Jauns pagrieziena punkts Latvijas eksporta biznesa attīstībā Ziņas

Jauns pagrieziena punkts Latvijas eksporta biznesa attīstībā

Ceturtdiena, 5 janvārī, 2023

SAMSUNG C&T un Forta PRO apvieno spēkus, lai kļūtu par pasaulē vadošo moduļu konstrukciju ražotāju

2022.gada decembrī, RĪGĀ, LATVIJĀ - Forta PRO un SAMSUNG C&T paziņo par šī gada nozīmīgo investīciju pasākumu Latvijā. 21.decembrī Latvijas vadošais industriālais ražotājs Forta PRO un Dienvidkorejas uzņēmums SAMSUNG C&T apvienoja spēkus, lai kļūtu par pasaules vadošo moduļu konstrukciju uzņēmumu, iezīmējot vērienīgus attīstības plānus gan Latvijā, gan ārvalstīs.

SAMSUNG C&T Engineering & Construction Group nodarbojas ar mājokļu, biroju, rūpniecisko ēku, infrastruktūras un spēkstaciju būvniecību ar kopējo apgrozījumu 10 miljardi ASV dolāru (2021.gadā) un 5 500 darbiniekiem. SAMSUNG C&T ir iespaidīgs realizēto projektu apjoms visā pasaulē, no kuriem ievērojamākie projekti ir debesskrāpji, tostarp 828 metrus augstais Halīfa tornis Dubaijā un Petronas dvīņu torņi Malaizijā. Daži no ievērojamākajiem civilajiem projektiem ir Mērsijas upes tilts Apvienotajā Karalistē, Rijāda metro Saūda Arābijā un Pusanas osta Dienvidkorejā.

Forta PRO ir Latvijā bāzēts moduļu konstrukciju uzņēmums, kas galvenokārt fokusējas uz eksporta tirgiem un specializējas lielizmēra augstceltņu moduļu ēku būvniecībā, kam ir ražotnes Jelgavā un Ventspilī, un kas nodarbina 400 darbinieku. Forta PRO realizētie projekti ir saņēmuši apbalvojumus un atzinību par izcilību vairākos starptautiski atzītos būvniecības nozares konkursos.

Nesenais investīciju un biznesa sadarbības lēmums ir abu uzņēmumu ilgtermiņa un uzticības pilnā darba rezultāts, kā galvenais mērķis ir paplašināt un attīstīt moduļu būvniecības tehnoloģiju. Šī sadarbība ir nozīmīgs solis, lai apvienotu abu uzņēmumu industriālo zinātību un pieredzi, kas var mainīt ierasto būvniecības tirgus praksi Latvijā un ārpus tās robežām. Apvienojot abu uzņēmumu eksporta plūsmas, būs iespējams būtiski palielināt ražošanas apjomus Latvijā, paaugstināt eksportētās produkcijas pievienoto vērtību un paplašināt uzņēmumu starptautisko mērogu. Šāda uzņēmējdarbības paplašināšana būtiski ietekmēs jaunu darbavietu radīšanu Latvijā, tehnoloģiskās zinātības un zināšanu apmaiņu, kā arī būvniecības procesu automatizāciju, un kalpos arī kā svarīgs signāls starptautiskajai investoru sabiedrībai.

Abu uzņēmumu darbības izvēršana un paplašināšana visā pasaulē būs vēl nebijis notikums vietējā būvniecības tirgū. Turklāt uzņēmumi plāno atvērt moduļu konstrukciju ražotnes un nodrošināt to darbību visā pasaulē, kas palielinās augstas pievienotās vērtības Latvijas uz zināšanām balstītas produkcijas pieejamību pasaules būvniecības tirgos.

Tehnoloģiskās zinātības ieplūšana no tik progresīva partnera ir unikāla Latvijas rūpnieciskajā vidē un ļaus izmantot jaunāko pasaules tehnoloģiju sniegtās iespējas. Forta PRO plāno attīstīt esošos un inovatīvus produktus, kas veicinās Latvijas būvniecības nozares attīstību.

Forta PRO un SAMSUNG C&T sadarbības fakti:

• Tiek prognozēts, ka 2023.gadā Forta PRO apgrozījums ievērojami palielināsies, un turpmāko trīs gadu laikā tiks īstenots plašs izaugsmes plāns, tādējādi kļūstot par vienu no vadošajiem moduļu ražotājiem pasaulē.

• Investīcijas ietekmēs Latvijas reģionu attīstību, palielinās nodokļu ieņēmumus un radīs jaunas darbavietas Ventspilī un Jelgavā. 2023.gadā paplašināšanās ietvaros Forta PRO darbinieku skaits sasniegs ~ 700.

• Papildus jau esošajām ražotnēm ar ražošanas apjomu ~ 120 000 m2 gadā Forta PRO nākamo piecu gadu laikā plāno paplašināt savas ražotnes, lai ievērojami palielinātu ražošanas apjomus.

• Forta PRO un SAMSUNG C&T ir parakstījuši līgumu par būvniecības risinājumu ražošanu un piegādi dažādiem globāliem moduļu būvniecības projektiem, pirmajam projektam jau esot tā īstenošanas stadijā.

• Šī darījuma mērogs, kā arī tāda nozīmīga investora kā SAMSUNG C&T ienākšana Latvijas tirgū liecina par Latvijas investīciju vides pievilcību starptautiskajā sabiedrībā, kā arī apliecina vietējās tehnoloģiskās zinātības, kompetences un kvalificēta darbaspēka augsto attīstības līmeni.

SAMSUNG C&T ienākšana Latvijas tirgū notiks caur investīcijām Forta PRO, tomēr mēs saskatām potenciālu rast veidus palielināt SAMSUNG C&T ieguldījumu Latvijas ekonomikā, paplašinot sadarbību ar Forta PRO un koordinējot šo sadarbību ar Latvijas valsts iestādēm.

Sadarbības līguma parakstīšanas ceremonija

Par Forta PRO

Forta PRO ražo augstas kvalitātes moduļu vienības, kas ir piemērotas viesnīcu, dzīvojamo ēku, studentu mītņu, īres dzīvokļu, slimnīcu, klīniku, vannas istabu moduļu un daudzu citu objektu būvniecībai. Modulārās būvniecības metodes ļauj būvēt ekoloģiski tīras un ilgtspējīgas ēkas, vienlaikus ietaupot enerģiju un laiku, minimāli ietekmējot apkārtējo objektu darbību.

Forta PRO spēj ātri un efektīvi veikt pilnu plānošanas, projektēšanas un būvniecības ciklu vai paplašināt esošās ēkas, kā arī nodrošināt atbalstu klientiem, pateicoties mūsu Eiropas ražotnēs saražotiem 120 000 kvadrātmetriem moduļu gadā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē