LGS saņems 26,263 miljonus eiro gaisa satiksmes vadības torņa celtniecībai Ziņas

LGS saņems 26,263 miljonus eiro gaisa satiksmes vadības torņa celtniecībai

Ceturtdiena, 22 decembrī, 2022

Par gaisa satiksmes organizēšanu Latvijā atbildīgā VAS "Latvijas gaisa satiksme" no Eiropas Savienības (ES) saņems 26,263 miljonus eiro gaisa satiksmes vadības torņa celtniecībai, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijas pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka otrdien, 20.decembrī, Eiropas Infrastruktūras savienošanas instrumenta transporta komiteja izskatīja un atbalstīja "Latvijas gaisa satiksmes" iesniegto projektu ar līdzfinansējumu 50% jeb 26,263 miljonu eiro apmērā gaisa satiksmes infrastruktūras uzlabošanai un pielāgošanai divējādam lietojumam, proti, gan civiliem, gan militāriem mērķiem.

"Ģeopolitiskā situācija saistībā ar Krievijas izvērsto karu Ukrainā radīja nepieciešamību aktīvi attīstīt un stiprināt militārās spējas, kur aviācija ir viena no būtiskām komponentēm. Strikti reglamentētajā aviācijas nozarē arvien vairāk tiek noteiktas jaunas prasības, kas vērstas galvenokārt uz gaisa satiksmes vadības drošuma līmeņa paaugstināšanu. Drošuma līmeņa paaugstināšanas priekšnoteikums ir infrastruktūras tehniskā un tehnoloģiskā attīstība, tostarp tās pielāgošana militāriem mērķiem," norāda "Latvijas gaisa satiksmes" valdes priekšsēdētājs Dāvids Tauriņš.

Viņš arī atzīmē, ka sākotnēji "Latvijas gaisa satiksme" plānoja realizēt jaunā gaisa satiksmes vadības torņa projektu, izmantojot savus līdzekļus un aizņēmumu bankā, taču Covid-19 pandēmijas un Krievijas iebrukuma Ukrainā sekas aviācijas nozarē ir radījušas tādu situāciju, kurā tas vairs nav iespējams. 

Kompānijā atzīmē, ka 2022.gada 12.maijā Eiropas Infrastruktūras savienošanas instrumenta transporta komiteja izsludināja transporta nozares projektu konkursu CEF līdzfinansējuma saņemšanai ar īpašu nosacījumu - transporta infrastruktūras pielāgošanai gan civiliem, gan militāriem mērķiem.

"Latvijas gaisa satiksme" sagatavoja atbilstošu projekta pieteikumu "Riga Enhanced ATM Infrastructure Development" un, pēc Satiksmes ministrijas un Aizsardzības ministrijas pozitīvo atzinumu saņemšanas, iesniedza projekta pieteikumu Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides izpildaģentūrai (CINEA). 

Jau ziņots, ka "Latvijas gaisa satiksme" šogad 11 mēnešos vadīja 181 178 lidojumus, kas ir par 21,8% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā. Tostarp 50 071 lidojums bija uz un no Rīgas lidostas, kas ir par 46,7% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, bet 131 107 lidojumi bija tranzītā, kas ir pieaugums par 14,3%.

"Latvijas gaisa satiksme" ir 100% valsts uzņēmums, tā pienākums ir nodrošināt gaisa telpas lietotājus ar aeronavigācijas pakalpojumiem.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 24 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē