Karstā gaisa friteris - modes lieta vai virtuves palīgs, bez kura neiztikt? Aktuālie padomi

Karstā gaisa friteris - modes lieta vai virtuves palīgs, bez kura neiztikt?

Trešdiena, 11 oktobrī, 2023

Kas ir šī modīgā elektroierīce?

Karstā gaisa friteris (air fryer) jeb karstā gaisa grils būtībā ir miniatūra cepeškrāsns, taču tā sildelementi atrodas tikai augšpusē un tiem ir pievienots jaudīgs ventilators. Parasti fritera komplektā ietilpst arī caurumots grozs vai restes, kur tiek ievietoti produkti, tādējādi nodrošinot, ka karstais gaiss piekļūst no visām pusēm un maltīte tiek pagatavota ātri un vienmērīgi.

Šo modīgo elektroierīci īpaši ir iecienījuši veselīga dzīvesveida pārstāvji. Atšķirībā no parastā fritera jeb "taukvāres katliem", kur produkti tiek gatavoti uzkarsētā eļļā, gaisa friterī ir iespējams pagatavot maltīti bez eļļas vai izmantot tikai to nedaudz, taču maltīte nepiedegs, turklāt ēdiens no ārpuses būs kraukšķīgs.

Kas jāņem vērā, izvēloties karstā gaisa friteri?

Pirms šādas ierīces iegādes Elektrum Energoefektivitātes centra speciālisti aicina izvērtēt, kādām vajadzībām vēlaties to izmantot, cik bieži un kāda veida maltīti tajā gatavosiet. Pēc izskata gaisa friteris var atgādināt multivārāmos katlus, tomēr jāatceras, ka tās ir divas dažādas ierīces. Kāda ir to atšķirība? Multivārāmais katls vairāk ir piemērots sautēšanai un vārīšanai, savukārt karstā gaisa friteris – cepšanai.

Izvēloties karstā gaisa friteri, īpašu uzmanību jāpievērš ierīces tilpumam. Jo lielāks tilpums, jo lielāka būs ierīces jauda. Turklāt tas arī nosaka, cik daudz produktus norādītajā laikā un vienā reizē varēsiet pagatavot. Mazāki karstā gaisa friteri (1,2 litri) būs piemēroti 1–2 cilvēkiem, vidēja izmēra (3–4 litri) ieteicami 2–3 cilvēku mājsaimniecībai, bet lielāki (6 litri vai vairāk) būs piemēroti lielākām ģimenēm ar 46 cilvēkiem.

Teorētiski – jo lielāka ģimene, jo lielāka tilpuma friteris ir nepieciešams. Jāņem vērā, ka mazāka tilpuma gaisa cepšanas iekārta nozīmēs arī ātrāku maltītes pagatavošanu, jo produkti sasniedz karsto gaisu ātrāk un daudz biežāk, nekā lielāka tilpuma friterī, kur gaisam ir jācirkulē lielākā tilpnē.

Vienlaikus ir jāizvērtē arī elektroierīces jauda, nosakot, cik ātri konkrētā ierīce sasniegs nepieciešamo temperatūru – jo ātrākā laika posmā, jo mazāk elektrības tā patērēs.

Tirgū ir pieejami dažādi modeļi, kas pamatfunkcijas pildīs līdzvērtīgi. Iespējams izvēlēties gan ierīci ar manuālu temperatūras un gatavošanas laika iestatīšanu, gan arī ierīci, kas automātiski veiks aprēķinus, būs aprīkota ar skārienjutīgu ekrānu un citām papildu funkcijām. Izvērtējot piedāvājumu, jāraugās no individuālām vēlmēm un iespējām.

Ar ko atšķiras cepeškrāsns no karstā gaisa fritera?

Acīmredzamākā atšķirība ir to izmēros – gaisa friteris ir darbvirsmas ierīce (mazā sadzīves tehnika), to ietilpība ir mazāka nekā tradicionālajai cepeškrāsnij. Veiktspējas ziņā karstā gaisa friteris ir līdzvērtīgs cepeškrāsnij, tomēr karstā gaisa friteris ātrāk sasniegs nepieciešamo temperatūru un uzreiz uzsāks gatavošanu, saīsinot kopējo ēdiena gatavošanas laiku un samazinot arī kopējo patērētās elektrības daudzumu.

Ieteicams rūpīgi izvērtēt fritera pieejamās funkcijas, to lietderību. Piemēram, atsevišķiem friteru modeļiem pieejama arī žāvēšana, kas sniedz iespēju izžāvēt dažādus augļus un dārzeņus, ko pēc tam ir iespējams izmantot kā uzkodu vai piedevu maltītēm. Tomēr aicinājums neļauties kārdinājumam, pārdomājot, cik bieži šīs funkcijas patiesi izmantosiet!

Izvērtējot vēlmes par modernās elektroierīces – fritera – iegādi, vērts arī apsvērt variantu par mini cepeškrāsns iegādi, it sevišķi, ja plānots  gatavot vērienīgākas maltītes. Mini cepeškrāsnīm ir pieejamas vairākas papildu funkcijas (līdzīgi kā lielāka tilpuma cepeškrāsnīm), kas nav karstā gaisa friteriem.

Veicot elektroierīču elektrības patēriņa salīdzinājuma aprēķinus, izmantojot elektroierīču maksimālo jaudu, jāsecina, ka iebūvēta cepeškrāsns (71 l) 30 minūtēs patērēs aptuveni 1,77 kWh. Savukārt brīvi stāvoša mazāka cepeškrāsns (6,2–20 l), vidēji patērēs 0,5–1,0 kWh, bet karstā gaisa friteris (4–6,2 l) patērēs līdz 0,7–1,7 kWh.

Kulinārija ar jauno virtuves palīgu

Lai gan visbiežāk karstā gaisa friteris saistās ar  kartupeļu čipsu (frī), vistas "nagetu" pagatavošanu, karstā gaisa cepšanas iekārtas ir daudz universālākas. Tajās var pagatavot lielāko daļu ēdienu, ko parasti gatavotu "taukvāres katlā" vai cepeškrāsnī, tajā skaitā gaļu, zivis, dārzeņus un konditorejas izstrādājumus. Jāņem vērā, ka, izmantojot restes, friterī nav vēlams ievietot produktus mīklas apvalkā, jo mīkla notecēs. Tāpat ieteicams izvēlēties sausās garšvielas, jo mazāks mitruma daudzums nodrošinās kraukšķīgāku rezultātu.

Zinot, ka šī ir veselīga alternatīva taukvāres katlam, lielākajai daļai gaļas produktu nav nepieciešams pievienot eļļu, ja tā ir pietiekami sulīga – jāpievieno tikai sāls un iecienītās garšvielas. Liesākus gaļas gabalus ieteicams nedaudz apsmidzināt ar augu vai rapšu eļļu, kas ir karstumizturīgākas. Savukārt, ja ir vēlme pievienot maltītei kādu mērci, dariet to gatavošanas pēdējās minūtēs.

Rūpes par jauno virtuves palīgu – friteri

  • Vienmēr pirms tīrīšanas atvienojiet elektroierīci no strāvas avota un pārliecinieties, ka tā ir atdzisusi!
  • Karstā gaisa friteri ieteicams iztīrīt pēc katras lietošanas reizes.
  • Lielāko daļu karstā gaisa friteru cepšanas grozus un restes var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā. Ja šādas iespējas tomēr nav, ieteicams izmantot samitrinātu sūkli vai mīkstu lupatiņu, lai piekļūtu visiem groza, restes stūrīšiem un spraugām.
  • Ja pēc gatavošanas ierīces tilpnē uzkrājusies eļļa, to vispirms vēlams izslaucīt ar papīra dvieli.
  • Esiet saudzīgi un netīriet pārāk spēcīgi, izvairieties no abrazīviem (pārāk asiem) tīrīšanas instrumentiem, jo daudzi karstā gaisa friteru grozi ir pārklāti ar nepiedegošu pārklājumu, ko var viegli noberzt.
  • Ja ierīcei pievienotais grozs vai reste ir grūti notīrāmi, iemērciet tos siltā ūdenī uz aptuveni 10 minūtēm un pēc tam nomazgājiet, kā arī rūpīgi noslaukiet.
  • Pēc tīrīšanas rūpīgi nosusiniet ierīci ar sausu drānu, dvieli.

Citus noderīgus padomus skatiet EsmuEfektivs.lvlai gūtu iedvesmu efektīvai un gudrai saimniekošanai un lai uzzinātu ieteikumus pārdomātai elektroierīču izvēlei, ko sniedz Elektrum energoefektivitātes speciālisti!

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.m.buvbaze.lv/user_3213148/
5 gadu 9 mēnešu 20 dienu portālā
Bija online 25 aprīlī 16:00
Meklētājs būvniecības nozarē