MĀJAS ĀRSIENAS (FASĀDES) – APDARES VEIDI Новости

MĀJAS ĀRSIENAS (FASĀDES) – APDARES VEIDI

Пятница, 25 июня, 2021

Laba mājas fasāde ne tikai izdaiļo ēku, bet arī pasargā to no saules, mitruma un sala nelabvēlīgās ietekmes. Mūsdienās ražotāji piedāvā daudz un dažādus fasādes apdares veidus, ar izplatītakajiem no tiem vari iepazīties šajā rakstā.


Dekoratīvais apmetums

 Dekoratīvais apmetums

Noteikti viens no izplatītākajiem fasādes veidiem mājai ir dekoratīvais apmetums, to parasti uzklāj uz mūra, vai mājas siltumizolācijas slāņa – vates vai putopolistiriola plāksnēm. Dekoratīvais apmetums pieejams ar dažāda lieluma graudiem, līdz ar to arī atšķirīgs var būt tā izskats un materiālu patēriņš, jo lielāks graudu lielums apmetuma sastāvā, jo lielāka ir uzklātā apmetuma kārta.

Dekoratīvais apmetums

 Dekoratīvā apmetuma masas iedalās pēc tā sastāva, sausie maisījumi – (minerālie) vai gatavie – (akrila, silikāta, silikona) katram no tiem ir savi plusi – daži labāk piemēroti liela laukuma noklāšanai, citi izturīgāki pret mehāniskiem bojājumiem vai atmosfēras ietekmi, tādēļ pirms apmetuma iegādies iepriekš būtu ieteicams noskaidrot kāds apmetuma veids būtu piemērots tieši jūsu fasādei. Jāsaka ka izplatītākais veids (pateicoties tā cenai) ir sausies minerālie maisījumi, atsķirībā no gatavajiem tie ir 2-3 reizes lētāki, diemžēl arī to noturība ir zemāka.

Dekoratīvais apmetums

Apmetumu ar lāpstiņas palīdzību uz sienas var uzklāt dažādos veidos, izplatītākie klājuma veidi ir – kirmis, biezpiens un lietutins. Noklājot ar apmetumu lielus sienas laukumus, apmetumā iestrādā līnijas, tas ne tikai atvieglo tā ieklāšanu, bet arī padara fasādi interesantāku.

Dekoratīvais apmetums

Ja tomēr parastie apmetumi jums šķiet pārāk vienmuļi ir pieejami apmetumi ar mozaikas efektu, tie ir izturīgi un liks jūsu fasādei izcelties uz citu fona, bet tas nebūs par velti.

Dekoratīvais apmetums

Materiālu izmaksas dekoratīvā apmetuma apdarei

Materiālu vidējās izmaksas 10x10metrus (100m2) lielai sienai – 540 eur.

(neskaitot siltumizolācijas un darba izmaksas).


Koka (dēlīšu) fasāde

Koka (dēlīšu) fasāde

Nenoliedzami ka arvien vairāk cilvēki izvēlas veidot ēkas fasādi no dabīgiem materiāliem un pirmo vietu tajā ieņem koka dēlīši. Dēlīšu fasāde ne tikai rada dabiskas un omulīgas ēkas izskatu, bet arī palīdz veidoties pareizam mikroklimatam ēkas iekštelpās.

Koka (dēlīšu) fasāde

Kā gavenais mīnus koka fasādēm tiek minēta tā biežā atjaunošana (pārkrāsošana) un dēlīšu deformēšanās, taču šis priekštats diemžēl ir maldīgs un radies no nepareizi ieklātām koka fasādēm. Lai pareizi izveidotu koka fasādi ir jāievēro daži priekšnoteikumi –

Koka (dēlīšu) fasāde

* Ēkas fasādē ieteicams izmantot nevis ēvelētus, bet smalki zāģētus dēlīšus, tie ne tikai labāk elpo, bet arī vairāk uzsūc aizsargkrāsu, tadēļ tie ilgāk saglabā savu izskatu, jo kokam mitrumā izplešoties vai saulē saraujoties, krāsa neatlec no koksnes.

Koka (dēlīšu) fasāde

* Dēlīšu apdare jāveido tā lai to apakšējā daļa neatrastos tuvāk zemei par 30cm un dēlīšu apakšējos galus ieteicams veidot ar slīpumu, tas ne tikai neļaus ūdenim tajos iesūkties, bet arī to labāk novadīs.

Koka (dēlīšu) fasāde

* Lai nepieļautu dēlīšu deformēšanos, latojumu veidojam ar 250-300mm lielu soli, tāpat piestiprinot dēlīšus izmantojam tikai karsti cinkotās naglas vai skrūves, tas ļaus izvairīties no tik ļoti nevēlamajiem pleķiem uz koksnes, ko rada rūsējošas naglas vai skrūves.

Koka (dēlīšu) fasāde

Viena no svarīgākajām lietām ko ievērojam ir dēlīšu apstrāde ar aizsargkrāsu, to izvēlamies tādu, lai tā nevis tikai pārklātu koksni no virspuses, bet arī iesūktos pašā koksnē. Tāpat pārklājot dēļus to paveicam pirms dēļi tiek piestiprināti pie pamatnes, šādā veidā tiek apstrādāti visi dēļa elementi, arī dēļa aizmugures daļa un piegrieztie gali, šāda dēļu apstrāde neļaus kukaiņiem un mitrumam iekļūt tajos.

Koka apdares pluss ir to lielā dažādība, gan materiāla izvēles gan apdares izveides veikšanā, vieni no poulārākajiem dēlīšiem ir – spundes vai puspundes dēlīši, ieteicamāki fasādei gan būtu puspundes dēlīši kuru biezums nebūtu mazāks par 20mm. Ir nopērkami arī ārsienas dēlīši pusbalkis, kuri ēkai piešķirs guļbaļķu mājas izskatu.

Materiālu izmaksas dēlīšu apdarei

Materiālu vidējas izmaksas 10×10 metrus(100m2) lielai sienai – 1190 eur.(ieskaitot koka karkasu)

(neskaitot darba izmakas)


Metāla fasāde

 Metāla fasāde

  Metāla fasāde parasti tiek izmantota industriālu ēku apdarē un ne velti, tā ir viegli un ātri montējama, izturīga un bieži jau aprīkota ar siltumizolāciju (sendviča tipa paneļiem), diemžēl ģimenes tipa mājām šis fasādes veids nav izplatīts.

Metāla fasāde

Ja fasāde tiek veidota no metāla, tad pirmkārt tai jābūt labi ventilējamai, jo vasarā saule metāla fasādi sakarsē un lai šis karstums nenonāktu ēkas iekšpusē, starp ēkas nesošo ārsienu un metāla fasādi ieteicams atstāt vismaz 50mm lielu gaisa šķirkārtu, tāpat fasādē jāizvieto papildus ventilācijas kanāli.

Metāla fasāde

Parasti metāla fasādi pielieto modernā stila ēkam kombinējot to ar lielām stiklotām virsmām (logiem), taču tikpat labi tā lieliski iederēsies lauku mājas fasādē.

Metāla fasāde

Ja vēlaties izcelt savu fasādi, tad iespējams izvēlēties metāla segumu kas veidots no īsta vara, alumīnija, vai speciālu apstrādātu metālu ar rūsas efektu.

 Materiālu izmaksas metāla apdarei

Materiālu vidējās izmaksas 10x10metrus (100m2) lielai sienai – 770 eur. (ieskaitot koka karkasu)

(neskaitot darba izmaksas)


Plākšņu apdare

 Plākšņu apdare

  Plākšņu apdari fasādēs pie mums tiek izmantota tikai nesen, kaut citās valstīs tā jau ir kļuvusi ļoti izplatīta. Populārākās no tām ir saplākšņa plāksnes (finiera) kuram abas puses ir laminētas no ūdensizturīga materiāla.

Plākšņu apdare

Līdzīgi kā apdares dēlīšiem un metāla loksnēm, plāksnes tiek montētas pie koka vai metāla karkasa, kuras no nesošās sienas atdala gaisa šķirkārta, izveidojot ventilejamu fasādes konstrukciju. Darbs ar saplāksni ir salīdzinoši vieglāks kā strādājot ar metāla vai koka dēļīšiem, tāpat plāksnes ir veidotas ar līdzenu pamatni, tādēļ uzklājot krāsu uz tām, krāsas patēriņš un darbs ir ievērojami mazāks, kā apstrādājot koksni.

Plākšņu apdare

Ja saplāksnis jūsu mājai tomēr nešķiet piemērotākais risinājums, ir pieejamas plāksnes no kokskaidas un cementa apvienojumu, kas pārklātas ar dekoratīvu masu, līdzīgi kā dekoratīvais mozaīkapmetums.

Materiālu izmaksas saplākšņa apdarei

Materiālu vidējās izmaksas 10x10metrus (100m2) lielai sienai – 1330 eur. (ieskaitot koka karkasu)

(neskaitot darba izmakas)


Ķieģeļu fasāde

 Ķieģeļu fasāde

  Kā vienu no izturīgākajiem un ilgmūžīgākajiem materiāliem fasādei visi pazīst ķieģeli un tam ir ne tikai ilgs kalpošanas laiks, bet šis materiāls uztur lielisku mikroklimatu telpās, ziemā pasargājot no sala un vēja, bet vasarā no karstās saules. Nenoliedzami ka šis fasādes materiāls ir viens no dārgākajiem, bet salīdzinot ar citiem fasādes materiāliem, ķieģeļu fasāde neprasa regulāru apsekošanu vai atjaunošanu, kas vairāku gadu laikā atmaksājas.

Ķieģeļu fasāde

Mūsdienās ķieģeļi pateicoties tehnoloģijām ir ne tikai kļuvuši izturīgāki un precīzāki, bet arī to piedāvājuma klāsts ir nesalīdzināmi lielāks, no parastiem ķieģeļiem, līdz ķieģeļiem kas darināti ar rokām, šādā veidā iegūstot ēkai senlaicīgu un neatkārtojamu izskatu.

Ķieģeļu fasāde

Ja tomēr ķieģeļu fasādi vēlamies, bet finansiālu vai citu apsvērumu vadīti nevaram to atļauties, tad kā rezerves variantu varat izmantot uz sienas ieklājot ķieģeļflīzes. Šīs flīzes ieklātas uz sienas pēc izskata un materiāla neatsķirsies no mūrēta ķieģeļa, tās iespējams arī ieklāt uz siltumizolācijas materiāla, tādā veidā ieekonomējot laika, materiāla un darba izmakas.

Ķieģeļu fasāde

Materiālu izmakas mūrētam ķieģelim

Materiālu izmaksas 10x10metrus (100m2) lielai sienai – 2310 eur. (ieskaitot mūrjavu)

 (neskaitot darba izmakas)


PVC apdares dēlīši

 PVC apdares dēlīši

  Līdzīgi kā koka dēlīši, ir nopērkami dēlīši kas veidoti no PVC materiāla, tie ir pieejami dažādās formās, ar ļoti plašu krāsas un faktūras klāstu. Visbiežāk dēlīšu pamatni klāj koksnes imitācijas faktūra.

PVC apdares dēlīši

PVC apdares dēlīšu pluss ir to vieglā un ātrā montāža, kā arī tos nav nepieciešams apstrādāt (krāsot). Taču tā kā materiāls ir viedots no izturīgas plastmasas, tad uz tā labi redzami putekļi un nosēdumi, tādēļ ik gadu ēkas fasādi ieteicams mazgāt ar ziepjūdeni.

Lai arī PVC dēlīši ir vieni no lētākajiem materiāliem, tomēr tie nav īpaši populāri privātmāju fāsādes apdarē.

Materiālu izmaksas PVC apdares dēlīšiem

Materiālu izmaksas 10x10metrus (100m2) lielai sienai – 530 eur. (ieskaitot koka karkasu)

(neskaitot darba izmakas)

Vladimirs Klujevs @rubric
Руководитель проекта
5 лет 3 месяца 22 дня на портале
Был онлайн 19 июля в 09:50
Строительный поисковик