VNĪ pārskata Rīgas pils Konventa (Kastelas) pārbūves un restaurācijas projekta gaitu Новости
Фото: vni.lv

VNĪ pārskata Rīgas pils Konventa (Kastelas) pārbūves un restaurācijas projekta gaitu

Понедельник, 7 ноября, 2016

VAS „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) iepirkumu komisija ņēma vērā arhitektu un vēsturnieku viedokli un nolēma Rīgas pils 2.kārtas restaurācijas un rekonstrukcijas izpētes darbus nepakļaut papildus riskiem.

Izpēte un arheoloģija ir obligāta, pirms uzsākt šī sarežģītā un apjomīgā objekta būvniecības darbus. Tādējādi šodien tiek pārtraukta iepirkuma procedūra Rīgas pils Konventa (Kastelas) pārbūvei un restaurācijai Pils laukumā 3. 2015.gada 18.septembrī VNI izsludināja slēgtu konkursu, lai izraudzītu būvdarbu veicēju Rīgas pils restaurācijas un rekonstrukcijas 2.kārtai.

Tās ietvaros plānota 16.gs. vidū būvētās Rīgas pils daļas renovācija un pārbūve, kas ietver projektā īpaši akcentējamās Kapelas un Remtera telpas, kuras paredzēts atjaunot sākotnējā viduslaiku veidolā, demontējot starpsienas un starpstāvu pārsegumus.

Iepirkuma komisija, izvērtējot pretendentu iesniegto dokumentāciju, konstatēja nepilnības un būtiskas atšķirības piedāvājumos, tādēļ bija nepieciešams uzdot lielu apjomu precizējošu jautājumu pretendentiem un piedāvājumu izvērtēšanā bija jāpieaicina papildu neatkarīgi eksperti.

Iesniegtos tehniskos piedāvājumus padziļināti vērtēja arī projekta autors, lai salīdzinātu tajos iekļauto materiālu un risinājumu atbilstību projekta augstajām prasībām.

Tik specifiska objekta kā Rīgas pils atjaunošana nav iespējama bez pilnas arheoloģiskās un vēsturiskās izpētes. Restaurācijas un rekonstrukcijas darbu mērķis ir saglabāt seno būvi nākamajām paaudzēm ar maksimāli oriģinālo arhitektūras elementu un konstrukciju apjomu.

VNĪ respektēja arhitektu un vēsturnieku viedokli un secināja, ka šo darbu veikšanai nepieciešamais laiks ir nepietiekams. Tāpēc tika pieņemts lēmums pārtraukt iepirkuma procedūru un atvēlēt laiku padziļinātai arheoloģiskajai izpētei pirms jauna Rīgas pils 2.kārtas restaurācijas un rekonstrukcijas būvniecības darbu iepirkuma izsludināšanas.

Rīgas pils Kastelas daļas rekonstrukcijas un restaurācijas būvprojektu izstrādāja Pilnsabiedrība „Rīgas Pils Kastelas projekts”. 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 2 месяца 16 дней на портале
Был онлайн 7 часов назад
Строительный поисковик