MONTĀŽAS PUTAS – KĀ UN KUR TĀS LIETOT? Актуальные советы

MONTĀŽAS PUTAS – KĀ UN KUR TĀS LIETOT?

Среда, 14 июля, 2021

Blīvējot spraugas vai montējot logus un durvis, sen esam aizmirsuši pakulas, šo darbu ātri un labi paveicam izmantojot montāžas putas. Bet tās ne tikai iespējams izmantot spraugu aizdarei, ar tām pat iespējams pielīmēt dažādus priekšmetus vai aizdarīt caurumus ugunsnedrošās vietās, lai uzzinātu par to vairāk, Tev jāizlasa šis raksts.

AR PISTOLI VAI CAURULĪTI

Tirdzniecības vietās montāžas putas pieejamas divos veidos – vienas paredzētas lietošanai komplektā ar putu pistoli, savukārt otras paredzētas iepūšanai ar caurulīti, kas atrodama montāžas putu komplektā.

Ja montāžas putas paredzēts lietot regulāri, tad būtu ieteicams iegādāties montāžas putu pistoli. Tā maksā no 4 līdz 30 latiem, taču ieguvums būs daudz lielāks. Pateicoties putu pistolei mēs ietaupīsim putas un savus nervus, jo iepūsto putu daudzums ir viegli regulējams, varam lietot jebkurā laikā un piepildīt arī nelielus laukumus,  strādājot nesteidzoties un akurāti. Beidzot strādāt ar putu pistoli, atliek vien aizskrūvēt drošības vārstu un nolikt pistoli drošā vietā, līdz atkal tā būs nepieciešama, gadījumā ja putas balonā ir beigušās, tad balonu ir vienkārši nomainīt un varam strādāt tālāk.

Savukārt, iepūšot putas ar caurulītes palīdzību, mēs ietaupām uz pistoles cenu, taču balona saturu nepieciešams izmantot vienā reizē, putu padevi ir grūti kontrolēt, un, pat pārtaucot strādāt ar balonu, putas nelielos daudzumos turpina izplūst no tā.

Derīgi zināt – Beidzot strādāt ar putu pistoli, to apgriežam ar balonu uz leju un nedaudz papūšam, līdz izplūst tikai gāze (bez putām), tikai tad aizskrūvējam drošības ventili. Šādi rīkojoties mēs ar balonā esošās gāzes palīdzību iztīrām pistoles korpusu no tur esošajām putu paliekām un neļaujam pistolei aizsērēt. Ja putas balonā ir beigušās un nav pieejams rezerves balons, tad balonu nenoņemam, līdz iegādāsimies pilnu balonu.

KĀDAS MONTĀŽAS PUTAS IZMANTOSIM?

Ir nopērkamas dažāda veida putas. Katras paredzētas savam mērķim. Piedāvājam nelielu ieskatu par biežāk izmantotajām montāžas putām.

Standarta putas

Putas paredzētas dažāda veida spraugu aizpildīšanai, tās izplešas 2-2,5 reizēm, tādēļ, iepūšot putas, spraugu nepiepildām pilnībā, atstājot vietu – lai putas varētu izplesties. No 1000 ml iepakojuma, izpūstas putas uzbriezt no 30-45 litriem un tās sacietē 2-12 stundu laikā.

Standarta putas
Standarta putas

Ziemas putas (winter)
Ziemas putu atšķirība ir tā, ka tās iespējams lietot ziemas apstākļos līdz mīnus 18 grādu temperatūrai. Šīs putas arī iespējams lietot arī laikā, kad gaisa temperatūra ir virs nulles (strādājot ar standarta putām mīnus grādos, tās sacietējot veidos irdenu un neizturīgu putu slāni). Tāpat kā standarta putas, arī ziemas putas izplešas 2-2,5 reizēm tā sasniedzot 30-45 litru tilpumu.

Ugunsdrošās putas (fire foam)

Kā jau noprotams pēc nosaukuma, šīs putas iespējams lietot telpās vai vietās kas pakļautas paaugstinātam uguns izcelšanās riskam, iepildot putas tādās vietās, kā metāla durvju montāžai vai ventilācijas cauruļu izolēšanā. Šo putu izplešanās spējas ir nedaudz mazākas kā standarta putām, taču tās sacietē ātrāk 10-30 min, kā arī sacietējušas putas ir blīvākas (cietākas, izturīgākas).

 Putas ar zemu izplešanos (low expansion)
Šīs montāžas putas ir ar zemu izplešanās spēju un tās paredzētas spraugu aizpildīšanai vietās, kur parastās putas izplešoties konstrukciju varētu viegli deformēt. Tās parasti ir šauras un nelielas spraugas 0-1cm logu vai durvju montāžā.

 Putu līme (fix foam)
Ar putu līmi iespējams ne tikai piepildīt spraugas, bet arī pielīmēt dažādus materiālus, kā, piemēram – putopolistiriolu, pie mājas sienas vai pamatiem, bez citas līmes palīdzības, tā nodrošinot ātru plākšņu montāžu. Putu līmei ir lieliskas saķeres spējas. To uzklājot uz pielīmējamā materiāla jānogaida 2 minūtes līdz putas izplešas, pēc tam materiālu iespējams materiālu piestiprināt pie sienas un 5 minūšu laikā nolīmeņot, līdz līme sāk cietēt.

Putu līme (fix foam)
Montāžas putas - kā un kur tās lietot?

 Putu attīrītājs (foam cleaner)

Nereti gadās kad putas nokrīt uz palodzes, grīdas vai pielīp pie tiko montētām durvīm, ja jums pie rokas būs šāds putu attīrītājs, tad nevietā nonākušas nesacietējušas putas tiks noņemtas kā nebijušas. Tāpat šo balonu iespējams pievienot putu pistolei, tādā veidā to viegli iztīrot no iekšpuses un ārpuses, tā paildzinot putu pistoles mūžu. Diemžēl šis līdzeklis notīra tikai vēl nesacietējušas putas. Ja putas ir sakaltušas, tad tās iespējams noņemt tikai mehāniski.

Putu attīrītājs (foam cleaner)
Putu attīrītājs (foam cleaner)

Derīgi zināt – Pirms lietošanas montāžas putu balonu nepieciešams 15 sekundes intensīvi sakratīt, lai iekšā esošā gāze sajauktos un putas vienmērīgi izplūstu un uzbrieztu.

Montāžas putu iestrāde
Iestrādājot putas vēlams lietot darba cimdus un sejas aizsargu, jo putām ir spēcīga liptspēja, un ,bez speciālu tīrīšanas līdzekļu lietošanas, tās būs grūti noņemt. Ja iestrādājot putas ar tām nejuši nosmērējam citus redzamus apdares materiālus, ļaujam tām sacietēt un tikai tad tās noņemam, pretējā gadījumā, tīrot vēl nesacietējušas putas (bez putu attīrītāja palīdzības), putas tiks izsmērētas vēl lielākā laukumā un tās sacietējot būs grūtāk noņemamas.

Iestrādājot putas, tas jādara tā, lai pēc sacietēšanas būtu pēc iespējas mazāk jāapgriež, jo neapgrieztas putas veido noslēgtas šūnas ar aizsargplēvīti. Nogriežot putas, šūnas tiek atbrīvotas, kā rezultātā samazinās putu siltumizolējošās spējas. Tāpat apgrieztas putas ir spējīgas uzsūkt mitrumu. Tādēļ vietās kas pakļautas mitrumam, nogriezto putu daļu ieteicams apstādāt ar silikona mastiku vai ūdens un tvaiku necaurlaidīgu lentu.

Montāžas putu iestrāde

Pēc putu iestrādes, vietās kur tās pakļautas tiešiem UV stariem, tām nepieciešams veikt pēcapstrādi, apmetot vai nosedzot ar apdares meteriāliem, jo saules stari pamazām noārda putu struktūru un neaizsargātas putas noārdās (sairst) 2-5 gadu laikā.

Montējot durvis vai logus putas iepūšam minimālā daudzumā, pretējā gadījumā putas izplešoties var saliekt rāmi, tāpat ieteicams to iepriekš nostiprināt ar skrūvēm vai atbalsta stutēm.

Derīgi zināt – Montējot durvju vai logu rāmjus tos nenostiprinām tikai uz montāžas putām, tos papildus nepieciešams stiprināt ar skrūvēm vai dībeļiem, jo šādi stiprināti rāmji ar laiku var kustēties, montāžas putas paredzētas tikai kā papildus stiprinājums.

Montāžas putu iestrāde
Vladimirs Klujevs @rubric
Руководитель проекта
5 лет 3 месяца на портале
Был онлайн 19 июля в 09:50
Строительный поисковик