Topošajam tirdzniecības centram Akropole piešķirts starptautiskais BREEAM sertifikāts Новости

Topošajam tirdzniecības centram Akropole piešķirts starptautiskais BREEAM sertifikāts

Пятница, 20 апреля, 2018

Topošajam daudzfunkcionālās iepirkšanās un izklaides centram "Akropole" piešķirts BREEAM ("Building Research Establishment Environmental Assessement Method") sertifikāts, kas apliecina projekta atbilstību augstākiem energoefektivitātes un ilgtspējības standartiem, nodrošinot videi un iedzīvotajiem draudzīgākos risinājumus, informēja "Akropole Rīga" pārstāve Agne Araka-Innus.

BREEAM ir pasaulē vadošā ilgtspējības novērtēšanas metode, kas izveidota 1990.gadā Lielbritānijā. BREEAM izvērtē projektus ņemot vērā 10 kategorijas objekta projektēšanas un celtniecības stadijās - enerģijas patēriņš un energoefektīvie risinājumi, veselība un labklājība, inovācijas, ekoloģija, izmantoto materiālu kvalitāte, projekta ilgtspējīga pārvaldīšana, piesārņojums un ietekme uz vidi, transporta infrastruktūra, atkritumu apsaimniekošana un ūdens lietošana. Patlaban BREEAM metodoloģija tiek izmantota 78 pasaules valstīs (Eiropā 70% no "zaļajām mājām" ir ar BREEAM sertifikāciju) un tā tiek piemērota katras valsts klimatiskajiem apstākļiem. Pašlaik pasaulē aptuveni 400 000 ēkām piešķirta BREEAM sertifikācija un kopumā izszniegto sertifikātu skaits ir 650 000.

Projektu novērtēšanu atbilstoši BREEAM metodoloģijai veic starptautiski, neatkarīgi un licencēti eksperti. Sertifikāta ieguvei projektu attīstītājiem jāievēro daudz augstāki standarti un noteikumi salīdzinājumā ar normatīvo aktu un atbildīgo iestāžu izvirzītajām prasībām.

Patlaban Latvijā ir tikai aptuveni 15 projekti, galvenokārt biroja ēkas, kas jau īstenojuši vai ir ceļā uz to, lai saņemtu BREEAM sertifikāciju, kamēr citviet Eiropā minētais standarts ir zināms vairāk nekā 20 gadus.

"Akropoles" vadītājs un tās īpašnieces "Akropolis Group" valdes loceklis Kaspars Beitiņš sacīja, ka "Akropole" ir pirmais tirdzniecības centrs Latvijā, kuram piešķirts BREEAM sertifikāts projektēšanas stadijā. "Viens no galvenajiem iemesliem BREEAM standarta piemērošanai ir drošība un ilgtspēja kā kvalitātes rādītājs visa projekta ietvaros, kas arī saskan ar "Akropole" attīstītāju vīziju par augstāko standartu ieviešanu ikkatrā projekta aspektā," uzsvēra Beitiņš.

Kā ziņots, jauno tirdzniecības un izklaides centru "Akropole" plānots atvērt 2019.gadā. Tā kopējā platība būs 98 000 kvadrātmetru, no kuriem aptuveni 9000 kvadrātmetru aizņems augstas klases biroju telpas. "Akropolē" darbosies arī kinoteātris, tostarp IMAX kino, slidotava, īpaša izklaides zona, restorāni un boulinga zāle.

Tirdzniecības un izklaides kompleksā būs aptuveni 1500 jaunu darbavietu. Paredzētas aptuveni 2500 autostāvvietas, tiks iestādīti 700 jauni skujkoki, lapu koki un krūmi, kā arī vairāki simti citu augu.

Kopējās investīcijas "Akropoles" būvniecībā plānotas 177 miljonu eiro apmērā, no kurām 60% tiks finansēti ar "SEB bankas" aizdevumu 106,5 miljonu eiro apmērā, padarot to par lielāko "SEB bankas" izsniegto aizdevumu tās vēsturē.

Lai iedzīvotāji varētu sasniegt tirdzniecības centru, tiks uzbūvēta jauna estakāde no Dienvidu tilta, kā arī veikti citi transporta plūsmas uzlabojumi, piemēram, paplašinot Salaspils ielu, izveidojot jaunas iebrauktuves no Slāvu un Salaspils ielām, kā arī uzlabojot sabiedriskā transporta piekļuvi centram.

Tirdzniecības un izklaides centra "Akropole" būvniecības ģenerāluzņēmējs ir SIA "Merks". "Akropoles" ēkas tehnisko projektu ir izstrādājis arhitektu birojs "Sarma & Norde arhitekti", bet projekta tehnisko uzraudzību nodrošina uzņēmums SIA "Būvuzraugi LV".

"Akropolis Group" ir uzņēmumu grupa, kas pārvalda nekustamā īpašuma attīstītāju un tirdzniecības centru nomas un apsaimniekošanas uzņēmumus Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un Bulgārijā. Patlaban "Akropolis Group" pārvaldībā ir "Akropoles" iepirkšanās un izklaides centri Viļņā, Klaipēdā un Šauļos. Uzņēmums ir būvējis un attīstījis arī tirdzniecības centru "Akropolis" Kauņā, kuru 2008.gadā iegādājās Vācijas fonds.

Источник: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 1 месяц 26 дней на портале
Был онлайн 24 марта в 19:56
Строительный поисковик