AS Rīgas siltums izbūvēs piecus jaunus biokurināmā siltumavotus Ziņas

AS Rīgas siltums izbūvēs piecus jaunus biokurināmā siltumavotus

Pirmdiena, 21 martā, 2022

AS "Rīgas siltums" jau šajā gadā paātrinās plānus, kas veicinās siltumapgādes uzņēmuma energoneatkarību no fosilajiem energoresursiem, sākot piecu jaunu biokurināmā siltumavotu būvniecību, no kuriem trīs plānots pabeigt jau šogad, aģentūru LETA informēja uzņēmuma sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Linda Rence.

Atjaunojamo energoresursu siltumavoti šogad taps Bauskas ielas rajonā, Nautrēnu ielas apkaimē un Vecmīlgrāvī, kopējā jauda plānota 12 megavati (MW). Savukārt, 2023.gadā iecerēts izbūvēt divas biokurināmā katlu mājas Bolderājā ar kopējo jaudu 18 MW. Tiek izskatīts arī alternatīvs variants ar vienas lielākas jaudas katlu mājas būvniecību Bolderājā un vērienīgu siltumtīklu rekonstrukciju. Plānotās investīcijas varētu būt vairāk nekā 22 miljoni eiro.

"Rīgas siltums" valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis skaidro, ka jau patlaban siltumapgādes uzņēmumā 50% siltuma tiek saražots, izmantojot koksnes šķeldu. Diemžēl uzņēmumam nav iespējas pilnībā mainīt siltumenerģijas ražošanu Rīgas pilsētā, tā kā savos siltumavotos saražo tikai 32% Rīgai nepieciešamās siltumenerģijas. Lielāko daļu siltuma uzņēmums iepērk no neatkarīgajiem ražotājiem - AS "Latvenergo", SIA "Energia Verde", SIA "Rīgas bioenerģija", SIA "Rīgas enerģija", SIA "Eco Energy Riga", SIA "Juglas jauda", kur nozīmīgākais ražotājs ir "Latvenergo", kas siltumu ražo no dabasgāzes.

Krievijas iebrukums Ukrainā ir paātrinājis "Rīgas siltums" sākto Eiropas zaļo kursu. Iecerēts, ka šajā gadā šķeldas īpatsvars sasniegs ap 55%, savukārt līdz 2030.gadam vairāk nekā 90% siltumenerģijas tiks saražots ar atjaunojamiem energoresursiem vai bezemisiju veidā, piebilst Talcis.

Speciālistu veiktie aprēķina liecina, ka tādā veidā, AS "Rīgas siltums" siltumavotos ražojot siltumenerģiju no atjaunojamiem energoresursiem nevis dabasgāzes, ik gadu 20 miljoni eiro paliks Latvijas ekonomikā, nevis pārskaitīti Krievijai.

"Rīgas siltums" vadītājs aicina paturēt prātā, ka viszaļākā, lētākā un neatkarīgākā enerģija ir tā, ko nepatērē. "Tādēļ aicinām rīdziniekus jau šodien taupīt siltumu ikdienā. Tā ieguvēji būsim mēs visi," uzsver Talcis.

Nepieņemamais Krievijas iebrukums Ukrainai ir radījis nebijušu satricinājumu energoresursu tirgū. "Rīgas siltums" kopā ar Rīgas Tehnisko Universitāti un Rīgas domi aicina ikkatru iedzīvotāju pārskatīt savus paradumus un mazināt energopatēriņu gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Rīdzinieki aicināti dalīties ar savu pieredzi, kā samazināt mājsaimniecības tēriņus par resursiem, sociālajos medijos izmantojot tēmturi "#energovienoti".

Vērtējot ilgtermiņa aktivitātes, uzņēmums iesaka ieviest individuālo siltuma sadalījuma uzskaiti - izvietojot uz radiatoriem alokatorus. Tas motivēs aktīvi regulēt temperatūru dzīvoklī ar termoregulatoru palīdzību un maksāt par to siltumu, ko katrs pats patērē. Šāda prakse samazina apkures rēķinus vidēji par 20% ēkā kopumā, bet atsevišķos dzīvokļos pat līdz 50%. Taupot enerģiju, ir iespēja kļūt neatkarīgiem no ārējo energoresursu piegādātājiem.

Kā ziņots, "Rīgas siltuma" apgrozījums finanšu gadā, kas ilga no 2019.gada 1.oktobra līdz 2020.gada 30.septembrim, bija 151,874 miljoni eiro, kas ir par 2,1% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieaugusi 11,6 reizes - līdz 15,6 miljoniem eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

Kompānijas kapitālā 49% pieder Rīgas domei, 48,99% - Latvijas valstij, 2% - SIA "Enerģijas risinājumi. RIX", bet "Latvenergo" pieder 0,005% akciju.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 10 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē