Degvielas cenu un laikapstākļu ietekmē kavējas zāles pļaušana pašvaldības teritorijās Talsos Ziņas

Degvielas cenu un laikapstākļu ietekmē kavējas zāles pļaušana pašvaldības teritorijās Talsos

Pirmdiena, 18 jūlijā, 2022

Šogad vairāku iemeslu dēļ, tostarp degvielas cenu un laikapstākļu ietekmē, zāles pļaušana pašvaldības teritorijās Talsos nerit tik raiti, kā ierasts, aģentūra LETA uzzināja Talsu novada pašvaldībā.

Vietvara skaidro, ka tam par iemeslu ir gan mainīgie laikapstākļi, gan degvielas cenu pieaugums, gan stabila darbaspēka trūkums. SIA "Talsu namsaimnieks", kas šogad pilsētā gādā par pļaušanu, atzīst, ka sarežģījumi ir, bet tie tiek risināti, lai neciestu pilsētas vizuālais kopskats.

Pilsētā zāles pļaušanas pakalpojuma sniedzējs vairākus gadus tiek izvēlēts atklātā iepirkuma konkursā. Šogad saimnieciski izdevīgāko cenu piedāvāja pašvaldības kapitāldaļu uzņēmums "Talsu namsaimnieks".

Uzņēmums atzīst, ka zāles pļaušanas ātrums šogad ir lēnāks, bet to ietekmē vairāki faktori. "Talsu namsaimnieka" nedzīvojamā fonda struktūrvienības vadītājs Bruno Lembergs skaidro, ka šīs sezonas sākumā zāle augusi īpaši strauji, kas pieprasīja atsevišķu vietu biežāku pļaušanu.

Lai nodrošinātu pļaušanu, uzņēmums izmanto arī apakšuzņēmēju pakalpojumus, bet tagad, pieaugot degvielas cenām, apakšuzņēmējiem par iepirkumā definēto izcenojumu šo pakalpojumu sniegt vairs nav finansiāli izdevīgi.

"Zāles pļaušanu Talsos vidēji nodrošina seši cilvēki, izmantojot dažādu pļaušanas tehniku. Šogad ir sarežģīti piesaistīt darbaspēku. Cilvēki piesakās, bet pēc neilga laika darbu pamet, turklāt šis ir sezonas darbs, kas nesniedz stabilitātes izjūtu. Protams, zāles pļaušana ir fiziski smags darbs. Cilvēki ir pakļauti laikapstākļiem, Talsu pilsēta ir kalnaina, līdz ar to pļaušanas apstākļi ir sarežģīti," skaidro Lembergs.

Pašlaik kritiskākie punkti Talsos ir Vilkmuižas ezera apkārtne, Pilskalns, Rīgas un Dundagas iela. Tuvākajā laikā tiks iesākta Pilskalna pļaušana, tomēr Lembergs uzsver, no apkārtējiem saņemtas arī pozitīvas atsauksmes un ieteikumi ļaut Pilskalnā uzziedēt pļavas puķēm un augiem arī citus gadus.

"Firmas.lv" dati liecina, ka pašvaldības uzņēmuma "Talsu namsaimnieks" apgrozījums pērn bijis 3 583 408 eiro, bet peļņa - 157 898 eiro. Uzņēmumu vada Egils Bariss.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē