LOBZIKS (FIGŪRZĀĢIS) UN TĀ PIELIETOJUMS Актуальные советы

LOBZIKS (FIGŪRZĀĢIS) UN TĀ PIELIETOJUMS

Среда, 23 июня, 2021

Figūrzāģis jeb, tautā dēvētais „lobziks”, ir instruments, kuram jāatrodas jebkurā amatnieka instrumentu kastē. Ar šo instrumentu, pievienojot atbilstošus zāģu asmeņus, iespējams zāģēt un veikt precīzus vienkāršas un sarežģītas formas iegriezumus gandrīz jebkurā materiālā. Papildus universialitātei, tas ir vienkārši lietojams. Ja esi pieņēmis lēmumu šādu instrumentu iegādāties, Tev derētu iepazīties ar dažiem ieteikumiem.
Pēc 2010. gada statistikas datiem, figūrzāģis ierindojas trešajā vietā vispirktāko elektroinstrumentu sarakstā, uzreiz aiz urbjmašīnas un akumulatoru skrūvgrieža, apsteidzot pat leņķa slīpmašīnu (fleksi), un cirkulārzāģi (rokas ripzāģi). Atkarībā no Tavām vajadzībām, prasībām un iespējām, ir nepieciešams izvēlēties visatbilstošāko lobziku, lai vēlāk nenāktos nožēlot neveiksmīgu pirkumu.

Lobziks

Jauda
Ja gatavojies instrumentu izmantot savas privātmājas būvniecībā un citos „lielos” darbos, tad Tev nepieciešams instruments, kura jauda ir vismaz 5 ampēri un 800W. Savukārt, ja galvenokārt izmantosi lobziku „maziem” darbiem (putnu būra, leļļu māju, u.c. projektos), tad jauda var būt daudz mazāka (2 ampēri un 400W).

Pamatne
Lai zāģējums būtu pēc iespējas precīzāks, ikvienam figūrzāģim ir atbalsta pamatne, ar kuras palīdzību instruments tiek pārvietots pa apstrādājamo virsmu. Lai lozbiku padarītu funkcionālāku, pamatni iespējams transformēt, zāģējumam piemērojot 45 grādu lenķī. Dārgākajiem figūrzāģiem ir pieejamas speciālas piestiprināmas mīkstas pamatnes, kas nesaskrāpē materiāla virsmu. Tāpat dārgākajiem lobzikiem iespējams pamatnei pievienot atduri, kas ļauj veikt precīzu zāģēšanu, vadot atduri gar materiāla malu un veidot ideālas apaļas formas griezumus.

Pamatne

Figūrzāģu tipi
Būvinstrumentu tirdzniecības vietās ir pieejami trīs tipu figūrzāģi:

Figūrzāģu tipi
Standarta figūrzāģis.
Barel'a tipa figūrzāģis
Kombinetais

Nav funkcionālas atšķirības starp figūrzāģu veidiem. Galvenā atšķirība starp tiem ir tieši korpusa formā, proti, Barrel’a tipa instrumentam ir divi rokturi – drošam darbam ar instrumentu jāizmanto abas rokas, savukārt standarta figūrzāģim ir viens rokturis (ērti lietojams arī ar vienu roku), kas izlocīts elipses formā, bet kombinētos modeļus ir iespējams viegli transformēt no Barrel tipa uz standarta tipu un otrādi.

Kad pieņem lēmumu par figūrzāģa iegādi, svarīgi ir izdomāt, ko vēlēsies ar to darīt, tādā veidā būs iespējams saprast, kādas papildiespējas instrumentam nepieciešamas. Tas ļaus izvairīties no iespējas nopirkt lobziku, kas neatbilst Tavām prasībām, proti, instrumentam ir visādas papildiespējas, kuras ne tikai Tev nav vajadzīgas, bet Tu pat nezini kā tās izmantot (līdz ar to pārmaksājot par instrumentu pat dubultīgi).

Ar vai bez akumulatora
Bez akumulatora (ar vadu) figūrzāģi ir pareizā izvēle, ja nepieciešams strādāt ilglaicīgi, proti, bez garākām vai īsākām pauzēm (nevienam nav noslēpums ka figūrzāģi ir jālādē). Ja nepieciešams instrumentu lietot grūti pieejamās vietās vai arī bieži jāmaina zāģēšanas vieta, tad labākais variants būtu figūrzāģis ar akumulatoru. Der atcerēties, ka figūrzāģi ar akumulatoru būs smagāki.

Ar vai bez akumulatora

Bezputekļu sistēma
Lai zāģēšanas darbus varētu veikt ar maksimālu tīrību, šī ir noderīga papildiespēja – instrumentam ir putekļu maisiņš, kurā tiek savākti līdz pat 95% atgriezumu un putekļu vai pat speciāla pieslēgvieta, kurai pievienot putekļu sūcēja cauruli.
 
Asmens regulēšana
Parasti figūrzāģa asmens vienkārši kustas uz augšu un uz leju, bet ir pieejami arī  modeļi, kuriem ir paredzēts regulēt asmeni vertikālā virzienā, uz priekšu, šī funkcija ļauj veikt ātrāku un vieglāku bet zemākas kvalitātes zāģējumu.

Lāzerlīnija
Ja figūrzāģis bieži tiks izmantots taisniem griezumiem, tad iebūvēts lāzerstars būs noderīga papildiespēja – ietaupīs laiku un garantēs taisnu līniju vienmēr.

Lāzerlīnija

Automātiskā pārkaršanas kontrole
Automātiskā pārkaršanas kontrole seko līdzi instrumenta mehānismu noslodzei. Ja kāds no mehānismiem ir sasniedzis tā maksimālo noslodzi, pārkaršanas kontrole brīdina Tevi, automātiski izslēdzot instrumentu.

Sliede (vadula)Ja figūrzāģi izmantojat bieži un jums nākas veidot taisnus un precīzus griezumus, tad jums lieti noderēs vadula. Iegādājoties šādu vadulu, jūs to varēsiet izmantot arī strādājot ar citiem instrumentiem, cirkulārzāģi vai rokas frēzi.

Sliede (vadula)

Darba virsmas apgaismojums
Nereti, ja nepieciešams precīzs zāģējums, rodas problēma ar zāģēšanas vietu, proti, vietā, kur ir visērtāk zāģēt, nav iespējams nodrošināt apgaismojumu, lai uz zāģēšanas atzīmēm nekristu ēna. Šādā situācijā noderīgs būs figūrzāģī iebūvēts apgaismojums.

Asmens iestiprināšana
Lētākajiem figūrzāģiem asmeni nostiprinām ar skrūves palīdzību, to pievelkot, taču dārgākiem to paveic ar vienas rokas kustību, pagriežot nelielu kloķīti. Tāpat iegādājoties figūrzāģi varam saskarties ar asmeņu nepieejamību, tā iemesls ir tā pati nostiprināšanas tehnoloģija, kā rezultātā mainās asmeņu stiprinājuma vieta. Tādēļ pirms iegādājamies figūrzāģi, pārliecinieties, vai veikala plauktos ir jūsu figūrzāģim paredzētie asmeņi, un cik plaša ir to izvēle.

Asmeņi
Instrumenta asmeņu piedāvājuma klāsts ir ļoti plašs. Visbiežāk asmeņus iedala pēc materiāla, kas tiks zāģēts: koks, plastmasa, siltumizolācija, metāls vai pat nerūsējošais tērauds, utt. Visbiežāk lietotā mērvienība lobzika asmeņiem ir tpi (teeth per inch) – zāģu zobu skaits uz collu. Jo vairāk zobu, jo zāģējums būs gludāks un precīzāks. Tāpat piezāģējot piem. laminātu vai galda virsmu, izmantojam asmeni kura zobi ir vērsti uz leju, lai neuzceltu materiāla laminējuma kārtiņu.

asmeni

Cena
Tātad – ar kādu cenu jārēķinās, iegādājoties figūrzāģi? Ja Tev nepieciešams figūrzāģis, kuru dažas reizes gadā izvilksi no savas instrumentu kastes, lai, teiksim piezāģētu dažas plates, un nav nepieciešama ļoti liela precizitāte, tad Tev pilnīgi pietiks ar instrumentu, kura cena ir ap 30 eiro. Vidējas kvalitātes un veiktspējas figūrzāģa cena ir ap 75 eiro. Savukārt, ja vēlies patiešām labu un izturīgu instrumentu, tad jārēķinās vismaz ar 135 eiro.

Vladimirs Klujevs @rubric
Руководитель проекта
5 лет 3 месяца 1 день на портале
Был онлайн 19 июля в 09:50
Строительный поисковик