz 15 gadu garantiju, ka tehniski ar paneļiem viss būs kārtībā. Ražošanas garantiju, ka paneļi vispār ražos enerģiju un ka efektivitāte nenokritīsies vairāk par 15,2% ražotājs dod uz 25 gadiem. Tātad mājas saimnieks var būt drošs, ka arī pēc 25 gadiem paneļi strādās ar vismaz 84,8% efektivitāti. Invertora garantija ir pieci gadi, bet var piepirkt vēl piecus, savukārt garantija montāžas darbiem – divi gadi. 


Vai saules paneļiem vajadzīga apkope?  


Ja paneļi novietoti pareizajā slīpumā, tad netīrumi, putekļi un putnu mākslas darbi ar lietu nomazgājas. Ja tuvu ir koki, kas rada putekšņus, vai līdzās mājai un paneļiem ir grantēts ceļš un sen nav lijis lietus, iespējams, paneļu efektivitāte uz kādu brīdi krītas. Arī ziemā tīrīt paneļus ar slotu un ledus skrāpi nevajag, jo tādējādi sabojās paneļa virskārtu. Paneļiem netraucē sniegs, jo, tiklīdz uzspīd saule, tas nokūst. Līdz ar nekāda apkope paneļiem nav vajadzīga – tie paši tiek ar sevi galā. Vienīgais ieteikums – apmēram reizi mēnesi pasekot līdzi, vai neveidojas kādi bojājumi, vai nedeg kāda sarkanā lampiņa. Ja redzami krītas saražotais enerģijas apjoms, piemēram, no pieciem kilovatiem līdz diviem kilovatiem, jāsauc speciālists. 


Cik ilgā laikā saules paneļi atmaksājas?


Vidēji 8 līdz 12 gados. Ja uzstādīts lielāks komplekts un ir lielāks enerģijas patēriņš, tie atmaksājas ātrāk. Tāpat svarīgi, cik daudz enerģijas mājsaimniecība spēj patērēt uzreiz. Ir cilvēki, kas saules paneļus salīdzina ar iemaksu pensiju fondā, jo labi zina, ka ilgtermiņā tie atmaksāsies ar uzviju. 


Kā ir iespējams pieteikties konsultācijai?


Aicinām aizpildīt šo anketu, un mūsu speciālisti sazināsies, lai atbildētu uz visiem jautājumiem, noskaidrotu vajadzības un sagatavotu individuālu Elektrum Solārais piedāvājumu tieši jums.

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.m.buvbaze.lv/user_3213148/
5 лет 9 месяцев 12 дней на портале
Был онлайн 17 часов назад
Строительный поисковик