Ar siltumizolāciju paplašina telpu un vairo saules gaismu Būvniecība
Foto: Kingspan

Ar siltumizolāciju paplašina telpu un vairo saules gaismu

Ceturtdiena, 21 aprīlī, 2022

Pareizi izvēlēts un atbilstošs ēkas fasādes siltumizolācijas materiāls sniedz vairāk priekšrocību kā tikai ēkas energoefektivitātes paaugstināšana un patērētās enerģijas izmaksu samazināšana. Tas ir vesels pasākumu komplekss, kas galarezultātā ceļ īpašuma vērtību, nodrošina augstāku dzīves kvalitāti un spēj palielināt investīciju atdevi (ROI – return of investment).

 

Cieto fenolisko putu materiāli siltumizolācijas materiālu tirgū ieņem arvien pārliecinošāku pozīciju, ko apliecina augošais pieprasījums pēc siltumizolācijas ar papildu pievienoto vērtību. Pie šādiem materiāliem pieder arī Kingspan Kooltherm®K5 un Kooltherm®K15, kas ir augstas veiktspējas siltumizolācijas materiāli.

 

Fenolisko putu fasādes siltumizolācijas galvenās priekšrocības:

  • Efektivitāte – cieto putu siltumizolācijas plātnes ir plānākas nekā tradicionālie izstrādājumi un vienlaikus nodrošina līdz šim visaugstāko tirgū pieejamo siltumizolācijas efektivitāti. Kooltherm® produktu siltumvadītspējas koeficienta lambda (λ) vērtība ir 0,020 W/(m·K), kas ir 1,5 – 2 reizes efektīvāks kā tradicionālajiem siltumizolācijas materiāliem. Līdztekus iegūstams būtisks ārsienu biezuma samazinājums, vienlaikus paplašinot iekštelpu platību, sarūk arī vajadzība pēc lieka piegādes transporta līdz ar to samazinās degvielas patēriņš, gaisa piesārņojums utt.
  • Augsta ugunsdrošība – viena no būtiskākajām fenolisko putu materiālu priekšrocībām ir to piederība termoreaktīvo materiālu klasei, kas saskarsmē ar uguni nekūst un nerada degošus pilienus, kā arī radīto dūmu apjoms ir niecīgs.
  • Zema tvaika pretestība – fenolisko putu materiāli palīdz nodrošināt optimālu klimatu iekštelpās, jo viss strukturālais mitrums, ja tāds ir ēkas konstrukcijās, tiek pakāpeniski izvadīts uz āru.

Plātnes apmetuma sistēmām

 

Kooltherm®K5 ir augstas veiktspējas fenolisko putu siltumizolācija, kas paredzēta izmantošanai ārējās termiskās siltumizolācijas kompozītsistēmu (ETICS) apmetuma fasādēs. Šīs plātnes nepieciešamais biezums ir gandrīz uz pusi plānāks, kas ļauj veidot vietu taupošas sienu konstrukcijas. Plānāka siltumizolācija nozīmē mazāku sienu biezumu un līdz ar to arī vairāk apdzīvojamas un komerciāliem nolūkiem izmantojamas telpas. Piemēram, jaunbūvēm, kur projektu attīstītāji vairums gadījumu izvēlas būvēt ēkas ar maksimālo apbūvi, Kooltherm®K5 plānā siltumizolācijas kārta ļauj paplašināt iekštelpu platību par aptuveni 10 cm pa perimetru uz siltumizolācijas efektivitātes rēķina, kas uz ēkas kopējo platību ir nozīmīgs ieguvums.

 

Arī tādos elementos kā, piemēram, balkoni, siltinot ar Kooltherm®K5 plānajām plātnēm, lietderīgi izmantojamās platības samazinājums būs gandrīz divas reizes mazāks atšķirībā no citiem siltumizolācijas materiāliem. Savukārt, rekonstrukciju gadījumos, piemēram, fasādes siltināšanas dēļ nebūs speciāli jāpagarina jumta dzegas pārlaidums tikai tāpēc, ka zem tās nevar ievietot siltinājumu pārāk liela materiāla biezuma dēļ.

 

Latvijā Kooltherm®K5 plātne tiek rekomendēta izmantošanai kopā ar Weber, Caparol, Ceresit un STO apmetuma produktiem, tāpat pieejamas sistēmas arī ar citiem ražotājiem. Tā ir garantija, ka visiem materiāliem, no kā būs veidota sistēma, būs veikti pārbaudes testi saskaņā ar EOTA (European Organization of Technical approvals) izstrādāto sertifikācijas dokumentu ETAG 004.

 

Kooltherm® K5 materiālos izmantotās fenoliskās putas sastāv no šķērsi saistītām un līdz ar to ļoti stabilām molekulām. Tādēļ šī materiāla ugunsdrošības rādītāji ir būtiski labāki nekā EPS (putuplastam), XPS (ekstrudētajam putuplastam), PUR (poliuretānam) un PIR (poliizocianurātam) putu materiāliem, kā arī saskarē ar atklātu liesmu neveidojas degoši pilieni un praktiski nerodas dūmi. Apmetuma fasādes sistēmai ar Kooltherm® K5 siltumizolāciju ugunsdrošības vērtējums ir B-s1, d0, kas ir augsts rādītājs.

 

Vairāk dabīgās gaismas

 

Izmantojot siltumizolācijai Kooltherm®K5 plātnes, krītošās gaismas īpatsvars telpā palielinās

gandrīz par 30%. Aprēķins ir vienkāršs: jo plānāka siltumizolācija, jo plānāka sienu konstrukcija, plānākas logu ailes un telpā iegūstams daudz vairāk krītošās gaismas, kas tikai uzlabo iekštelpu komfortu un telpās esošo labsajūtu.

 

Piemēram, salīdzinot ar minerālvati, kas ir relatīvi apjomīgs siltumizolācijas materiāls, stiprināta ap logu ailēm, tā izraisa būtiski lielāki noēnojumu telpas iekšienē. Tas savukārt pazemina komforta sajūtu un rada lieku enerģijas patēriņu. Izmantojot Kooltherm® K5, logu aiļu biezums var būt mazāks, kā rezultātā ēku iekšienē nonāks vairāk dabīgās gaismas un tiks arī samazināts enerģijas patēriņš mākslīgā apgaismojuma nodrošināšanai.

 

Plātnes ventilējamām sistēmām

 

Ventilējamām fasādēm Kingspan piedāvā Kooltherm® K15 ventilējamo fasāžu plāksnes, kuru iekšējā daļa nesatur šķiedras. Modelim Kooltherm® K15N, ko izmanto publiskām ēkām,  plātnes aizmugurējo virsmu sedz minerālu bāzes gaišs pārklājums un plātnes priekšējo virsmu sedz tumšs pārklājums. Šim produktam ugunsdrošības klase ir B-s1,d0. Savukārt modelim Kooltherm® K15C, ko izmanto Latvijā izmanto privātmāju siltināšanai, abās pusēs ir difūzijai atvērti, tvaika caurlaidīgi pārklājumi – vienā pusē ir stiklšķiedras pārklājums un otrā pusē perforēta, pastiprināta alumīnija folija.

 

Kingspan Kooltherm®K15 ventilējamo fasāžu plāksnes piemērotas ventilējamām fasāžu konstrukcijām, piemēram, fasāžu plātņu konstrukcijām. Kā apdare ventilējamai konstrukcijai var būt jebkurš apdares materiāls saskaņā ar projektu – koks, šķiedrcementa plāksnes, metāls un citas dekoratīvās fasādes apdares plāksnes.

 

Latvijā izmanto arvien vairāk

 

Kooltherm® plātņu risinājumus Latvijā izmanto arvien vairāk. Piemēram, Siguldas pamatskolai tika rekonstruēta ventilējamā fasāde, izmantojot 10 cm biezas Kooltherm®K15 plātnes. Savukārt laboratorijas BIOR jaunbūvei izveidota ventilējamā fasāde ar Kooltherm®K15 plātni 12 cm biezumā. Apmetuma sistēmas ar Kooltherm®K5 izmantotas daudzās privātmājās un biroju ēkās, arī mazumtirdzniecības tīkla Lidl veikalu ēkās atsevišķu detaļu siltumizolācijai, kur vajadzēja plānu materiālu.

 

Tāpat arī Latvijas lielie būvmateriālu ražotāji kā UPB, SkontoPrefab, BMGS, Consolis Latvija un citi ražo jau gatavus trīsslāņu paneļus, kur starp divām betona kārtām kā siltumizolācijas slānis izmantots tieši Kooltherm® plātņu risinājums. Šāds produkts ir augsti pieprasīts ēku būvniecībā Zviedrijā papildu telpas platības iegūšanai un pamazām iegūst popularitāti arī Latvija.

 

Fenolisko putu siltumizolācijas loksnēs Kooltherm® ļauj ērti un vienkārši sasniegt pieaugošas energoefektivitātes prasības, radot vairākus papildus ieguvumus kā papildus lietderīgā platība, vairāk dabīgās saules gaismas, plašākus balkonus un visbeidzot – estētiskāku ēkas izskatu.

 

Reinis Neļķe @reinis_nelke
Kingspan Insulation pārdošanas vadītājs Latvijā
5 gadu 6 mēnešu 2 dienas portālā
Bija online 27 martā 17:15
Meklētājs būvniecības nozarē