Elektriskais kamīns - par un pret Актуальные советы

Elektriskais kamīns - par un pret

Четверг, 22 ноября, 2018

Iespējams, katrs otrais vēlētos savās mājās kamīnu, jo vairumam cilvēku tas asociējas ar mājīgumu un siltumu. Kurš gan nav sapņojis aukstos ziemas vakaros, sēžot šūpuļkrēslā, atslābt un vērot uguns liesmu.

 

Jāatzīst, ka tradicionāla malkas kamīna iebūvēšana ir ne tikai dārgs, bet arī sarežģīts process. Bieži vien par malkas kamīnu jādomā mājas būvniecības sākumā, jo tam ir jāpielāgo celtnes pamati un dūmvads. Gadījumā, ja kamīnu iebūvē jau sen uzceltā mājā, jārēķinās ar nopietniem celtniecības un remonta darbiem, kā arī finanšu tēriņiem. Ko darīt tiem cilvēkiem, kuri vēlas uzstādīt kamīnu dzīvoklī vai tiem, kuri nevar atļauties malkas kamīnu privātmājā? Racionāls risinājums un laba alternatīva ir dekoratīvie elektriskie kamīni.

Mūsdienās elektrisko kamīnu izvēle ir milzīga, un ikviens var izvēlēties modeli piemērotu savam interjeram. Kamīns ļoti bieži dzīvoklī kļūst par centrālo interjera elementu, tādēļ tam ir jābūt pamanāmam, un tas nedrīkst "saplūst" ar  sienām. Jārēķinās ar to, ka elektrokamīni ir kompakti, tādēļ lielās istabās tie neizskatīsies harmoniski. Atšķirībā no tradicionālajiem kamīniem, elektriskajiem ir ļoti daudz priekšrocību:

Viegla uzstādīšana 
Lai uzstādītu elektrisko kamīnu, nav nepieciešams ne dūmvads, ne celtnes pamati. Nenāksies izmantot ķieģeļus un javu, kā arī pēc uzstādīšanas nebūs nepieciešams veikt telpā remontu. Tas neradīs nepatikšanas: atnesi, uzstādīji piemērotājā vietā un pieslēdzi tīklam.

 

Nav nepieciešama malka un ogles
Nav nepieciešama vieta, kur uzglabāt malku vai ogles un nevajag pastāvīgi piemest kamīnā malku. Vēl viens pluss - telpā nav deguma smakas un dūmu.

Efektīva telpas apsilde
Neskatoties uz to, ka tos dēvē par dekoratīvajiem kamīniem, tie tomēr veic istabas apsildes funkciju. Elektrisko kamīnu vidējā jauda ir 2kW, kas ir pietiekoši, lai apsildītu 20 kvadrātmetrus lielu telpu. 

Ugunsdrošība
Elektriskais kamīns nav bīstamāks par citām elektriskajām ierīcēm. Tas ir pareizi jāuzstāda un jāpieslēdz. Savukārt malkas kamīniem ir problēmas ar ugunsdrošību, tādēļ, ka bieži vien atklātais kamīna uguns ir tuvu koka grīdai. Ir bijuši gadījumi, kad no kamīna izkrituša ogle izraisīja ugunsgrēku.

Cena
Elektriskie kamīni izmaksā mazāk. Tā ir ļoti liela priekšrocība, kas nereti ir noteicošā iegādes procesa laikā. 

 

Viegli transportējams 
Parasti elektriskie kamīni ir nelieli un nav smagi. Visbiežāk tos iebūvē sienā, tos var viegli pārvietot uz citu istabu vai paņemt līdzi uz vasarnīcu. Mainot dzīvesvietu, kamīnu var paņemt līdzi uz jauno mājokli.

Nav vajadzīgas atļaujas un saskaņošana
Ņemot vērā birokrātiju, tas ir ļoti liels pluss.

Ātra uzstādīšana

Lai izbūvētu tradicionālo kamīnu, nepieciešams ļoti daudz laika. Savukārt elektrokamīnu var sākt lietot jau pirkuma dienā.

Iespēja ieslēgt ekonomisko režīmu 
Ja negribas apsildīt telpu, piemēram, vasarā, bet tikai vērot liesmu, jāzina, ka elektriskie kamīni var projicēt liesmu, tērējot ne vairāk kā 100W.

 

Taču tāpat kā visām ierīcēm arī elektriskajiem kamīniem ir savi trūkumi. Viens no tiem ir liels enerģijas patēriņš. Kā jau augstāk minēts, elektriskie kamīni apkures režīmā patērē apmēram 2kW. Gadījumā, ja papildus kamīnam ir ieslēgta mikroviļņu krāsns, boileris, elektroinstalācija var neizturēt. Ja elektriskais kamīns tiek izmantots kā galvenais apkures avots, jārēķinās ar augstiem elektrības rēķiniem.

Kā trūkums tiek uzskatīts arī ventilatora troksnis. Lēto eksemplāru ventilatora skaņas var diezgan labi dzirdēt. 

Lai arī ražotāji cenšas mākslīgo liesmu izveidot pēc iespējas dabīgāku, ideāli to izdarīt neizdosies. Zināms, ka mākslīgai uguns liesmai nepiemīt tā maģija, kas piemīt īstai ugunij. Tieši mākslīgā liesma visbiežāk liek vilties elektrisko kamīnu īpašniekiem.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 6 дней на портале
Был онлайн 24 марта в 19:56
Строительный поисковик