BALTA: būvniecības inflācija liek pārskatīt arī īpašuma apdrošinājuma summas Ziņas

BALTA: būvniecības inflācija liek pārskatīt arī īpašuma apdrošinājuma summas

Piektdiena, 19 augustā, 2022

Šī gada pirmajos septiņos mēnešos AAS BALTA (PZU grupa) nekustamo īpašumu apdrošināšanas atlīdzībās izmaksātais apjoms sasniedzis jau teju 2,7 miljonus eiro, kas salīdzinājumā ar līdzvērtīgu laika periodu pērn ir par 17,1% vairāk. Kā norāda apdrošinātājs, izmaksāto atlīdzību apjomu būtiski ietekmē būvniecības inflācija Latvijā. Tās ietekmē sadārdzinās mājokļa atjaunošanas izmaksas pēc negadījuma, kas var būtiski pārsniegt summu, par kādu ēka sākotnēji apdrošināta.

"Ja 2021.gada straujo būvniecības izmaksu pieaugumu par aptuveni piektdaļu varēja skaidrot ar Covid-19 pandēmijas radītajām sekām, tad šā brīža cenu lēcienu galvenokārt nosaka Krievijas īstenotā kara Ukrainā izraisītā ekonomiskā nestabilitāte visā pasaulē. Redzam, ka ik mēnesi būvmateriālu cenas, būvniecības procesos izmantoto iekārtu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas, kā arī strādnieku darba samaksa turpina pieaugt. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem būvniecības izmaksas pēdējā gada laikā palielinājušās par 21,9%. Turklāt esošās prognozes rāda, ka būvniecības izmaksu pieaugums turpināsies, tādējādi tiešā veidā ietekmējot arī īpašuma apdrošināšanas nozari," stāsta BALTA Privātpersonu īpašuma produktu vadītājs un risku parakstītājs Arnolds Linītis.

BALTA eksperts norāda, ka apdrošināšanas nozarē būvniecības inflāciju jūt ikviens - gan tie, kuri būvē un remontē, gan arī tie, kuri šobrīd tieši pretēji - neko nebūvē, neremontē un pat neplāno to darīt.

"Inflācija skar katru, kurš apdrošina savu īpašumu, jo ēkas tiek apdrošinātas to atjaunošanas vērtībā. Tāpēc arī ēkas apdrošināšanas summai jābūt tādai, lai pietiktu naudas tās uzbūvēšanai no jauna. Patlaban, kad būvniecības inflācija arvien turpina pieaugt, ieteicams izvēlēties lielāku - pietiekošu apdrošinājuma summu, varbūt samaksāt nedaudz vairāk par apdrošināšanu, bet justies pasargātam, ja nelaime tiešām notiek, lai beigu beigās nesanāk tā, ka īpašuma atjaunošanai nepieciešamā summa jau pēc pusgada būtiski pārsniedz polisē sākotnēji norādīto apdrošinājuma summu. Rezultātā līdzekļi pilnīgai ēkas atjaunošanai var nepietikt," norāda Arnolds Linītis.

Inflācijas apmēru šobrīd ir iespējams novērtēt, apkopojot BALTA veiktās izmaksas par biežāko nekustamā īpašuma bojājumu iemeslu - šķidruma un tvaika noplūdēm. Kā norāda apdrošinātājs, tieši šajā kategorijā par 23,1% audzis arī vidējās atlīdzības apjoms, patlaban sasniedzot 1311 eiro par gadījumu. Analizējot BALTA klientu iesniegtās tāmes, redzama būvniecībā izmantoto materiālu sadārdzināšanās, kas atsevišķās izmaksu pozīcijās svārstās no 36% līdz pat 120%. Turklāt būvniecības izmaksu pieaugums skar ne tikai klientus, kuriem iestājies apdrošināšanas gadījums, bet arī klientus, kuriem ir objekti celtniecības procesā vai notiek remontdarbi, jo remontdarbu pabeigšana izmaksā dārgāk, nekā plānots. Pēc BALTA aprēķiniem minimālā izmaksas, lai uzbūvētu jaunu māju vai atjaunotu māju pēc ugunsgrēka, uz vienu kvadrātmetru patlaban pārsniedz 1400 EUR.

"Neviens apdrošinātājs nevar ietekmēt būvniecības cenu izmaiņas, taču mēs varam tām pielāgoties un kopā ar klientu pārliecināties, lai ēkas tiek apdrošinātas tā, ka zaudējumu gadījumā klients būtu pilnībā finansiāli pasargāts," norāda BALTA eksperts, aicinot rūpēties par savu finansiālo drošību ne tikai apdrošinot īpašumu, bet arī pārliecinoties, ka tas izdarīts pietiekamā apmērā.

BALTA ieteikumi mājokļa drošībai

• Novērtē sava īpašuma atjaunošanas vērtību un salīdzini ar apdrošināšanas polisē norādīto, ja apdrošinājuma summa šķiet pārāk zema, sazinies ar savu apdrošinātāju un veic izmaiņas polisē, lai pilnībā pasargātu savu mājokli.

• Rīkojies proaktīvi, lai pasargātu mājokli no iespējamās nelaimes - ievēro un laikus pildi valstī noteiktos normatīvos aktus, piemēram, parūpējies par regulāru un savlaicīgu apkures sistēmu apkopi, elektroinstalācijas pārbaudi u. c.

• Novērs redzamos bojājumus to sākuma stadijā, negaidot līdz tie pāraug nekontrolējamos zaudējumos. Piemēram, ja virtuvē vai vannas istabā ir bojāta, tekoša caurule, tā vietā, lai zem tās paliktu bļodiņu ūdens uzkrāšanai, laikus izsauc santehniķi, kurš novērsīs bojājumu. Bet, ja mājoklī manāmas regulāras problēmas ar elektrību, izsauc elektriķi, kurš pārbaudīs un atbilstoši novērtēs elektroinstalāciju.

• Iestājoties šķidruma vai tvaika noplūdei, kā arī uguns riskam, bieži tiek nodarīti zaudējumi arī kaimiņiem, līdz ar to ieteicams izvērtēt iespējas iegādāties civiltiesiskās apdrošināšanas jeb CTA polisi ar atbilstošu limitu, jo esošie limiti, kas norādīti mājokļa apdrošināšanas polisēs, pie esošā būvniecības izmaksu pieauguma var nebūt pietiekami netiešo seku likvidēšanai.

• Uzstādot saules paneļus uz ēkas, pārliecinies, vai ēkas apdrošinājuma summā esi iekļāvis saules paneļu sistēmu un vai izvēlētais limits ir pietiekams potenciālo bojājumu novēršanai.

Par apdrošināšanas sabiedrību BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. 2021.gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms bija 116 miljoni eiro. Latvijas iedzīvotāji 18 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU grupā, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un lepojas ar vairāk nekā 22 miljonu klientu uzticību piecās valstīs. 2020.gadā PZU grupas parakstīto prēmiju apjoms sasniedza 5,48 miljardus eiro. Plašāka informācija internetā www.balta.lv un www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē