Daudzdzīvokļu māju renovācijai Citadele plāno izsniegt 8,5 miljonus eiro Ziņas

Daudzdzīvokļu māju renovācijai Citadele plāno izsniegt 8,5 miljonus eiro

Piektdiena, 15 oktobrī, 2021

Turpinot daudzdzīvokļu māju renovācijas projektu īstenošanu, pašreiz ar Citadeles finansējumu tiek renovētas 16 ēkas Liepājā, Cēsīs, Valmierā, Pierīgā - Piņķos, Ropažos, Salaspilī, Iecavā, Carnikavā, kā arī Rīgā. Kopējā finansējuma summa sastāda 8,5 miljonus eiro.

Viena no aktīvākajām pilsētām ēku atjaunošanā programmas ietvaros ir Liepāja, kur aktīvajiem vai tuvākajā laikā plānotajiem projektiem Citadele izsniegusi finansējumu vairāk nekā 2 miljonu eiro apmērā projektiem E.Veidenbauma, Aisteres, Dzintaru un Raiņa ielās.

Salaspilī trīs ēku atjaunošanai Citadele izsniegusi finansējumu 1,218 miljonu eiro apmērā - Celtnieku, Miera un Skolas ielās. Gan Piņķos, gan Iecavā un Ropažos realizējamo projektu summa pārsniedz vienu miljonu eiro - attiecīgi Piņķos Rīgas ielā 1,26 miljoni eiro, Iecavā Tirgus ielā 1,44 miljoni eiro un Ropažos Edelveiss un Zaļajā ielā 1,28 miljoni eiro. Savukārt Cēsīs divu renovējamo daudzdzīvokļu ēku kopējā projektu summa ir 0,59 miljoni eiro, bet Rīgā daudzdzīvokļu ēkai Dzelzavas ielā - 0,41 miljoni eiro.

"Mūsu pieredze liecina, ka visaktīvāk renovācijas projekti tiek īstenoti lielākajās reģionu pilsētās, kurās pašvaldības vēsturiski jau bijušās aktīvas ES fondu izmantošanā, tādejādi rādot piemēru un iedrošinot arī iedzīvotājus izmantot ES sniegtā atbalsta iespējas. Šīs programmas ietvaros iedzīvotāji no ES fondiem saņem pusi no nepieciešamā finansējuma mājas siltināšanai, savukārt ļoti bieži mājas īpašnieki projekta gaitā veic arī citus labiekārtošanas darbus, piemēram, apkures, fasāžu, durvju, kāpņu un citu mezglu remontu un nomaiņu, kurus arī, tāpat kā līdzmaksājumus siltināšanā, finansē Citadele. Piemēram, Liepājā paralēli ēkas siltināšanai Dzintaru ielā iedzīvotāji veic arī karstā ūdens apgādes sistēmas remontdarbus," stāsta Jānis Kopeika, Citadeles mazo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs.

Kopš daudzdzīvokļu māju renovācijas atbalsta programmas sākuma kopumā ir iesniegti vairāk nekā 980 renovācijas projekti, kuru renovācijā kopumā plānots ieguldīt vairāk nekā 400 miljonus eiro, liecina Attīstības finanšu institūcijas ALTUM apkopotā informācija. Šobrīd renovācijas darbi pabeigti jau aptuveni 300 daudzdzīvokļu mājām, savukārt pārējos notiek būvdarbi vai projekti atrodas dažādās citās īstenošanas stadijās.

Visvairāk projekti ir iesniegti Rīgas un Pierīgas reģionā - 47% no kopējā apjoma, Kurzemē 21%, Vidzemē 15%, Zemgalē 12%, savukārt Latgalē 5%. Vidēji vienas daudzdzīvokļu mājas renovācijā tiek ieguldīti 430 tūkstoši eiro, no kuriem attiecīgi ap 215 tūkstoši tiek izsniegti granta jeb dāvinājuma veidā, savukārt otra puse ir iedzīvotāju piesaistītais finansējums, liecina ALTUM apkopotā informācija.

Pieteikšanās dalībai daudzdzīvokļu renovācijas programmā ar ES fondu atbalstu noslēdzās pagājušā gada decembrī, un šobrīd turpinās pieteikto māju renovācijas. Programmas ietvaros Citadele sniedz finansējumu arī projektu uzsākšanai - tehniskās dokumentācijas sakārtošanai un projektēšanai.

Pusi jeb 50% no izmaksām par būvdarbiem, kas samazina siltuma zudumus ēkā, sedz ALTUM grants jeb dāvinājums no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem. Lai iedzīvotāji varētu pilnībā izmantot ES finansējumu, visiem renovācijas darbiem jābūt pabeigtiem līdz programmas beigu termiņam - 2023.gada 30.jūnijam.

Par banku Citadele

Citadeles misija ir modernizēt banku nozari un sniegt klientiem un biznesam visā Baltijā vairāk iespēju.

Līdztekus klasiskajiem bankas pakalpojumiem Citadele saviem klientiem piedāvā virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu: sākot ar mūsdienīgu lietotni, bezkontakta norēķiniem un zibmaksājumiem, un beidzot, kā pirmie Baltijā, piedāvājot atvērt kontu ar selfiju, maksāt ar gredzenu un uz mobilā tālruņa numuriem.

Citadele ir otrā lielākā banka Latvijā pēc aktīviem. Citadeles grupa tiek pārvaldīta no Latvijas. Tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē