Kas ir nepiecešams  lai jūstos droši un laimīgi savās mājās? Aktuālie padomi

Kas ir nepiecešams lai jūstos droši un laimīgi savās mājās?

Trešdiena, 12 jūlijā, 2017

Protams daudzas vajadzības ir svarīgas, tādas kā: iespēja pastaigāties, braukt ar riteni, infrastruktūra, sakārtota vide. Neskatoties uz to kā drošība ir avarīgākais faktors, ko norādījuši astoņdesmit viens % pētījuma respondenti Latvijā, tomēr tikai aptuveni puse no tiem (piecdesmit trīs%) saņem šo drošības sajūtu. Sievietēm drošības nozīme ir vairāk nozimīgāka nekā vīriešiem, īpaši precējušies, ka svarīgums palielinās līdz ar ienākumu palielināšanos jo drošības aspekts mājās kļūst ipaši svarīgs kad ir labāki ienākumi.
Ļoti bieži iedzīvotāji norāda kāviņīem ir nodrošināta zaļa vide mājvietā ( piecdesmit astoņi procenti). Savukārt četrdesmir deviņi procent iedzīvotāju ir apmierināti ar vietam pastaigai un ar veloceliņiem. Četrdesmit procenti iedzīvotāu uzskata, ka tiem tiek nodrošināti apstākļi, lai atbalstītu veselīgudzīvesveidu dzīvesvietā.
Konsultantu aģentūra “Cliente” kopā ar “Bonava” izveidoja jauno socioloģisko projektu “Laimes indekss”, kas pēta iedzīvotāju apmierinātību ar apstākļiem savās mājās. Pētījums tika veikts 8 valstīs, lai noskaidrotu, kās nodrošina laimes un drošības sajūtu viņu mājās vietās. Pētījums pierādīja, kā Latvijā ir salidzīnoši augsts dzīvesvietas laimes līmenis, tas sasniedza septiņdesmit divus punktus no simts, tas nozīmē kā iedzīvotāji ir apmierināti ar vidi, kurā dzīvo.

Visaugstākais dzīvesvietas laimes novērtejums ir Zviedrijā (septiņdesmit deviņi no simts punktiem), bet zemākais - Igaunijā( sešdesmit pieci no simts punktiem). Visu valsts iedzīvotājiem pats galvenais - labu jūsties savās mājās, draudzīgā vides atmosfērā un cilvēki.
"Dzīvesvietas laimes indekss parāda, ka iedzīvotāju ikdienas pašsajūta ir svarīgākais kritērijs, lai tie justos laimīgi savā dzīvesvietā. "Bonava Latvija" jau līdz šim ir pievērsusi uzmanību šim kritērijam, nodrošinot savos jaunajos projektos gan drošību, gan zaļu apkārtējo vidi, gan arī veloceliņu un pastaigu vietu pieejamību," atzīst Mareks Kļaviņš, SIA "Bonava Latvija" valdes priekšsēdētājs.
Salīdzinot ar citām pētījuma valstīm, var secināt, ka drošība ir tikpat nozīmīgs kritērijs visur. Tikai citās valstīs apmierināto īpatsvars jeb to, kas šobrīd jūtas droši savā dzīvesvietā, ir augstāks, atstājot Latviju pirmspēdējā vietā astoņu valstu vērtējumā. Salīdzinājumam, Latvijā apmierināto ar drošību ir puse, bet Zviedrijā - septiņdesmit divi %, Vācijā – sešdesmit septiņi%, Somijā sešdesmit sešī%, Norvēgijā – sešdesmit pieci%, Dānijā – sešdesmit četri % un Igaunijā – sešdesmit divi%. Šajā kritēriju grupā zemāks par Latviju rādītājs ir tikai Krievijā.
Interesanti, ka, salīdzinot ar citām valstīm, Latvijā ir otra zemākā pēc Krievijas pieejamība pastaigu vietām un veloceliņiem. Savukārt mums ir otrs augstākais rādītājs pēc Zviedrijas par zaļo vidi, kurā dzīvojam. Turklāt Latvija dala ar Krieviju pēdējo pozīciju, saistībā ar vidi, kas veicinātu veselīgu dzīvesveidu.
"Bonava" izstrādātais "Laimes indekss" palīdz noskaidrot, cik lielā mērā iedzīvotāji jūtas laimīgi tajā vidē, kur dzīvo, un kas nosaka to laimes sajūtu. Kopā ar ekspertiem tika izstrādāti laimes indeksa pamatkritēriji, kas sastāv no 5 galvenajiem elementiem – pašsajūtas, cilvēki un vietas, sabiedriskā dzīve un draudzīga atmosfēra, komūnas dzīve un dalīšanās iespējas.
Pētījums tika veikts laika posmā no 2016.gada decembra līdz 2017.gada janvārim astoņās valstīs, kurās darbojas "Bonava" – Zviedrijā, Dānijā, Norvēģijā, Somijā, Vācijā, Krievijā (Sanktpēterburgā), Igaunijā un Latvijā. Tajā piedalījās 1000 respondentu no katras valsts. Kopumā – astonī tūkstoši cilvēku.

Avots: bonava.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 9 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē