Komunālie pakalpojumi: kas mainīsies no 2020. gada 1. janvāra? Новости

Komunālie pakalpojumi: kas mainīsies no 2020. gada 1. janvāra?

Понедельник, 23 декабря, 2019

Jaunais gads rīdziniekiem būs sagādājis vairākus jaunievedumus, kas saistīti ar dabas resursu un apsaimniekošanas cenām, noteiktas izmaksas būs nepieciešamas, lai ievērotu ugunsdrošības standartus. Kas rīdziniekiem jāzina par nākamā gada jaunumiem?


 

1.Katrā dzīvoklī jāuzstāda dūmu detektors

 

No 2020. gada 1. janvāra katrā dzīvoklī jābūt uzstādītam autonomajam ugunsgrēka detektoram, jeb, citiem vārdiem sakot, dūmu detektoram. Saskaņā ar Ugunsdrošības noteikumu 120. punktu, dūmu detektori ir jāuzstāda arī citos dzīvojamos objektos (individuālā ģimenes mājā, villā, mežziņa namiņā, lauku mājā, vasarnīcā, dārza mājiņā). Ja objektam ir divi un vairāk stāvi, tad dūmu detektors jāuzstāda katrā stāvā. Mājoklis ar dūmu detektoru jānodrošina īpašniekam par savu naudu. Tagad dūmu detektorus var iegādāties ne tikai specializētos veikalos, bet arī lielveikalos.

Atcerieties! Īstam dūmu detektoram ir jābūt:

  • CE sertifikātam (šādu detektoru var izmantot ES valstīs);
  • Instrukcijai valsts valodā (tajā jābūt informācijai par to, kā pareizi uzstādīt ierīci un kā tā strādā);
  • Testa pogai (kas ļauj aktivizēt ierīci arī bez ugunsgrēka, lai pārbaudītu, vai tā vēl aizvien strādā).

Sīkāk par to, kā izvēlēties dūmu detektoru, kur un kā to uzstādīt, kāda atbildība draud, ja tas netiks uzstādīts, lasiet šajos rakstos:

Instrukcija: kā izvēlēties, uzstādīt un pārbaudīt dūmu detektoru

Dūmu detektors katrā dzīvoklī. Deviņi jautājumi par jaunajām prasībām

Dūmu detektors katrā mājā no 2020. gada: kas jāzina iedzīvotājiem?

Dūmu detektori: kā tie strādā?

 

2.Privātmājās jābūt ugunsdzēšamajam aparātam

 

Ugunsdzēšamajam aparātam obligāti ir jābūt obligātam atribūtam visās dzīvojamās telpās no 2020. gada 1. janvāra. Bet tas jāiegādājas tikai tiem, kuri dzīvo privātmājās. Ugunsdzēšamais aparāts privātmājā palīdzēs apdzēst nelielu ugunsgrēku līdz ierodas ugunsdzēsēji. To var izmantot tikai gadījumā, ja dzēšana neapdraud veselību un dzīvību.

Ja ir acīmredzams, ka nodzēst ugunsgrēku neizdosies paša spēkiem, nekavējoties jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112 un jāizsauc ugunsdzēsēji. Pareizi izvēlētam ugunsdzēšamajam aparātam individuālais numurs vai partijas numurs, kā arī CE marķējums ir atrodams uz korpusa. Ugunsdzēsējam jābūt ar minimālo dzēšanas spēju 21А 113В. Skaitlis norāda, cik liels ir ugunsgrēks, kuru iespējams nodzēst, burts norāda ugunsgrēka tipu: A – kad deg cieti organiskie materiāli, B – kad deg šķidrumi, kuri kausē cietus objektus. Ugunsdzēšamo aparātu tehniskā apkalpošana tiek veikta sertificētās tehniskās apkalpošanas stacijās pēc tam, kad aparātam beidzas ekspluatācijas vai derīguma termiņš. Ierīces derīguma termiņš ir pieci gadi.

Sīkāk lasiet šeit:

Dūmu detektors katrā mājā no 2020. gada: kas jāzina iedzīvotājiem?

 

 

3.Gāzes tarifi kļūs mazāki

 

No 2020. gada 1. janvāra tarifi par dabasgāzi mājsaimniecībām samazināsies. Mājsaimniecībām, kuras patērē līdz 250 kubikmetriem dabasgāzes gadā, gala diferencētais tarifs ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) un akcīzi samazināsies par 6,8% 2020. gada pirmajā pusē – no 0,55436 eiro par kubikmetru līdz 0,51671 par kubikmetru. Savukārt mājsaimniecībām, kuras patērē no 250 līdz 500 kubikmetriem dabasgāzes, gala tarifs samazināsies par 7% - no 0,51643 par kubikmetru līdz 0,4805 par kubikmetru. Tajā pašā laikā mājsaimniecībām, kuras patērē no 500 līdz 25 000 kubikmetru dabasgāzes gadā, gala tarifs tiks samazināts par 10,2% - no 0,35399 eiro par kubikmetru līdz 0,31806 eiro par kubikmetru.

Tostarp fiksētā maksājuma daļa par dabasgāzi saglabāsies nemainīga nākamā gada pirmajā pusē – tas ir, maksa par pakalpojumu ar atļauto slodzi līdz 6 kubikmetriem stundā saglabāsies 2,14 eiro mēnesī, bet no 8,1 – 10 kubikmetriem stundā – 8,02 eiro mēnesī, ar atļauto slodzi no 10,1 līdz 10 16 kubikmetri stundā - 12,83 eiro mēnesī, ar atļauto slodzi no 16,1 līdz 25 kubikmetriem stundā - 19,57 eiro mēnesī, ar atļauto slodzi no 25,1 līdz 40 kubikmetriem stundā - 29,06 eiro par mēnesī.

Dabasgāzes patērētājiem ar patēriņu līdz 25 000 kubikmetriem tarifi mainīsies divas reizes gadā – 1. janvārī un 1. jūlijā.

 

4.Pirmo reizi Latvijā samazināsies elektroenerģijas sadales tarifs

 

Jaunais “Sadales tīkla” elektroenerģijas sadales tarifs samazināsies jau no 2020. gada 1. janvāra.

Sadales tarifs sastāv no fiksētās un mainīgās daļas. Saskaņā ar apstiprināto tarifu mājsaimniecībām, tarifa mainīgā daļa samazināsies par vidēji 7%-20%, bet nemainīgā daļa saglabāsies nemainīga. Tāpat jāatzīmē, ka tarifu samazinājums ir atkarīgs no jaudas un elektrības patēriņa. Līdz ar to tarifu izmaiņu ietekme uz sadales sistēmas pakalpojumiem katram galalietotājam būs atšķirīga.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ir saņēmusi daudz sūdzību par S3 tarifu plānu iedzīvotājiem, kas nodrošina lētāku elektrību naktī un brīvdienās. Tā rezultātā tika saglabāta fiksētā tarifa daļa, un nakts tarifa mainīgā daļa tika samazināta par 20%. Izmaiņas tika veiktas, lai veicinātu vēl lielāku elektrības izmantošanas naktī un nedēļas nogalēs pieprasījuma elastību.

 

5.Tiks paaugstināta maksa par atkritumu izvešanu

 

Saskaņā ar grozījumiem likumā par dabas resursu nodokli, no 2020. gada 1. janvāra nodokļa likme sadzīves atkritumiem būs 50 eiro par tonnu, nevis 43 eiro par tonnu bez PVN. Tā rezultātā palielināsies samaksa par atkritumu izvešanas uzņēmumu pakalpojumiem. Maksas pieauguma iemesls ir ES prasība līdz 2027. gadam par 70% samazināt nešķiroto atkritumu daudzumu, veicināt rūpīgu, racionālu un rentablu dabas resursu izmantošanu, to pārstrādi un ierobežot vides piesārņojumu.

Maksa par atkritumu apglabāšanu “Getliņi EKO” poligonā 2020. gadā palielināsies par 10,81 EUR bez PVN par vienu tonnu sadzīves atkritumu un sastādīs EUR 60,81 par tonnu. Attiecīgi “Rīgas namu pārvaldnieka” klienti, kurus apsaimnieko šis uzņēmums, savos rēķinos redzēs atkritumu savākšanas izmaksu pieaugumu.

Komunālo pakalpojumu regulators nosaka atkritumu apglabāšanas likmi, nevis atkritumu savākšanas tarifu. Atkritumu savākšanas maksu nosaka atbilstošais pakalpojumu sniedzējs - atkritumu savākšanas uzņēmums.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 2 месяца 16 дней на портале
Был онлайн 15 часов назад
Строительный поисковик