Colliers: Šogad nekustamo īpašumu tirgū gaidāmā mazāk pārsteigumu Ziņas

Colliers: Šogad nekustamo īpašumu tirgū gaidāmā mazāk pārsteigumu

Pirmdiena, 10 aprīlī, 2023

Šogad nekustamo īpašumu tirgū gaidāmā stabilitāte un mazāk pārsteigumu, advokātu biroja "Ellex Kļaviņš" nekustamā īpašuma brokastīs informēja nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmuma "Colliers" vadītājs Ēriks Bergmans. Viņš skaidroja, ka lēna tirgus izaugsme iepriekšējos gados ir novedusi pie nebūtiskāka tirgus krituma, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, kā arī, jau rēķinoties ar iespējamām krīzēm, kas pieredzētas pērn, kompānijas būs jau laicīgi gatavojušās un pārsteigumu nebūs. Tirgus kļūs paredzamāks. Vienlaikus Bergmans paredz, ka atlaižu veikali, piemēram, "Pepco" palielinās savu tirgus daļu, Latvijā neienāks ievērojami jauni ārzemju uzņēmumi, savukārt iedzīvotāji tērēs savus pandēmijas iekrājumus lielākos pirkumos vai pirmajās iemaksās jauniem īpašumiem. Bergmans skaidroja, ka pērn nekustamo īpašumu tirgu būtiski ietekmēja inflācija, kas ciešā veidā saistīta ar nomas maksu indeksācijām, energokrīze, kuras ietekmē iepirkumu centri saīsināja darba laikus, un augošās būvniecības izmaksas, kā rezultātā būvniecības sektorā valdīja liela neskaidrība.

Vienlaikus viņš norādīja, ka pēc Covid-19 pieprasījums birojos ir pēc mazākām individuālajām darba vietām un lielākām konferenču telpām. Tāpat pandēmijas ietekmē kompānijas, kuras neplāno paplašināšanos, samazina biroju platību par aptuveni 30-50%. Viņš arī atzīmēja, ka nomnieki pieprasa lielāku fleksibilitāti un pieaug pieprasījums pēc kopstrādes telpām - Rīgā kopumā pieejami 5000 kvadrātmetri kopstrādes telpu. Tāpat Bergmans prognozē, ka telpu vakances nomniekiem palielināsies no 15,4% (2022.gadā) līdz 25,2% 2023.gada beigās. Tikmēr vakanču palielināšanās neietekmēs cenu samazināšanos, jo tirgū tiek piedāvātas modernākas un efektīvākas telpas, kas maksā dārgāk.

Tikmēr "Colliers" dati liecina, ka iznomātājiem vakances 2022.gadā bija 1% no kopējā tirgus. Bergmans skaidroja, ka netiek būvēts pietiekami liels apjoms noliktavu un industriālo ēku, jo, lai gan pieprasījums ir, ar to nodarbojas tikai daži uzņēmumi. Projektu īstenotāji nav gatavi būvēt pēc nomnieku nosacījumiem, pieprasījums nāk no vietējajiem uzņēmumiem, nevis lielām ārzemju kompānijām, kā arī būvniecības nozarē trūkst darbaspēka.

Romans Golubevs @user_9210717
https://www.m.buvbaze.lv/user_9210717/
4 gadi 5 mēnešu 13 dienu portālā
Bija online 13 jūlijā 09:58
Meklētājs būvniecības nozarē