Pētījums: Investīciju aktivitāte Latvijā saglabājas zemā līmenī Новости

Pētījums: Investīciju aktivitāte Latvijā saglabājas zemā līmenī

Вторник, 6 декабря, 2016

ĀIPL valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska norāda, ka investīciju zemajai aktivitātei Latvijā ir vairāki iemesli. "Ārējos faktorus nav iespējams ietekmēt, tomēr mēs varam un mums vajag fokusēties uz tiem faktoriem, kurus varam ietekmēt, piemēram, mazināt iekšējās barjeras, tiekties pēc reāliem un taustāmiem rezultātiem, ieviešot atliktās strukturālās reformas, kā arī nodrošinot caurredzamu tiesu sistēmu,un radīt paredzamu un ilgtspējīgu nodokļu sistēmu," atzīst Elksniņa-Zaščirinska.

ĀIPL otrajā sentimenta indeksā secināts, ka pēdējo 12 mēnešu laikā lielākā daļa ārvalstu investoru Latvijā saskata niecīgus investīciju vides uzlabojumus. Kādas pakalpojumu kompānijas pārstāvis retoriski vaicā: "Kāpēc lai kāds investētu Latvijā, ņemot vērā, ka izmaiņas nodokļos tiek pieņemtas nekonsultējoties, un uzņēmēja vienīgā iespēja meklēt taisnību ir vērsties tiesā, piemēram, kā tas bija gadījumā ar solidaritātes nodokli."

Tajā pašā laikā atsevišķi ārvalstu investori norāda arī uz pozitīvām pārmaiņām, piemēram, Latvijas pievienošanās OECD, kā arī citi investori situāciju Latvijā raksturo kā ne tik dramatisku kā citviet pasaulē.

Ārvalstu investori negatīvi novērtējuši valdības darbu investīciju vides uzlabošanā. Atsevišķi ārvalstu investori norādījuši, ka valdība nav ieinteresēta ieviest pārmaiņas, tāpat valstij nav attīstības vīzijas. Daži investori atzīts - pat, ja valstij ir attīstības vīzija, tā netiek realizēta, turklāt nekas netiek darīts, lai veicinātu ārvalstu tiešo investīciju pieplūdumu.

Tiesa, ārvalstu investori novērtē faktu, ka palēnām tiek sakārtota maksātnespēja jomas, kā arī atzinīgi vārdi izskan par vēlmi apkarot ēnu ekonomiku.

Jaunākajā ārvalstu investoru aptaujā arī secināts, ka uzņēmēji ir bažīgi par Latvijas nodokļu sistēmas kvalitāti. Tikai pieci no 32 aptaujātajiem ārvalstu investoriem atzīst, ka Latvijas nodokļu sistēma ir vai nu laba, vai nedaudz uzlabojas, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem.

Lielākā daļa ārvalstu investoru atzīst, ka komunikācija ar valdības pārstāvjiem uzlabojas, tomēr desmit no 32 aptaujātajiem investoriem uzskata, ka sadarbība ar valdības pārstāvjiem nav uzlabojusies un tā ir vērtējama negatīvi.

Pērn publiskotajā ĀIPL aptaujā tika secināts, ka ārvalstu investoru uzņēmējdarbības vides uztveres indeksā zemāko vērtējumu saņēmis demogrāfijas jautājums. Vērtējums indeksā tiek sniegts skalā no viens līdz pieci, kur viens ir ļoti zemas konkurētspējas novērtējums, bet pieci - ļoti augstas konkurētspējas novērtējums.

Indeksā demogrāfija novērtēta ar diviem punktiem, veselības aprūpe un sociālās aizsardzības kvalitāte novērtēta ar 2,6 punktiem, izglītības kvalitāte ar 2,8 punktiem, darbaspēka kvalitāte saņēmusi trīs punktus, pieprasījums pēc produktiem un pakalpojumiem - 3,1 punkts, pamata infrastruktūra - 3,2 punkti, uzņēmējdarbības likumdošanas kvalitāte - 3,2 punkti, attieksme pret ārvalstu investoriem - 3,2 punkti, darbaspēka efektivitāte - 3,2 punkti.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 2 месяца 20 дней на портале
Был онлайн 18 апреля в 21:47
Строительный поисковик