Februāra ''Būvinženierī'' - jaunumi sertifikācijā, inovācijas betona izmantošanā, LU Zinātņu māja Новости

Februāra ''Būvinženierī'' - jaunumi sertifikācijā, inovācijas betona izmantošanā, LU Zinātņu māja

Вторник, 19 февраля, 2019

Žurnāla ‘’Būvinženieris’’ 66.numurā 2019.gada februārī lasiet:

Svarīgākās pārmaiņas būvspeciālistu sertificēšanā publikācijā Ar jaunu skatījumu uz būvspeciālistu kompetenci raksturo Mārtiņš Straume, Latvijas Būvinženieru savienības Būvniecības speciālistu sertifikācijas institūcijas galvenais administrators.

Jaunais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) uzrunā būvinženieriem nosauc darba prioritātes, paužot apņemšanos «nekļūt par OIK ministru» un vienlīdz produktīvi pievērsties gan mājokļu politikai, gan būvniecības jautājumiem, gan uzņēmējdarbības vides attīstībai.

Latvijas Universitātes Zinātņu māja – otrā jaunbūve topošajā Torņakalna Akadēmiskajā centrā – izceļas ar atvērtu, gaišu, ērtu iekštelpu un mūsdienīgām inženiersistēmām, kuru izbūve prasījusi trešdaļu celtniecības izmaksu, vēstīts aprakstā Atvērta vide un spilgtas detaļas.

Inženierzinātņu doktors Jāzeps Paplavskis, Būvindustrijas lielās balvas Pamatakmens ieguvējs, pusi darba mūža veltījis zinātnei, otru pusi – uzņēmējdarbībai. Intervijā Zinātnieks biznesā viņš pauž pārliecību – gāzbetons būs pieprasīts arī turpmāk, jo nākotnes ārsienu materiālam jābūt ekoloģiski tīram un ar labām siltumizolācijas spējām.

Nīderlandē nule pabeigto viaduktu nesabojājot var demontēt un uzcelt no jauna citur. Kā atklāts rakstā Lego tilts, būve pie senās Hanzas savienības pilsētas Kampenas ir pirmais «ziediņš» grandiozajos Nīderlandes plānos cirkulārās jeb aprites ekonomikas principus ieviest arī būvniecībā.

Rīgas Tehniskajā universitātē pētnieku grupa izstrādā jaunu metodi betona salizturības kontrolei. Kā vēstīts publikācijā Inovatīvas metodes betona salturības kontrolei, ar jaunās metodes palīdzību var iegūt plašāku informāciju par betona sairšanas procesu gan laboratorijā, gan vidē funkcionējošās konstrukcijās.

Lauksaimniecības ražošanas ēku projektēšana un celtniecība Būvindustrijas Lielās balvas titula Gada inženieris ieguvējam Mārtiņam Fībigam nav vienīgā nodarbe. Intervijā Lauku būvju projektu mamuts viņš atklāj – ir ļoti prasīgs gan darbā, gan kā lektors augstskolā, jo tikai tā var uzturēt augstus profesijas un kvalitātes standartus.

Ģeopolimēra betons ir viens no jaunās paaudzes materiāliem, kura ražošanā izmanto izdedžus, rūpniecības atlikumus un atkritumus. Rīgas Tehniskās universitātes doktorants Rihards Gailītis, Mg. sc. ing., publikācijā Ģeopolimēra betons spiedes slogojumā apraksta pētījumā iegūtos datus par otrreizējās pārstrādes materiāla īpašībām un izmantošanu infrastruktūras objektos.

Sacīkstē par augstāko koka ēku pieteikts Mjēsas tornis – 18 stāvu daudzfunkcionāla celtne ezera krastā Brumundalā, kas papildina mazstāvu apbūves ainavu, vēstīts publikācijā Mjøstårnet – koka augstceltne Norvēģijā.

Žurnālu "Būvinženieris" var abonēt Latvijas Pastā https://abone.pasts.lv/ , mājaslapā www.buvinzenieriem.lv un Latvijas Būvinženieru savienībā. Žurnālu var iegādāties “Preses servisa” tirdzniecības vietās visā Latvijā.

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.m.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 лет 11 месяцев 1 день на портале
Был онлайн 25 августа в 12:04
Строительный поисковик