Sērijveida dzīvokļi, 2023.gada 1.februāris. Ziņas

Sērijveida dzīvokļi, 2023.gada 1.februāris.

Ceturtdiena, 16 februārī, 2023

2023.gada janvārī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenās konstatētas izmaiņas - mēneša laikā sērijveida dzīvokļu vidējā cena pazeminājās par 0,2%. Sērijveida dzīvokļu vidējā cena noslīdēja līdz 914 EUR/m². Tomēr, salīdzinot ar 2022.gada sākumu, dzīvokļu cenas janvārī bija par 1,3% augstākas.

Rīgas lielākajos mikrorajonos janvārī pārsvarā tika novērotas negatīvas cenu svārstības. Pēdējos divos mēnešos cenu samazinājums bija pavisam niecīgs. Daudzos Rīgas mikrorajonos janvārī netika konstatētas jebkādas izmaiņas dzīvokļu cenās. Tikmēr atsevišķos mikrorajonos konstatēts neliels dzīvokļu cenu pieaugums.

Piedāvājumu skaitam Rīgas lielākajos mikrorajonos aizvadītā gada pēdējā ceturksnī bija lejupslīdoša tendence. Tomēr, kā jau raksturīgi gada sākumā, piedāvājumu skaits janvārī strauji palielinājās, un tas pakāpās virs 1 500 atzīmes. Rīgas lielākajos mikrorajonos piedāvājuma līmenis bija krietni augstāks nekā pirms gada (+67%).

Lielākoties Rīgas lielākajos mikrorajonos cenas dzīvokļiem joprojām bija augstākas nekā 2022.gada sākumā. Lielākais cenu palielinājums kopš pērnā gada sākuma Rīgas mikrorajonos novērots Teikā (+ 6%). Salīdzinot ar 2022.gada sākumu, vairākos mikrorajonos, piemēram, Ķengaragā, Imantā, Purvciemā un Pļavniekos cenas pazeminājās.

Janvārī sērijveida dzīvokļu vidējā cena noslīdēja līdz 914 EUR/m². Cenas bija vidēji par 44% zemākas nekā 2007.gada 1.jūlijā, kad neremontēta sērijveida dzīvokļa vidējā cena sasniedza visu laiku augstāko atzīmi - 1 620 EUR/m².

Janvārī dzīvokļu cenās tika konstatētas izmaiņas. Sērijveida dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējā cena samazinājās divistabu (-0,3%), trīsistabu (-0,1%) un četristabu (-0,3%) dzīvokļiem. Vienīgi vienistabas dzīvokļu vidējā cena saglabājās stabila.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, janvārī dzīvokļu piedāvājums Rīgā palielinājās par 26%. Piedāvājumu skaits ARCO REAL ESTATE analizētajos Rīgas lielākajos mikrorajonos palielinājās arī par 26%. Salīdzinot ar 2022.gada janvāri, dzīvokļu piedāvājums kopumā bija lielāks: kopējais dzīvokļu piedāvājumu skaits bija lielāks par 45%, savukārt lielāko mikrorajonu dzīvokļu piedāvājums bija par 67% augstāks nekā pirms gada.

Apkopojot dzīvokļu piedāvājumu skaitu Rīgas mikrorajonos, var secināt, ka vislielākais piedāvājumu skaits janvārī bija Purvciemā, savukārt vismazākais - Bolderājā.

Pagājušajā mēnesī gandrīz visos Rīgas lielākajos mikrorajonos dzīvokļu piedāvājumu skaits palielinājās. Visvairāk piedāvājumu skaits palielinājās Āgenskalnā (+ 69%). Piedāvājumu skaits janvārī saglabājās stabils Imantā.

Janvārī, analizējot piedāvājuma skaitu proporcionāli mikrorajona lielumam, proti, pēc iedzīvotāju skaita, vislielākais piedāvājums konstatēts Āgenskalnā. Turpretī Imantā piedāvājumu skaits bija proporcionāli vismazākais.

Dzīvokļu piedāvājums proporcionāli Rīgas mikrorajonu lielumam 2023.gada janvārī

Avots: ARCO REAL ESTATE

Janvārī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenās notika izmaiņas. Lielākoties Rīgas lielākajos mikrorajonos tika novērotas negatīvas cenu svārstības. Būtiskākais cenu kritums konstatēts Purvciemā, kur cenas mēneša laikā samazinājās par 1,2%. Savukārt Ķengaragā un Vecmīlgrāvī janvārī konstatētas nelielas pozitīvas cenu svārstības.

Salīdzinot ar 2021.gada sākumu, janvārī sērijveida dzīvokļu cenas bija augstākas par 13%. Savukārt kopš 2022.gada sākuma cenas bija augstākas par 1%.

Sērijveida dzīvokļu augstākās cenas janvārī saglabājās Teikā, kur viena kvadrātmetra vidējā cena mēneša laikā nemainījās - 1 104 EUR/m². Viena kvadrātmetra viszemākā vidējā cena janvārī bija Bolderājā - 700 EUR/m², kas janvārī arī nemainījās.

Janvārī visdārgākie dzīvokļi saglabājās 119. un 104. sērijas mājās, kurās cenas divistabu dzīvokļiem apmierinošā stāvoklī bija robežās no 55 000 līdz 60 000 eiro atkarībā no atrašanās vietas. Savukārt vislētākās bija lietuviešu projekta mājas, kur divistabu dzīvokļu cenu amplitūda bija no 33 000 līdz 45 000 eiro, un Hruščova laika mājas, kurās cenas divistabu dzīvokļiem bija robežās no 30 000 līdz 45 000 eiro atkarībā no mikrorajona.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 25 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē