Ēku visaptveroša renovācija - Polija seko Latvijas piemēram Ziņas

Ēku visaptveroša renovācija - Polija seko Latvijas piemēram

Trešdiena, 2 februārī, 2022

Polija uzsāk 100 miljonu zlotu programmu, kas balstās uz Latvian Building Energy Efficiency Fund (LABEEF) mehānismu: privātā sektora finansējums visaptverošai renovācijai, kas tiek atmaksāts kopā ar komunālo pakalpojumu rēķinu un nodrošina iedzīvotājiem drošību, veselību un komfortu.

FinEERGo-Dom ir vērienīgs 4 gadu "Apvārsnis 2020" projekts, kas piecās pilotprojektu valstīs pilnveido un ievieš ēku visaptverošas renovācijas finansēšanas mehānismus. Finansējums nodrošina renovācijas izmaksu segšanu galvenokārt ar enerģijas patēriņa samazinājumu, kas tiek panākts ar renovāciju, padarot pakalpojumu pieejamāku iedzīvotājiem. Pilotprojektu valstīs - Polijā, Austrijā, Slovākijā, Rumānijā un Bulgārijā finansēšanas mehānismi tiek izstrādāti balstoties uz Latvijā esošā fonda LABEEF darbības principiem. Pateicoties izstrādātajam modelim, iedzīvotājiem tiks nodrošināti 20 gadu energoefektivitātes pakalpojuma līgumi, kas nozīmē, ka renovācijas izmaksas varēs segt vienkāršotā veidā - apmaksājot tos kopā ar citiem komunālajiem maksājumiem. LABEEF ir pirmais šāda veida finansēšanas mehānisms, ko izveidoja Nīderlandes zaļo fondu pārvaldes uzņēmums Funding for Future B.V. un kas tiek finansēts ar privāto kapitālu. Pats labākais mehānismā - enerģijas ietaupījumus garantē renovācijas pakalpojuma sniedzējs!

Mūsu FinEERGo-Dom projekta partnera - Polijas Nacionālās vides aizsardzības un ūdens pārvaldes (NFOSiGW) vārdā ar prieku paziņojam par sadarbības līguma parakstīšanu un tādējādi arī Prioritātes programmas atklāšanu kopā ar Polijas Attīstības Fondu, kas tagad būs atbildīgs par energoefektivitātes pakalpojumu sniedzēju (ESKO) debitoru parādu iegādi. Pateicoties šim solim tiks uzsākta ESKO atbalsta prioritātes programma Polijā, kas balstās uz LABEEF modeļa izstrādātajiem dokumentiem (energoefektivitātes pakalpojuma līguma un forfaitinga līguma).

Prioritātes programmas atklāšana nodrošinās Polijas iedzīvotājiem piekļuvi pie 100 miljoniem Polijas zlotu visaptverošas renovācijas projektu finansēšanai.

"Polijas Nacionālās vides aizsardzības un ūdens pārvaldes apņemšanās izveidot Polijā BEEF mehānismu kalpo kā apliecinājums citām Eiropas valstīm, ka ir iespējama visaptverošas renovācijas ieviešana, kas garantē gan CO2 ietaupījumus, gan labākus mājokļus vismaz nākamos 20 gadus," stāsta Funding for Future direktors un LABEEF valdes loceklis Nicolas Stancioff.

Papildus Polijas Prioritātes programmas atklāšanai partneri Bulgārijā, Rumānijā un Slovākijā jau ir adaptējuši LABEEF izstrādāto energoefektivitātes pakalpojuma līgumu pluss, atbilstoši nacionālajām prasībām un ir saņēmuši juridisku atzinumu un apstiprinājumu. Jau tagad, atbilstoši labākajiem standartiem un praksei, šis ļaus ESKO īstenot visaptverošas ēku renovācijas, kas tiks finansētas ar enerģijas ietaupījumiem, vienlaikus garantējot drošību, veselību un komfortu iedzīvotājiem mājās.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē