Sērijveida dzīvokļi, 2023.gada 1.oktobris Ziņas

Sērijveida dzīvokļi, 2023.gada 1.oktobris

Ceturtdiena, 12 oktobrī, 2023

2023.gada septembrī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenās konstatētas izmaiņas - mēneša laikā sērijveida dzīvokļu vidējā cena samazinājās par 1,4%, noslīdot līdz 866 EUR/m². 2023.gada pirmajos deviņos mēnešos dzīvokļu cenas kopumā pazeminājušās par 5,5%.

Septembrī visos lielākajos mikrorajonos tika novērots izteikts cenu samazinājums, turklāt tieši septembrī novērots lielākais cenu kritums kopš šī gada sākuma.

Piedāvājumu skaits Rīgas lielākajos mikrorajonos 2023.gada pirmajā pusē bija izteikti augstāks nekā pērn, tomēr septembrī tas noslīdēja tajā pašā līmenī, kur pagājušajā gadā. Septembrī dzīvokļu piedāvājums bija zem 1900 vienību atzīmes. Rīgas lielākajos mikrorajonos piedāvājuma līmenis bija tikai par 1% augstāks nekā pirms gada.

Visos Rīgas lielākajos mikrorajonos kopš 2023.gada sākuma dzīvokļu cenas samazinājās. Lielākais cenu samazinājums kopš gada sākuma Rīgas mikrorajonos novērots Zolitūdē (-7,3%). Citos Rīgas lielākajos mikrorajonos cenas šogad samazinājās 2-7% robežās.

Septembrī sērijveida dzīvokļu vidējā cena noslīdēja līdz 866 EUR/m². Cenas bija vidēji par 47% zemākas nekā 2007.gada 1.septembrī, kad neremontēta sērijveida dzīvokļa vidējā cena sasniedza visu laiku augstāko atzīmi - 1 620 EUR/m².

Septembrī sērijveida dzīvokļu cenās tika konstatētas izmaiņas: viena kvadrātmetra vidējā cena samazinājās vienistabu (-1,5%), divistabu (-1,7%), trīsistabu (-1,3%) un četristabu (-1%) dzīvokļiem.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, septembrī dzīvokļu piedāvājums Rīgā palielinājās par 2%. Piedāvājumu skaits ARCO REAL ESTATE analizētajos Rīgas lielākajos mikrorajonos palielinājās par 1%. Salīdzinot ar 2022.gada septembri, dzīvokļu piedāvājums kopumā bija lielāks: kopējais dzīvokļu piedāvājumu skaits bija lielāks par 5%, savukārt lielāko mikrorajonu dzīvokļu piedāvājums bija par 1% augstāks nekā pirms gada.

Apkopojot dzīvokļu piedāvājumu skaitu Rīgas mikrorajonos, var secināt, ka vislielākais piedāvājumu skaits septembrī bija Purvciemā, savukārt vismazākais - Bolderājā.

Pagājušajā mēnesī Rīgas lielākajos mikrorajonos dzīvokļu piedāvājumu skaits lielākoties samazinājās. Visvairāk piedāvājumu skaits samazinājās Bolderājā (-10%). Turpretim Juglā dzīvokļu piedāvājums septembrī palielinājās visvairāk (+ 18%).

Septembrī, analizējot piedāvājuma skaitu proporcionāli mikrorajona lielumam, proti, pēc iedzīvotāju skaita, vislielākais piedāvājums konstatēts Āgenskalnā. Turpretī Bolderājā piedāvājumu skaits bija proporcionāli vismazākais.

Septembrī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenās notika izmaiņas - visos Rīgas lielākajos mikrorajonos tika novērotas negatīvas cenu svārstības. Būtiskākais cenu samazinājums novērots Mežciemā, kur cenas mēneša laikā samazinājās par 2,8%. Vismazākais cenu samazinājums septembrī novērots Rīgas dārgākajā mikrorajonā - Teikā. Tur sērijveida dzīvokļu cenas pēdējā mēneša laikā saruka par 0,6%.

Salīdzinot ar 2023.gada sākumu, septembrī sērijveida dzīvokļu cenas bija zemākas par 5%. Savukārt, salīdzinot ar 2022.gada sākumu, cenas bija zemākas par 4%.

Sērijveida dzīvokļu augstākās cenas septembrī saglabājās Teikā, kur viena kvadrātmetra vidējā cena mēneša laikā samazinājās līdz 1 076 EUR/m². Viena kvadrātmetra zemākā vidējā cena septembrī bija Bolderājā - 665 EUR/m², kas septembrī arī samazinājās.

Septembrī dārgākie dzīvokļi saglabājās 119. un 104. sērijas mājās, kurās cenas divistabu dzīvokļiem apmierinošā stāvoklī bija robežās no 51 000 līdz 55 000 eiro atkarībā no atrašanās vietas. Savukārt lētākās bija lietuviešu projekta mājas, kur divistabu dzīvokļu cenu amplitūda bija no 31 000 līdz 43 000 eiro, un Hruščova laika mājas, kurās cenas divistabu dzīvokļiem bija robežās no 28 000 līdz 43 000 eiro atkarībā no mikrorajona.

Dzīvokļu tirgus Rīgas apkārtnē

Ogre

Septembrī sērijveida dzīvokļu cenas Ogrē samazinājās par 1,9%, vidējai cenai noslīdot līdz 852 EUR/m² atzīmei. Kopš 2023.gada sākuma dzīvokļu cenas Ogrē ir par 4% zemākas.

Kauguri, Jūrmala

Kauguros septembrī sērijveida dzīvokļu cenas nedaudz samazinājās - par 1,8%. Dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējā cena noslīdēja līdz 808 EUR/m². Kopš 2023.gada sākuma dzīvokļu cenas Kauguros kopumā samazinājās par 4%.

Salaspils

Septembrī dzīvokļu cenas Salaspilī samazinājās par 0,9%, vidējai cenai sarūkot līdz 862 EUR/m². Septembrī sērijveida dzīvokļu cenas Salaspilī bija par 4% zemākas nekā 2023.gada sākumā.

Jelgava

Jelgavā dzīvokļu cenas septembrī samazinājās par 0,6%. Sērijveida dzīvokļu vidējā cena septembrī bija 712 EUR/m². Kopš 2023.gada sākuma Jelgavā sērijveida dzīvokļu cenas ir par 3% zemākas.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 25 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē