Zemgalē apskata izcilu koka būvi, bērnu laukumu un ražotni Ziņas

Zemgalē apskata izcilu koka būvi, bērnu laukumu un ražotni

Pirmdiena, 23 maijā, 2022

Skates Gada labākā būve Latvijā 2021 žūrija 20.maijā noslēdza skatei pieteikto būvju apskati, apmeklējot pāris objektus Rīgā un vairākas būves Zemgalē.

 

Ekspertu iespaidus apkopojis žūrijas vadītājs Normunds Grinbergs, Latvijas Būvnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs.

 

Dzīvojamai mājai Jēzusbaznīcas ielā 13, Rīgā, labi renovēta fasāde. Lai arī dzīvokļu skaits ēkā ir neliels, iemītnieki fasādi sakārtojuši ar pašvaldības atbalstu būvmantojuma saglabāšanas programmā.

 

Sv.Jēkaba katedrāles restaurācija rit kopš 2016.gada, pērn atjaunojot torni un jumtu. Žūrija uzkāpa baznīcas tornī, stāsta Grinbergs: «Pārliecinājāmies par torņa vēsturisko konstrukciju restaurācijas kvalitāti, jo nekur nekas nepilēja, kamēr ārā lija stiprs lietus. Atkal paveikts iespaidīgs darbs no arhitektu un būvnieku puses.»

 

Bērnu atpūtas un rotaļu pilsētiņu Uzvaras parkā, Jelgavā, ekspertiem izrādīja projekta autore ainavu arhitekte Kristīne Dreija. «Te izdevies salikt idejas, ko autore redzējusi citās valstīs, kur ir citāda pieeja bērnu laukuma veidošanai,» iespaidus atklāj žūrijas vadītājs, «visas koka detaļas ir no dabas ņemtas neapstrādātas un saliktas vienotos objektos, izveidojot mūsdienīgu, oriģinālu un kvalitatīvu vidi. Lielais laukums sadalīts septiņos mazākos, katrs nosaukts kāda Latvijas dzīvnieka vārdā, un bērniem zvēriņš jāatrod. Žūrija gatava te atgriezties ar bērniem un mazbērniem!»

 

Latvijas valsts mežu Zemgales reģiona klientu centrs Rīgas ielā 54A, Jelgavā, būvēts pēc līdzīga koncepta, kāds jau iepriekš izmantots uzņēmuma ēkās. «Tā ir izcila koka būve, kas pieejama sabiedrībai un pielāgota valsts uzņēmuma darbinieku un apmeklētāju vajadzībām. Tā pierāda, ka varam ļoti veiksmīgi būvēt lielas ēkas no koka,» uzsver Grinbergs.

 

Lielvircavas muižas kungu nama restaurētās 2.stāva telpas izrādīja tūrisma informācijas centra vadītāja Zanda Zariņa, kura šeit ar lielu entuziasmu strādā astoņus gadus un vietējo cieņpilni iedēvēta par Muižkundzi. Seno objektu Jelgavas novada pašvaldība atjauno ar mērķi izveidot ekspozīcijas vietu vēsturiskām liecībām, lai tā kalpotu kā sabiedrisku notikumu vide un ceļotāju galamērķis. Žūriju īpaši iespaidoja rūpīgā attieksme būves atjaunošanā un attīstībā.

 

Mēmeles iela Bauskā ilgus gadus bija nesakārtota un nepalīdzēja pilsētas satiksmē. Tagad te nostiprināti krasti, ierīkota ērta brauktuve, autostāvvietas un pastaigu taka. No pilsētas puses paveras skaists skats, un tālāk iela ar rotācijas apli pieslēdzas autoceļam uz pagastiem. Žūrija pārliecinājās, ka atjaunotā iela ir iecienīta pastaigu vieta, un līdz ar atjaunošanu satiksme padarīta ērtāka un drošāka.

 

Olu produktu lielražotājas Balticovo galvenajā bāzē Iecavas pagastā uzbūvēta moderna ražotne ar olu šķirošanas, pakošanas un pārstrādes cehiem. «Tā ir ļoti mūsdienīga, pārdomāta ražotne,» redzēto atklāj žūrijas vadītājs, «jaunajā kompleksā šķiro un pārstrādā olas, ko vistas izdējušas citās ēkās. Galvenokārt te top olu produkcija lieliem ēdināšanas un pārtikas ražošanas uzņēmumiem. Ļoti iespaidīgas noliktavas un cehi, ko varēja apskatīt pa logiem no tehniskā gaiteņa, jo te ir ļoti stingri higiēnas un pārtikas drošības noteikumi. Uzkāpām uz jumta, kur ir tehniskās iekārtas. Ļoti iespaidīga ražošanas būve.»

Fotogrāfijas no skatei pieteikto būvju apskates Rīgā un Zemgalē.

Turpmākajās divās nedēļās žūrijas dalībnieki novērtēs visas skates otrajā kārtā apskatītās būves atbilstoši nolikuma vērtēšanas kritērijiem, apkopos vērtējumus un lems par būvēm, ko izvirzīs skates trešajai kārtai – finālam. Finālā iekļuvušās būves prezentē būvētājs un pasūtītājs, stāsta par būves tapšanas gaitu, akcentējot nolikuma 7.punktā minētos kritērijus, un pamato, kādēļ būve pretendē balvai Gada labākā būve Latvijā 2021, kā arī atbild uz žūrijas un citu klausītāju jautājumiem.

 

Latvijas Būvnieku asociācijas un Latvijas Būvinženieru savienības sadarbībā ar 21 profesionālo biedrību un nozares institūciju rīkotā skate Gada labākā būve Latvijā šogad notiek 24.reizi. Žūrija vērtē vairāk nekā 60 pērn ekspluatācijā nodotās būves, infrastruktūras un ainavu objektus.

Šogad skates galvenais partneris ir zīmols Ceresit ar kompāniju Henkel Balti OU. Skates norisi atbalsta Saint-GobainMiTek BalticEJOTBaumitGeberitCollomixAlejas projektiLandscape ConstructionS.B.C.PERI un Tikkurila.

 

Skates rīkotāju partneri ir 15 būvniecības nozares nevalstiskās organizācijas, Būvniecības valsts kontroles birojs, VAS Valsts nekustamie īpašumi, Latvijas Pašvaldību savienība, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, RISEBA FAD un nozares žurnāls Būvinženieris.

Informatīvie atbalstītāji: žurnāls Būvinženieris, LETA, Nozare.lv, building.lv, archidea.lv, abc.lv, buvbaze.lv.

 

Vairāk informācijas – skates koordinatore Baiba Mierkalne, tālrunis 26484891, e-pasts gadabuve@gmail.com.

Buvinzenieru Savieniba @latvijas_buvinzenieru_savienba
https://www.m.buvbaze.lv/latvijas_buvinzenieru_savienba/
3 gadi 5 mēnešu 12 dienu portālā
Bija online 16 oktobrī 11:56
Meklētājs būvniecības nozarē