Latvijas paviljons ieguvis sudraba godalgu pasaules izstādē Expo 2020 īres paviljonu kategorijā Ziņas

Latvijas paviljons ieguvis sudraba godalgu pasaules izstādē Expo 2020 īres paviljonu kategorijā

Pirmdiena, 4 aprīlī, 2022

Latvijas paviljons "Soil for Innovation" pasaules izstādē "Expo 2020", kas norisinājās Dubaijā, Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), ieguvis sudraba godalgu īres paviljonu kategorijā, aģentūru LETA informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA).

Aģentūrā atzīmē, ka ceturtdien, 31.martā, noslēdzās "Expo 2020", kas ilga sešus mēnešus. Latvijas paviljonu "Soil for Innovation" izstādes laikā apmeklēja apmēram 70 000 interesentu, un tas ieguva sudraba godalgu īres paviljonu kategorijā, kamēr zeltu šajā nominācijā ieguva Meksikas, bet bronzu - Melnkalnes paviljons. 

Latvijas paviljonu veidoja komanda "Soil", kurā apvienojās SIA "Didzis Jaunzems Arhitektūra", viedo tehnoloģiju uzņēmums SIA "Solavi" un reklāmas izgatavotājs SIA "Ad Production".

LIAA informēja, ka "Expo 2020" 29 tematiskajos pasākumos piedalījās 443 Latvijas uzņēmumi, iegūstot vairāk nekā 3000 biznesa kontaktu, noslēgti 33 līgumi, izveidotas partnerības ar AAE, Brazīliju, Čīli, Franciju, Malaiziju, Igauniju, Itāliju, Japānu, Lietuvu, Serbiju, Slovākiju, Slovēniju un Vāciju, kā arī sāktas sarunas par vairākiem potenciāliem investīciju projektiem.

Kopumā biotehnoloģijas, medicīnas aprīkojuma, informāciju tehnoloģiju (IT), kosmosa industrijas, pārtikas un citās nozarēs, Latvijas uzņēmumu rezultāti bija ļoti labi, pažu LIAA pārstāvniecības vadītāja AAE Inga Ulmane.

Viņa arī min, ka daudzi Latvijas paviljona apmeklētāji mainīja priekšstatu par Latviju kā kokmateriālu un graudu eksportētāju no bijušās Padomju Savienības un atklāja mūsu valsti no jauna.

Latvijas uzņēmumiem visvairāk jaunu līgumu nesusi veselības nozares izstāde "Arab Health", kas norisinājās šogad janvārī.

Tāpat "Expo 2020" laikā Latvija un AAE parakstīja memorandu par kopīgas akcelerācijas programmas "Scale Up Latvia" izveidi, kas paredz AAE jaunuzņēmumu ienākšanu Eiropas tirgū caur Latvijas platformu. AAE jaunuzņēmumu statusā ir uzņēmumi, kuru gada apgrozījums sasniedz vairākus miljonus eiro.

Savukārt Latvijas Eksportētāju asociācija "The Red Jackets" parakstīja saprašanās memorandu ar Šārdžas Izpētes, tehnoloģiju un inovāciju parku, kas ietver 14 labākās AAE universitātes. 

LIAA pārstāvji min, ka par konkrētiem skaitļiem eksporta pienesumā varēs runāt apmēram pēc gada, kad būs iespējams salīdzināt šā gada eksporta datus ar citiem gadiem, tomēr jau šobrīd LIAA dati rāda, ka 2021.gadā eksports uz AAE pieaudzis par 4,46 miljoniem eiro, un arī 2022.gada pirmajos mēnešos vērojamas pozitīvas tendences.

Piektdien sākta Latvijas paviljona demontāža.

Vienlaikus šogad maijā LIAA sāks gatavoties nākamajam "Expo", kas norisināsies 2025.gadā Osakā, Japānā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē