Baltijas jauno arhitektu balvu saņēmusi Ruta Rinkule no Latvijas Новости

Baltijas jauno arhitektu balvu saņēmusi Ruta Rinkule no Latvijas

Понедельник, 11 ноября, 2019

Baltijas arhitektu savienību asociācijas (BAUA) jauno arhitektu balvu maģistra darbu kategorijā saņēmusi Latvijas augstskolas RISEBA studente Ruta Rinkule, aģentūru LETA informēja pasākuma organizatori.

Uz BAUA arhitektūras skolu absolventu balvu kopumā pretendēja septiņu Baltijas arhitektūras skolu 16 izcilākie bakalaura un maģistra programmu studentu darbi, tostarp arī četru Latvijas jauno arhitektu darbi.

Līdztekus Rinkules godalgai, vērtējot maģistra darbus, konkursa komisija atzinību izteikusi arī Rīgas Tehniskās universitātes studenta Matija Babra darbam, kā arī Igaunijas Mākslas akadēmijas studentes Helmi Marias Langsepas darbam.

Bakaulaura darbu kategorijā par uzvarētāju atzīst Viļņas Ģedimina tehniskās universitātes studenta Povila Vincenta Jankūna darbs, kā arī atzinība izteikta Kauņas Tehnoloģiju universitātes pārstāvja Martina Kiļus veikumam.

Rinkule savā darbā "Saulkrastu novada teritorijas "Silmala" lokālplānojums, mainot teritorijas lietošanas veidu no dārzkopības uz dzīvojamo" piedāvāja 19 kritērijus - īpašības un vērtības -, kas atšķir vasarnīcu ciematus no dzīvojamajiem rajoniem. 

Caur katru no šiem kritērijiem viņa sniedza priekšlikumus, kā pašreizējo Saulkrastu novada vasarnīcu ciematu "Silmala" pārveidot par ilgtspējīgu dzīvojamo rajonu ar potenciālu kļūt par pievilcīgu jauktas izmantošanas teritoriju. 

Savukārt Babris savā darbā "Būves kokos dabas tūrisma veicināšanai. Strenču ūdens tūrisma centrs" pētīja, kā koku mājas var palīdzēt attīstīt dabas tūrismu, sniedzot unikālu un autentisku pieredzi. Darbā apkopota informācija par koku māju būvniecību, vēsturi un veidiem, kā arī intervēti 30 eksperti un organizēti trīs praktiski modelēšanas semināri dažādās Latvijas pašvaldībās. 

Balstoties uz savākto informāciju un praktisko modelēšanas semināru pieredzi, ierosināts Strenču parka revitalizācijas projekts, lai šajā apgabalā palielinātu ūdens tūristu skaitu.

Studentus, kurus izvirzīt ikgadējai balvai, izvēlējās un nominēja pašas augstskolas. Labāko arhitektūras studentu diplomdarbu izstāde un balvas pasniegšana Baltijas valstu līmeni notika jau septīto reizi.

Ar visiem nominētajiem darbiem var iepazīties līdz janvāra vidum, apmeklējot izstādi Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultātē Durbes ielā 4, Rīgā.

Studentu veikumu vērtēja profesionāla žūrija, tajā skaitā Starptautiskās Arhitektu savienības ģenerālsekretārs Serbans Tiganass un pārstāvji no katras dalībvalsts - arhitekte Ilze Mekša, arhitekts Igns Ogints ("DO Architects") un Narvas pilsētas galvenais arhitekts Ivans Sergejevs.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 1 месяц 26 дней на портале
Был онлайн 24 марта в 19:56
Строительный поисковик