Jēkabpilī būvē divas jaunas katlumājas Ziņas

Jēkabpilī būvē divas jaunas katlumājas

Pirmdiena, 7 augustā, 2023

Projektu realizācijas mērķis ir veicināt vietējo atjaunojamo energoresursu (AER) izmantošanu centralizētajā siltumapgādē, aizstājot centralizētā siltumapgādes sistēmā izmantotos fosilos energoresursus ar AER, tādā veidā nodrošinot nepārtrauktu un stabilu siltumenerģijas piegādi esošiem patērētājiem, kā arī nodrošināt siltumenerģijas tarifa prognozējamību un stabilitāti ilgtermiņā.

Projektā Jēkabpilī Tvaika ielā paredzēts centralizētās siltumapgādes sistēmā uzstādīt un pieslēgt ar koksnes šķeldu kurināmu katlu ar kopējo jaudu 8 megavati (MW) un dūmgāzu kondensatoru 2 MW un biomasas padeves sistēmu, kā arī elektrostatisko filtru un citas nepieciešamās palīgiekārtas.

Projektu realizējot, centralizētā siltumapgādes avotā tiks aizstāta būtiska daļa fosilā kurināmā ar AER, samazināsies siltumavota CO2 emisijas par 294,803 tonnām CO2 gadā, tiks uzstādīta moderna siltumenerģiju ražojošās vienība ar kopējo jaudu 10 MW.

Projektēšanu, autoruzraudzību un būvdarbus veic SIA "Mapri Būve", būvuzraudzību veic SIA "Būves un būvsistēmas".

Projekta kopējie izdevumi ir 8,1 miljons eiro, no tiem kopējie attiecināmie izdevumi ir 7,9 miljoni eiro. KF finansējums ir 38,93% no attiecināmajiem izdevumiem, nepārsniedzot 3,089 miljonus eiro, un privātais attiecināmais finansējums 61,07% no attiecināmajiem izdevumiem, nepārsniedzot 4,85 miljonus eiro. Projekta kopējie neattiecināmie izdevumi ir 210 000 eiro.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem, SIA "Mapri Būve" reģistrēta 2014.gadā, tajā patiesais labuma guvējs ir Igaunijas pilsonis Prīts Jāgants. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 36,58 miljoni eiro, zaudējumi - 0,81 miljons eiro.

Savukārt projektā Ķieģeļu ielā plānots centralizētās siltumapgādes sistēmā uzstādīt un pieslēgt ar koksnes šķeldu kurināmu katlumāju ar kopējo jaudu 1,5 MW un biomasas padeves sistēmu, kā arī elektrostatisko filtru un citas nepieciešamās palīgiekārtas.

Projekta gaitā centralizētā siltumapgādes avotā tiks aizstāta būtiska daļa fosilā kurināmā ar AER, samazināsies siltumavota CO2 emisijas par 1021,875 tonnām CO2 gadā, tiks uzstādīta moderna siltumenerģiju ražojošā vienība ar nominālo jaudu 1,5 MW.

Šajā projektā projektēšanu, autoruzraudzību un būvdarbus veic SIA "Jēkabpils PMK", būvuzraudzību veic SIA "Marčuks".

Projekta kopējie izdevumi ir 2,2 miljoni eiro, no tiem kopējie attiecināmie izdevumi ir 1,2 miljoni eiro. KF finansējums ir 35,40% no attiecināmajiem izdevumiem, nepārsniedzot 0,43 miljonus eiro, un privātais attiecināmais finansējums ir 64,60% no attiecināmajiem izdevumiem, nepārsniedzot 0,8 miljonus eiro. Projekta kopējie neattiecināmie izdevumi nedaudz pārsniedz vienu miljonu eiro.

SIA "Jēkabpils PMK", saskaņā ar "Firmas.lv" datiem, reģistrēts 1993.gadā, tajā patiesais labuma guvējs ir Arnis Putniņš. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 21,88 miljoni eiro, bet peļņa - 18 747 eiro.

Abus projektus paredzēts īstenot šogad.

SIA "Jēkabpils siltums" pieder Jēkabpils novada pašvaldībai, liecina "Firmas.lv" dati. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 6,59 miljoni eiro, bet peļņa - 0,69 miljoni eiro.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 3 mēneši 12 dienu portālā
Bija online 13 maijā 21:19
Meklētājs būvniecības nozarē