Lasītava: Energoefektivitāte pašu rokās Aktuālie padomi
Foto: Pixabay.com

Lasītava: Energoefektivitāte pašu rokās

Otrdiena, 29 martā, 2022

Jēdziens “energoefektivitāte” ir kļuvis par vienu no populārākajiem un biežāk lietotajiem vārdiem daudzās jomās. Konteksts, kādā mēdzam lietot šo vārdu, kļūst arvien plašāks – no energoefektīviem mājokļiem līdz ikdienas paradumu maiņai savā ģimenē.

 

Energoefektivitātes būtība ir pavisam vienkārša – tā nozīmē lietderīgu enerģijas izmantošanu jebkurā jomā. Vienkāršoti runājot, energoefektivitāte nozīmē mazāku enerģijas patēriņu pie jebkura darba. Strādāt energoefektīvi vai lietot energoefektīvus izstrādājumus ir visvienkāršākais veids, kā novērst enerģijas izšķērdēšanu un samazināt enerģijas izmaksas. Tas ir arī viens no rentablākajiem veidiem, kā cīnīties pret klimata pārmaiņām, attīrīt gaisu, ko elpojam, palīdzēt ietaupīt ģimenes budžetu un uzņēmumiem vairot savus ienākumus. Tieši tik vienkārši.

 

Šoreiz mēs nerunāsim par “lielajiem” energoefektivitātes pasākumiem kā ēku siltināšana, nulles enerģijas māju celtniecība, alternatīvā apkure, saules paneļu izmantojums un citiem globāliem, ne mazāk svarīgiem jautājumiem. Sāksim ar mazāko lielumu šajā plejādē – mums pašiem un mūsu ikdienišķo vidi sev apkārt. Ir sācies jauns pavasaris, kas allaž motivē sākt kaut ko jaunu arī savā dzīvē, veikt ģenerāltīrīšanu tiešā un pārnestā nozīmē. Tad kāpēc, lai tā nebūtu paradumu maiņa attiecībā uz enerģijas patēriņa samazināšanu? Turklāt šie pasākumi neprasa lielu finansiālu ieguldījumu.

 

15 veidi, kā padarīt savu māju energoefektīvāku:

  1. Ja jūsu mājā vēl tiek izmantotas kvēlspuldzes, nomainiet tās uz LED spuldzēm. Vidēji vienas LED spuldzes elektroenerģijas patēriņš ir septiņas un pat vairāk reizes mazāks nekā kvēlspuldzei.
  2. Ja iespējams, mazgājiet drēbes aukstā ūdenī. Mūsdienu veļas mazgājamās mašīnas un mazgāšanas līdzekļi piedāvā lielāko daļu veļas efektīvi izmazgāt, izmantojot aukstu ūdeni. Aukstais ūdens taupa enerģiju un nodara mazāku kaitējumu apģērbam (neizbalo krāsas, nesaraujas, ir saudzīgāks pret audumu).
  3. Regulāri notīriet vai nomainiet visus filtrus (ventilācijas sistēma, ūdens filtri) savā mājā. Netīri filtri liek konkrētajai inženiersistēmai strādāt intensīvāk un darboties ilgāk nekā nepieciešams.
  4. Atkausējiet ledusskapi un saldētavu, pirms ledus tajos sasniedz puscentimetru. Lieka ledus kārta ledusskapim liek patērēt vairāk enerģijas.
  5. Iestatiet ledusskapja temperatūru atbilstoši ražotāja ieteikumiem, lai izvairītos no pārmērīgas dzesēšanas un enerģijas izšķērdēšanas.
  6. Gatavojot ēdienu cepeškrāsnī, lieki neviriniet cepeškrāsns durtiņas. Katru reizi, kad atverat durtiņas, temperatūra krāsns iekšienē pazeminās pat par 3 grādiem un cepeškrāsnij atkal jāizmanto vairāk enerģijas, lai sasniegtu vajadzīgo temperatūru.
  7. Izslēdziet cepeškrāsni dažas minūtes pirms gatavošanas laika beigām. Jūsu ēdiens turpinās gatavoties, neizmantojot papildu elektrību.
  8. Siltākos mēnešos aizveriet žalūzijas un aizkarus savas mājas saulainajās pusēs, lai uzturētu vēsāku mājas temperatūru. Vēsākos mēnešos turiet aizkarus vai žalūzijas atvērtas, lai saule sasildītu jūsu māju.
  9. Telpās maksimāli izmantojiet dabisko apgaismojumu.
  10. Pēc iespējas izmantojot apgaismes ķermeņus ar taimeriem vai sensoriem gan iekštelpās (pagrabs, garāža u.c.) vai āra teritorijā.
  11. Neatstājiet mājas elektroniku ieslēgtu visas dienas garumā. Ieslēdziet televizoru, datoru, monitoru, printeri un citas iekārtas tikai tad, kad tās ir nepieciešamas.
  12. Neatstājiet mobilo tālruni pieslēgtu elektrotīklam uz nakti. Uzlāde aizņem tikai pāris stundas.
  13. Apkures elementu tuvumā nenovietojiet ierīces, kas izdala siltumu, piemēram, apgaismes ķermeņus vai televizorus.
  14. Ejot prom no telpas, izslēdziet apgaismojumu.
  15. Ja iespējams, izmantojiet dažādus viedpalīgus, kas ļauj jums kontrolēt enerģijas patēriņu mājās. Iekārtojiet savu māju gudri!

 

Turpinājums sekos

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē