Efektīva siltumizolācija plakaniem jumtiem Būvniecība
Foto: Kingspan

Efektīva siltumizolācija plakaniem jumtiem

Piektdiena, 11 februārī, 2022

Plakanie jumti ir konstrukcija ar atšķirīgām tehniskajām prasībām salīdzinājumā ar slīpajiem jumtiem. Tas nozīmē arī atšķirīgākus jumta siltumizolācijas risinājumus.

 

Plakano jumtu slīpums ir mazāks par 7° un tie plaši izplatīti dažāda veida ēkām – sākot no sabiedriskām un industriālām būvēm, līdz daudzdzīvokļu ēkām un privātmājām, gan jaunbūvēm, gan renovējamām ēkām. Bieži plakanais jumts tiek izmantots kā papildu lietderīgā platība, piemēram, virs apdzīvojamām telpām iekārtojot terasi. Jebkurā gadījumā plakanā jumta konstrukcijai nepieciešama efektīva siltumizolācija.

 

Plakano jumtu siltumizolācijas materiālu svarīgākie parametri:

  • spiedes izturība – plakanais jumts ir vairāk pakļauts sniega radītajai slodzei, uz jumta notiek aktīva cilvēku kustība (piemēram, terases gadījumā), uz tā mēdz izvietot dažādas iekārtas (ventilācijai, dzesēšanai, saules kolektori u.tml.);
  • mitrumizturība – mitruma ietekme iespējama gan no ārpuses, gan iekšpuses. Ja jumta hidroizolācija nav pietiekami kvalitatīva vai tajā radies mehānisks bojājums, mitrums konstrukcijā var iekļūt no ārpuses. Savukārt paaugstināta mitruma telpas (baseini, dušas telpas, saunas u.c.) veicina mitruma veidošanos jumta konstrukcijā no iekšpuses;
  • siltumvadītspēja – to raksturo siltumvadītspējas koeficients λ (lambda). Tas parāda, kāds siltuma daudzums vienā sekundē izplūst cauri šā materiāla virsmas 1 m2, izplūstot caur 1 m biezu tā kārtu, ja no abām materiāla pusēm temperatūras atšķirība ir 1 grāds. Jo mazāks siltumvadītspējas koeficients, jo labākas materiāla izolācijas spējas;
  • ugunsdrošība – siltumizolācijas materiālam jābūt ar augstu ugunsizturību un jāpapildina konstrukcijas kopējā ugunsdrošība;
  • materiāla svars – jo vieglāks materiāls, jo tā montāža ir ātrāka un vienkāršāka.

 

Priekšroka universālam risinājumam

 

Plakano jumtu siltināšanai izmanto dažādus materiālus, biežāk vati (akmens vati vai minerālvati) vai putuplastu – standarta EPS plāksnes vai ekstrudēto XPS putuplastu. Katrs no šiem materiāliem ir ar saviem plusiem un mīnusiem. Piemēram, vatei ir labi ugunsdrošības parametri, bet zemāki spiedes un mitrumizturības rādītāji. Savukārt putuplastam ir laba slodzes izturība, bet tas ir termoplastisks materiāls, kas uguns ietekmē sāk kust.

 

Viens no universālākajiem plakano jumtu siltumizolācijas materiāliem ir augstas veiktspējas poliuretāna (PIR - poliizocianurāta) siltumizolācija, ko piedāvā zīmols Kingspan. Plakanajiem jumtiem paredzētas Kingspan Therma plāksnes.

 

Kingspan Therma plākšņu ieguvumi:

  • Efektivitāte – aptuveni divas reizes efektīvāks par vates vai putuplasta risinājumiem. Ja standartā izmanto 25 cm biezu siltumizolācijas kārtu, Kingspan Therma nodrošina nepieciešamos rādītājus pie 14 – 15 cm bieza slāņa.
  • Spiedes izturība – no 120 - 150 kPa, kas nozīmē, ka materiāla sabrukšanas robeža, kad deformācija ir vairāk par 10%, ir pie 12 tonnām uz vienu kvadrātmetru, bet ilgtermiņa slodzes izturība ir 3 tonnas uz vienu kvadrātmetru.
  • Izcila mitrumdrošība un tvaiku necaurlaidība – PIR materiālu neietekmē nedz mitrums, nedz mitruma radītie tvaiki, tas pilnībā saglabā savas tehniskās īpašības. Uz jumta nav nepieciešami aeratori siltumizolācijas vēdināšanai.
  • Augsta ugunsdrošība – PIR plāksnēm ir augsta ugunsdrošība, tās ir termoreaktīvs materiāls, saskarsmē ar uguni nekūst un neļauj liesmām izplatīties tālāk. Plakanajiem jumtiem tiek piemērots sertifikāts BROOF(T1) / (T2), testējot kompleksu risinājumu – siltumizolāciju ar hidroizolāciju. Kingspan ieguvis šo sertifikātu ar vairākām hidroizolācijas membrānām.
  • Zems siltumvadītspējas koeficients – salīdzinot ar vati vai putuplast, PIR materiāls ir aptuveni divas reizes efektīvāks. Kingspan Therma standarta plāksnēm λ vērtība ir 0,022 W/(m·K). Salīdzinājumam vatei un putuplastam tas svārstās robežās no 0,03 – 0,04 W/(m·K).
  • Viegls svarsKingspan Therma plāksnes sver ap 30 kg/m³, kas ir būtiski jau tā smagajām plakanā jumta konstrukcijām.

 

Kingspan Therma plākšņu veidi

 

Siltumizolācijas plāksnes Kingspan Therma paredzētas jumtu siltināšanai jaunbūvēs un renovējamos objektos. Materiālu iespējams izmantot gan mehāniski stiprinātajās, gan  līmētājās jumta sistēmās.

 

Therma TR20 – plāksnes, kam no abām pusēm ir bitumena pārklājums.

Therma TR24 – plāksnes no vienas puses sedz stiklšķiedras pārklājums, no otras bitumena pārklājums.

Therma TR26 – plāksnes, kam abās pusēs ir tvaika necaurlaidīgi alumīnija folijas pārklājumi.

Therma TT40 – plāksnes jumta krituma veidošanai. No abām pusēm klātas ar bitumena pārklājumu.

Therma TT46 – plāksnes jumta krituma veidošanai. Abas puses sedz tvaika necaurlaidīgi alumīnija folijas pārklājumi.

Optim-R vakuumpanelis – optimālas veiktspējas cietais vakuuma izolācijas panelis (VIP) ar siltumvadītspēju tikai 0,007 W/(m·K). Ideāli piemērots konstrukcijām, kur problēma ir konstrukcijas biezums vai vietas trūkums, piemēram, šauros balkonos un nelielās terasēs.

 

Realizētie objekti

 

Kingspan Therma plakano jumtu siltumizolācijas risinājumi izmantoti Ķīpsalas, Ludzas un Siguldas peldbaseinu ēkās, Wellton Riga hotel terasē, biroju un dzīvokļu kompleksa Jaunā Teika terasēs, ekskluzīvajos daudzdzīvokļu projektos River Breeze Residence un Z-Towers, biroju kompleksā Hanzas biroji, Nīcas sporta skolā, kas celta kā pasīvā ēka, daudzos privātmāju projektos un citviet.

Reinis Neļķe @reinis_nelke
Kingspan Insulation pārdošanas vadītājs Latvijā
5 gadu 6 mēnešu 1 diena portālā
Bija online 27 martā 17:15
Meklētājs būvniecības nozarē