Jauno projektu mājokļu tirgū cenu kritums nav gaidāms Ziņas

Jauno projektu mājokļu tirgū cenu kritums nav gaidāms

Otrdiena, 24 janvārī, 2023

Jauno projektu mājokļu tirgū cenu kritums nav gaidāms, trešdien diskusijā "Kā inflācija ietekmē mājokļu vērtību?" sacīja nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" valdes loceklis, Vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukalējs.
Viņaprāt, šogad varētu būt vērojama neliela cenu kāpuma sabremzēšanās, taču nekāda jauno mājokļu tirgus pārkaršana un cenu kritums nav gaidāms. Viens no iemesliem ir tas, ka jauno projektu segments Latvijā attīstās lēni un smagi, tāpēc pieprasījums ir nemainīgi augsts. Savukārt sērijveida dzīvokļu tirgū iespējams, ka šogad varētu sagaidīt nelielu cenu pazemināšanos, bet ne lielāku par 5%, prognozēja Laukalējs. Eksperts norādīja, ka nesenie notikumi ar jumta paneļu iebrukšanu lietuviešu projekta mājai Bolderājā un pēc šī notikuma veiktie apsekojumi aktualizējuši jautājumu, vai sērijveida dzīvokļu mājām nepasliktināsies to tehniskai stāvoklis, jo problēmas krājas un parādās arvien biežāk. Viņš piebilda, ka pēc kara sākšanās Ukrainā un straujā inflācijas kāpuma daļa attīstītāju pārdeva savus projektus par pašizmaksu vai nulles peļņu, bet citi attīstītāji, kurus neapgrūtināja bankas kredīts, izlēma ar saviem projektiem nogaidīt.
Vienlaikus Laukalējs atzina, ka tirgū šobrīd ir ļoti daudz nezināmā, tāpēc patlaban ir diezgan riskanti pirkt mājokli, izmantojot kredītu. Tāpat, ja nav finansiālu problēmu, tad arī ar mājokļa pārdošanu labāk būtu nogaidīt, teica eksperts.

Mājokļu attīstītāja "Bonava Latvija" pārdošanas un mārketinga vadītājs Kaspars Ekša atzina, ka pēc kara sākuma virkne attīstītāju iesaldēja savus projektus, cerībā uz cenu normalizāciju nākotnē.
Ekša piebilda, ka patlaban jau vērojamas pozitīvas iezīmes būvmateriālu cenu stabilizācijā, taču inflācijas ietekmē turpina augt darbaspēka izmaksas, kas kopumā nesamazina mājokļu būvniecības izmaksas un spiež celt cenas.
Tāpat Ekša atzina, ka ieguvēji bija tie pircēji, kas pirms kara sākšanās un straujā inflācijas kāpuma iegādājās mājokļus būvniecības stadijā esošos projektos, nofiksējot tā brīža cenu. Pēc šo projektu pabeigšanas cena reizēm bijusi jau par aptuveni 10% augstāka.

 

Romans Golubevs @user_9210717
https://www.m.buvbaze.lv/user_9210717/
4 gadi 5 mēnešu 5 dienu portālā
Bija online 13 jūlijā 09:58
Meklētājs būvniecības nozarē