Puķu dobes ar savām rokām Aktuālie padomi

Puķu dobes ar savām rokām

Otrdiena, 30 augustā, 2016

Puķu dobju ierīkošanai nav vajadzīgs profesionāls dizaineris, praktiski jebkurš cilvēks var izveidot savām rokām dārzu apbrīnas vērtu. Pietiekami izstrādāt klumbas un pielietot nedaudz fantāzijas.

Svarīgākās lietas, kas jāzina taisot puķu dobi: Vispirms jaizvēlās optimālā puķu krāsu gamma, ko plāno stādīt uz zemes platības. Īpašniekam ir jāzina kādus ziedus izvēlēties, kā galvenos.

Parasti ir tā ka dārzā tiek sastādīti dažādi ziedu stādi un tāpēc sanāk daudzveidīgs krāsains , daudzveidīgs augu saaugums vairākās vietās, jo daudzi augi izplatās pa dobi. Reizēm raut  laukā nevajadzīgos puķu krūmus paliek žēl.

Tas ir vēl viens iemesls, kā piemērs tam, kāpēc  vienmēr pils dārza lakumā ir apdomāts noformējums puķu dobēm. Otras iemesls ir tieši saistīts ar pirmo. Tas attiecas uz ziedu izvēli. Labāk izvēlēties mīļākos augus un ierobežot to sugu skaitu  pa divām trijām vienā dobē. Pirms tam nepieciešams iepazīt ziedu sugas, kuras savā starpā sader gan krāsu, gan pielāgošanās ziņā. 

Atzīmēšu to ka daudzi augi mēdz  slikti pielāgoties vietai, jo tas atkarīgs no augsnes. Pēc tam kad divas problēmas atrisinātas, nepieciešams nodarboties ar ģeometriju. Ja plānojat taisīt puķu dobi, tad viņām ir jābūt iepriekš jau izplānotām. Nepieciešams izplānot  formu un periodu, kad ziedēs ziedi. Var arī  izskaitīt ta,  ka  pēc vienu ziedu noziedēšanas uzreiz sāk ziedēt citi.

Ziediem nav jābūt konkrēti ģeometriskās figurās, tomēr ziedu krāsu saderība ir nepieciešama. Puķu dobes dizainu var  ne tikai izdomāt pats, bet arī pasmelties idejas no attēliem.

Puķu paklāju klumbas Parasti ir kvadrāta vai taisnas formas. Tādās klumbās stāda īsos augus. Dažādas krāsas lapas un puķes veido rakstus, kas priecē tās saimnieku visā siltajā sezonā. Tiesa gan šāda veida puķes agri uzzied un vēlu nozied. Ja ir vēlēšanās tādu puķu paklāju var sev izveidot lauku mājās. Ņemiet vērā, ka puķu paklāji ir vieni no pašiem grūtākajiem.

Tas prasa ne tikai radošu pieeju stādot augus, bet arī to izvēlē, kā arī viņus būs nepieciešams arī pastāvīgi kopt. Parasti tādas klumbas gan, tiek veidotas diezaineru rokām. Tādas var ieraudzīt pilsētas parkos, kā arī dažādos laulumos vai blakus dažādām pilsētas ēkām. Regulāras formas un neregulāras formas puķu dobes Tās ir dažāda veida puķu dobes, kuras atšķirās ar augu augšanas raksturu.

Vienādas formas parasti visi augi uzzied un nozied gandrīz vienlaicīgi. Neregulāras formās ir veidotas tā, lai augi viens otru, nedaudz piesedz. Viena veida puķes zied, otras tikai sāk ziedēt. Dārzā var izveidot skaistas un krāsainas puķu dobes no mājsaimiecībā nevjadzīgiem materiāliem. Piemēram, lieliska puķu dobi var izveidot no vecas izlietnes. Materiāli, kas nepieciešami: veca izlietne, gabals stieples, šķembas un mazliet augsnes, akmeņi oļi smiltis un izsijāta kūdra. Nepieciešams iegādāties puķu sēklas. Vispirms izlietne pati par sevi piešķir estētisku skatu.

Sajauc smiltis kūdru un cementu, nepieciešams apsmērēt ārejo daļu konstrukcijas. Pēc vēlēšanās  var veidot dažādus dekorus uz šīs malas. Piemēram akmens imitāciju. Pēc tam ir nedaudz jāpagaida, kamēr masa sacietē.

Jaizvēlās vieta dārzā nepieciešams salikt akmeņus un uz viņiem uzlikt izlietni. Akmens vietā var izvēlēties kieģeļus vai citu balstu veidus. Tajā vietā kur uz izlietnes atrodas atvere,  nepieciešams nostiep stiepli. Vispirms nepieciešams izveidot mēslojuma slāni un pēc tam uzbērt augsni. Tad nepieiešams nogaidīt vairāk par nedēļu, lai augsne mazliet sašļūk.  Pēdejā etapā nepieiešams iestādīt ziedus.

Tas ļaus ietaupīt un sagādās prieku. Uztaisīt puķu dobi var jebkurš. Visu nosaka īpašnieka vēlēšanās darboties un ziedu tipu izvēle. Tas ir  viens no vairākiem variantiem kā izveiot puķu dobi no materiāliem, kas ir pa rokai. Pameklējot idejas,var atrast daudz dažādu metožu kā iekārtot skaistu dārzu, nenolīgstot profesionālu dizaineri.   Vienveidīga puķu dobe Tāda veida klumba ir viena no vienkāršākajām. Tajā stāda viena veida augus, piemēram, tā var izveidot mini-rozāriju.

Tomēr, viegāk savām rokām taisot puķu dobes,  sākt tieši ar viena veida puķēm. Kā izveidot viekāršu puķu dobi Puķu dobi lauku mājās var izveidot ļoti vienkārši. Sākumā vajag izveidot no zemes nelielu pāaugstinājumu, jo puķu dobe nedrīkst saplūst ar apkārtējo laukumu. Kad zemes laukums ir piepacelts, nepieciešams piešķirt tam formu.

Apaļas formas puķu dobes tiek veidotas ar striķa palīdzību, savukārt taisnstūrainas formas tiek izmērītas ar lineāla vai cita taisna instrumenta palīdzību. Puķu dobi nepieciešams norobežot tā, lai tas neaizaug ar dārza zāli.

Tam var apkārt pa perimetru ierakt plastmasas trubas, kā arī pa malām var sabērt granti un uzlikt dekoratīvos akmeņus. Puķu dobes ar akmens apmalītes noformējumu izsktās ēstētiskāk.  Kad viss ir gatavs, nepieciešams tikai iestādīt augus.  

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē