Kā samazināt enerģijas patēriņu ēkās? Ziņas

Kā samazināt enerģijas patēriņu ēkās?

Piektdiena, 28 oktobrī, 2022

Šis jautājums jo dienas kļūst aktuālāks ikvienam – iedzīvotājiem, uzņēmējiem, pašvaldībām. Energoresursu cenu kāpums, ģeopolitiskā situācija, pārvades tīklu un staciju remontdarbi, laika apstākļi un daudz kas cits ietekmē rēķinu par patērēto enerģiju. Kā ietaupīt, būt efektīvākiem un zaļākiem pret vidi, apsaimniekojot koplietošanas telpas vai birojus? Par to varēja uzzināt Elektrum Energoefektivitātes centra rīkotajā bezmaksas vebinārā šā gada 19. oktobrī “Kā samazināt enerģijas patēriņu?”.

Ēku stāvoklis Rīgā

Rīgas Enerģētikas aģentūras speciālists Valdis Ratniks uzsvēra, ka būtiski ir apzināt situāciju, jo, pieaugot elektroenerģijas cenai un tēriņiem par siltumu, aug arī pilsētas izdevumi. No 22 miljoniem eiro 2015. gadā tie pieauguši līdz 73 miljoniem eiro 2023. gadā, piepildoties negatīvākajām prognozēm. 

Tāpēc arī pilsēta iniciē apjomīgus energoefektivitātes pasākumus, kas ne tikai samazina finanšu slogu, bet palielina energoresursu pieejamību. Tas attiecas gan uz elektroenerģiju, gan dabasgāzi, gan citiem enerģijas resursiem. 

Jau šī gada pavasarī uzsākta iekštelpu temperatūras samazināšana un rūpīgāka kontrole laikā, kad telpās neuzturas cilvēki. To viegli izdarīt, izmainot iestatījumus siltummezglu vadības blokos. Daudzas publiskās ēkas netiek izmantotas pat divas trešdaļas no visa laika, ņemot vērā nakts stundas, nedēļas nogales un brīvdienas. Par vienu grādu samazināta iekštelpu temperatūra samazina siltumenerģijas patēriņu par 5-7% no gada patēriņa. 

Būtisku enerģijas ietaupījumu dod arī ventilācijas sistēmu darbības rūpīga kontrole un ieregulēšana, izmantojot moderno tehnoloģiju risinājumus. Ventilācijas sistēmai ir jāstrādā, kad telpās ir cilvēki. Ierīču vadības blokos var iestatīt ieslēgšanās/izslēgšanās laikus un norādīt iekārtu darba jaudu, kontrolējot CO2 līmeni telpās. Ietaupīt palīdz arī regulāra filtru nomaiņa. 

Arī kondicionieru darbības kontrolēšana dod būtisku enerģijas ietaupījumu. Tie nedrīkst darboties ārpus ēkas darba laika! Optimālā ieslēgšanās temperatūra ir 25 C, un, protams, kondicionieru darbības laikā logiem un durvīm ir jābūt aizvērtām. 

Viens no diskutablākajiem jautājumiem Rīgā ir ielu apgaismojums. Lai ietaupītu, divās apkaimēs pret energoefektīvākiem tika nomainīti 1800 gaismekļu. Tāpat tika samazināta apgaismojuma degšanas intensitāte, kur tas ir iespējams. Ir vietas, kur apgaismojumu naktīs uz stundu izslēdz. Tāpat ietaupīt ļauj ēku fasādes apgaismojuma izslēgšana nakts stundās. Arī veikta neefektīvo spuldžu nomaiņa visās Rīgas domes iestādēs. 

Nākotnē paredzēts iekštelpu un ārtelpu apgaismojumam izmantot tikai LED risinājumus, karstā un aukstā ūdens patēriņa samazināšana, jaunas elektroierīces turpmāk tiks iegādātas tikai energoefektīvākās. Paredzēta saules paneļu izvietošana uz pašvaldības ēku jumtiem. Tāpat notiks apkures sistēmu atjaunošana, termoregulatoru uzstādīšana.

Kā izglītot daudzdzīvokļu ēku iemītniekus?

¾ no Eiropas iedzīvotājiem dzīvo pilsētās. Un, piemēram, Rīgā 85% iedzīvotāju dzīvo dzīvokļos. Savukārt lielākai ēkai ir zemāks īpatnējās enerģijas patēriņš nekā vienģimenes mājai, tāpēc svarīgi saprast, kā mēs attiecamies pret dzīvojamajām mājām un likt iedzīvotājiem domāt par savu māju enerģijas patēriņu. 

Elektrum Energoefektivitātes centra eksperte Anna Luīze Blodone skaidroja, ka svarīgi iedzīvotājus ilgtermiņā izglītot un informēt par dažādām izmaiņām energoefektivitātes pasākumos, ar laiku mainot cilvēku uzvedību. Un tad tiek pierasts, piemēram, ka kāpņu telpas durvīm jābūt vienmēr aizvērtām, vēdinot logi jāatver pilnībā, un gaisma, kad tā nav vajadzīga, ir jāizslēdz. Cilvēkiem ir jāzina, kāds būs ieguvums no viņu darbībām. To palīdz paveikt atgādinājumi un arī tehnoloģijas, piemēram, kustības sensori koplietošanas telpās, kas ieslēdz apgaismojumu tad, kad tas patiešām ir nepieciešams un izslēdz, kad apgaismojuma zonā neviena nav.  

Tāpat svarīgi saprast, kas notiek ar pašu ēku. Piemēram, ēkas energoaudits, kas  ļauj precīzi novērtēt ēkas enerģijas izmaksu samazinājuma potenciālu gan no ēkas norobežojošo konstrukciju siltināšanas, gan iedzīvotāju paradumu maiņas pasākumiem. Turklāt detalizēts ēkas energoaudits ir obligāta prasība, lai saņemtu publisko līdzfinansējumu ēkas renovācijai.  

Par ieradumu jākļūst sekošanai sava mājokļa elektroenerģijas patēriņam, lai  izdarītu secinājumus, kuras ierīces patērē visvairāk enerģijas un kāpēc. Iespējams ir laiks tās nomainīt ar jaunākām, energoefektīvākām, iespējams arī jāmaina to lietošanas paradumi. Ja mājoklī nav viedā skaitītāja, analīzei nepieciešamās ziņas var iegūt atslēdzot ierīces un nosakot, vai ir “slēptie” patērētāji, kā arī izmantojot jaudas mērītājus un viedās rozetes. Ja mājoklī ir viedais skaitītājs, var analizēt patēriņu pa dienām un stundām, atslēdzot ierīces un novērtējot to patēriņu. Lielākie patērētāji parasti ir elektriskā apsilde un elektriskā karstā ūdens sagatavošana.

Ērta iespēja ir Elektrum Energo pulss – padomdevējs, kas atrodams 
elektrum.lv. Lai rīku izmantotu, jāautorizējas elektrum.lv un jāienāk Energo pulss sadaļā, kur jāaizpilda anketa par savu mājokli. Ja elektroenerģiju individuāliem patērētājiem iespējams uzskaitīt salīdzinoši viegli, tad ar siltumenerģiju pašlaik ir citādi. Lai to izskaitītu, nepieciešams uzstādīt alokatorus – ierīces siltuma uzskaitīšanai un sadalei. Ar šo ierīci var izvērtēt reālos siltuma patērētājus, kur rodas siltuma zudumi un kur siltums tiek patērēts nelietderīgi, kā arī uzraudzīt reālo siltuma patēriņu. Tā ir iespēja regulēt patēriņu un samazināt patērētā siltuma daudzumu. Ir pierādīts, ka, uzstādot alokatorus, ēkas siltumenerģijas patēriņu var samazināt par 20%.  

Daudzdzīvokļu ēku ventilācijas risinājumi un ēku vadības sistēmas

Efektīva ventilācija arī ir viens no veidiem, kā samazināt enerģijas patēriņu, turklāt vienlaikus tā ir iespēja rūpēties par mājas iemītnieku un apmeklētāju veselību, pašas ēkas konstrukciju stāvokli. 
Lasi šeit, lai uzzinātu INNOVATION B&G speciālista Viktora Goljadiņeca ieteikums par daudzdzīvokļu ēku ventilācijas risinājumiem un Siemens speciālista Andreja Misjuka sniegto informāciju, kā novērtēt ēku automatizācijas un vadības sistēmas funkciju ietekmi uz ēku energoefektivitāti.  

Izglītojoši vebināri Elektrum Energoefektivitātes centrā 

Elektrum Energoefektivitātes centrs ar 25 gadu uzkrāto pieredzi izglīto par daudzveidīgiem risinājumiem energoefektivitātes paaugstināšanā, regulāri rīkojot bezmaksas vebinārus un pasākumus, sniedzot konsultācijas. 

Visi šī vebināra materiāli ikvienam ir pieejami elektrum.lv/seminari sadaļā "Semināru arhīvs", kā arī aicinām pieteikties nākamajiem bezmaksas vebināriem  – 2. novembrī "Kā pāriet uz elektroauto parku uzņēmumam?" un 30. novembrī "Kā trenēt savu enerģijas patēriņu?".

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.m.buvbaze.lv/user_3213148/
5 gadu 8 mēnešu 23 dienas portālā
Bija online 20 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē